Areca catechu (Areka obecná)

Areca catechu

Areka obecná

Areka betelová, areková palma, betelová palma, arekový ořech, betelový ořech, pinangový ořech, pinang, pakkumaram, gouvaka, fófal, fufal, papal, catechupalme, bynabaum, betelnut tree, arequero, bing lang, gubak, nuez de areca, adakka, poogiphalam, puga, supari, tantusara
Kategorie:
Stimulant
Původ:
Malajsie
Vhodné kombinace:
 
Areka obecná, Palma Areková či Areca catechu je palma pôvodom z Malajzie, dnes pestovaná vo všetkých oblastiach Ázie, patrí medzi celosvetovo najpopulárnejšiu rastlinu. Najviac je rozšírená v Thajsku, Vietname, Malajzii, Barme a Srí lanke. Teraz sa začína pestovať aj na východe Afriky. Aziati užívajú Areku denne, rovnako ako my pijeme kávu. Na prvý pohľad človek vidí 20 metrov vysokú, chudú a rovnú palmu. Jej nepárne vzpriamené listy merajú až 3 metre a vyrastajú na vrchole. Kvetová palica s aromatickými kvetmi rastú v úžľabí listov a merajú kľudne cez pol metra. Plodom je kôstkovica s veľkosťou 4-5 centimetrov. Známy arekový orech nájdeme v tenkej škrupine, kde je uložené fialové semeno a to je vo vnútri biele. Plody zbierajú ešte nedozreté, z tých idú totiž semená jednoducho vytiahnuť. Semeno sa potom rozdelí na polovicu a suší sa na slnku.
 
Palma areca - Areka obecná je pestovaná pre arekové orechy, užívané ako droga. Areka je z rodu paliem arekovitých, ktoré obsahujú približne 60 druhov. Zahrňuje približne 60 druhov. Rastú predovšetkým v južnej Ázií a na Malajskom súostroví.
 
Betelové sústo - Vlastné betelové sústo sa obvykle pripravuje tak, že sa na listy peporníku betelového dá vápno (asi pol gramu), a ďalej sa položí časť semena arekovej palmy (tvorí asi 75 % celého sústa), prípadne kúsok koreňa gambirovníka alebo pasta pripravená z neho. Takto pripravené komponenty sa tesne zavinú do peporníkového listu, vloží do úst a sústo sa intenzívne žuje.
 
Aké účinné látky orech z Arekovej palmy obsahuje ?
Obsahuje lipidy (50%), sacharidy a triesloviny. Ďalej zmes pyridinových a piperidinových alkaloidov. Najviac obsiahnutý je arekolín v rozsahu 0,1-0,35 % (methyl-1,2,5,6-tetrahydro-1-methylnikotinát). Menšie množstvo arekaidín a guvacín. Ostatné sú len vo stopovom množstve.
 
Účinky ktoré má Areka
Účinky, pre ktoré sa Areka užíva sa dostavujú až neskôr. Najskôr príde veľmi nepríjemná, ostrá, pálčivá chuť a sťahovanie hrdla. Neskôr sa v ústach objaví príjemná chuť, ktorá je jedným z najlepších zážitkov pri žuvaní. Zvýšená je tvorba červených slín, tie sa prehĺtajú alebo vypľúvajú. Pokiaľ je človek začiatočník, alebo užíva drogu nadmerne, môže sa dostaviť únava, podráždenosť, potenie, tlak na hrudi, mdloby aj nevoľnosť. Pri závislosti sa dostavuje utíšenie hladu a smädu, dobrá nálada, popud k práci a mysleniu. Arekolín na naše telo účinkuje povzbudením črevnej peristatiky, zúžením zorničiek, zvýšenými reflexami a vyvoláva potenie. Pri predávkovaní dôjde k vracaniu.
 
Pokiaľ žuvajú betelové sústo domorodci, ktorí sú na drogu adaptovaní, môže pôsobiť aj blahodárne. Upravuje vnútornú látkovú výmenu, porušenú jednostrannou výživou. Ústrojenstvo produkuje väčšie množstvo kyselín, ktoré neutralizuje alkalická šťava a súčasne pôsobí zvieravo na tkaniny žalúdočnej sliznice.
 
Arekolín sa dá výnimočne využiť aj vo veterinárnej medicíne proti črevným parazitom. Tiež sú uvádzané priaznivé poznatky pri schyzofrenii.
 
Zaujímavé sú zistenia o fungicídnom (protihubovom a protiplesňovom), fytotoxickom aj cytotoxickom vplyve olejovej zložky, jej dominantným faktorom je eugenol. Dá sa predpokladať, že tieto poznatky nájdu uplatnenie nie len vo fytopatológií, ale aj v medicíne.
 
Aké sú nežiaduce účinky orecha?
Pri užívaní nie je poškodenie tak veľké ako pri závislosti na alkohole alebo nikotíne. Závislosť je však ďaleko väčšia. Často sa dostavuje poškodenie sliznice v ústach, vyššia tvorba zubného kameňarozpad chrupu a začervenanie zubov. Tvrdé časti mechanicky poškodzujú hrdlo, jazyk aj ďasná a nehasené vápno naleptáva sliznicu, tak vznikajú velmi bolestivé miesta. Tie môžu prejsť až k rakovine hltanu, žalúdka či pažeráka.
 
Dávkovanie
Celý orech
4g denne, dávka
 
 
Užívanie
Celý orech Orech môžeme žuvať alebo z neho vytvoriť odvar. Ten získame prevarením orecha po dobu 15-20 minút
 
Produkty obsahující Areca cathecu (Areka obecná)