Ašvaganda - Extrakt z plodov 10:1 v prášku
Ašvaganda - Extrakt z plodov 10:1 v prášku
Ašvaganda - Extrakt z plodov 10:1 v prášku
Ašvaganda - Extrakt z plodov 10:1 v prášku

Ašvaganda
Extrakt z plodov 10:1 v prášku

Withania somnifera, Withanie opojná, Ashwagandha, Indický ženšen, withania somnifera
Produkt z Indie

Ašvaganda je pôvodom indická bylina používajúca sa v takzvanej Ajurvéde. Pre jej účinky je dnes známa po celom svete. Celý popis
Objednejte do 16:00 a doručíme v piatok 19.1.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
O Ašvagande (latinsky Withania somniferum, ale taktiež po slovenských Whitania opojná, asi moc z nás nepočulo. Je to celkom škoda, keďže ide o veľmi užitočnú rastlinku, ktorá si našla svoje miesto aj v takzvanej Ajurvéde. Čo to je? Ajurvéda je označenie pre indickú tradičnú medicínu, pochádzajúca až do védskeho obdobia, ktoré je datované cca 5000 rokov späť. Ajurvéda sa používa po celom svete, narazíme na ňu naozaj všade, dokonca aj u nás. Ale späť k Ašvagande samotnej.
Ašvaganda je slovo, zložené z dvoch základných výrazov – Ašva, značiace koňa a Ganda, silu. Doslovne by sme tak mohli slovo preložiť, ako sila koňa. To je celkom prijateľné, keďže ide o stimulant a čiastočne i afrodiziakum. K účinkom a obsiahnutým látkam sa ešte dostaneme. Mohlo by nás zaujímať, že sa Ašvagandou tiež niekedy nahrádza klasický Ženšen pravý, ktorý nemusí byť pre každého. Ašvaganda má oveľa miernejšie účinky, vďaka čomu sa užíva čím ďalej, tým viac často.
Mohlo by nás zaujímať, ako vlastne táto rastlinka vyzerá. Jedná sa o krík dorastajúci až 200 cm. Jeho vetvy sú husto porastené jemnými chĺpkami, vďaka čomu majú šedú farbu. Na vetvách by sme našli stopkaté listy s vajcovitými čepeľami. Listy sú dlhé od 3 do 10 centimetrov a široké až 7 centimetrov. Raz do roka zdobia vetvy krásne päťpočetné, žltozelené kvety na krátkych stopkách. Plodom je oranžová, guľovitá 5 až 8 milimetrov veľká bobuľa obalená vytrvalým kalichom.
Z hľadiska pestovania sa jedná o nenáročnú rastlinku. Najlepšie urobíme, keď ju vysadíme počas mája, aby sme ju zbytočne neohrozili nízkymi teplotami. Zrná sú natoľko malé, že sa nezakopávajú. Naopak sa len položia na zeminu, zatlačia sa do nej a prekryjú fóliou. Najdlhšie by mala Ašvaganda zostať vonku do konca augusta. Nesmieme ju vystaviť nízkym teplotám, inak by zahynula. Na jeseň by sme ju teda mali presunúť do tepla domova.
To snáď k úvodu stačilo. Poďme si teraz povedať niečo zaujímavejšie.
Čo Ašvaganda obsahuje?
Za hlavnú účinnú látku považujeme withanolidy, nie sú však sami. Ašvaganda ďalej obsahuje aj laktóny, tropánové alkaloidy, glykozidy, voľné aminokyseliny, ale aj minerály, vitamíny a ďalšie podstatné látky, ktoré naše telo potrebuje.
Účinky Ašvagandy
Čo by sme mohli jednoznačne o Ašvagandě povedať? Snáď to, že jej užívanie je univerzálne. Má mnoho účinkov, ktoré sú prospešné pre naše telo. Napríklad jej obsah vitamínu C celkovo prispieva imunitnému systému, napomáha v tvorbe kolagénu, ale tiež vyrovnáva náš energetický metabolizmus. Vďaka tomu nepociťujeme toľko prejavy únavy. To je, samozrejme, len veľmi málo účinkov inak skvelej rastlinky s názvom Ašvaganda.
Dávkovanie
Aby sme boli schopní vychutnať si všetky jej účinky, musíme poznať dennú dávku. Pri extrakte v prášku sa táto hodnota pohybuje od 0,5 do 1 gramu denne. Je lepšie však začať na nižšej hodnote, aby si naše telo plynule zvyklo na účinné látky.
Ako správne užívať?
Najjednoduchšie je rozmiešať prášok vo vode. Začne sa tak vstrebávať už cez sliznicu, čo zaručuje lepší a rýchlejší nástup účinkov.
Nežiaduce účinky
Užívanie Ašvagandy je považované za bezpečné. Nemusíme sa teda báť. Jedine, kto by mal konzultovať užívanie s lekárom sú tehotné, dojčiace ženy a deti do 6 rokov.
Dá sa kombinovať?
Tak táto otázka je veľmi častá. Odpoveď je jednoznačné - ÁNO. Veľmi vhodné sú adaptogény Maca peruánska a Ženšen pravý. Dochádza k umocneniu účinkov. Môžeme ju však nakombinovať aj s Guaranou, vďaka čomu dôjde k lepším funkciám metabolizmu.
Withania Somnifera, Autor: JMK Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Od jazera po prášok - ako všetko prebieha?
06.decembra 2017
Sladkovodná riasa Spirulina je stále obľúbenejším potravinovým doplnkom. Napadlo Vás ale niekedy, aké fázy predchádzajú tomu, než sa dostane ku koncovému užívateľovi? Nahliadnite s nami do výrobného tajomstva Spiruliny a objavte jej prínos pre svoje zdravie! Zobraziť viac
Vyskúšajte Steviu ako zdravú náhradu cukru!
08.novembra 2017
Ochutnali ste niekedy Steviu? Ak nie, je načase to napraviť a vpustiť toto prírodné sladidlo do svojej kuchyne! Stevia v mnohom predbehne cukor a je vhodná aj pre diabetikov. Táto sladká bylina je skvelým kompromisom, keď sa nechcete vzdať sladkého, ale odmietate sladiť cukrom! Zobraziť viac
Životnosť extraktov
21.novembra 2016
Životnosť extraktov je rôzna a predložíte ju vhodným skladovaním. Sušené bylinky skladujte vo vzduchotesných nádobách na tmavom mieste, semená uchovávajte metódou chladenia a bylinky a semienka určené pre dlhodobé skladovanie chráňte metódou zmrazenia. Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
03.augusta 2016
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
08.júla 2016
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac