Hordeum vulgare (Mladý jačmeň)

Hordeum vulgare

Mladý jačmeň

Barley grass, Zelený ječmen
Kategorie:
Léčivé byliny
Původ:
Asie
Vhodné kombinace:
Chlorella, Spirulina
 
Čo si vybavíme, keď niekto povie slovo jačmeň? Zrejme to budú nekonečné lány obilia, ktoré sa ďalej spracováva na ďalšie suroviny. Čo ak je ale viac spôsobov, ako môžeme jačmeň upravovať a používať? Áno, hovoríme tu o takzvanom Mladom jačmeni. Jedná sa prakticky o tú istú odrodu, teda Hordeum vulgare, ktorú poznáme zo spomínaných lánov, len sa trochu inak zberá a spracováva. Treba podotknúť, že existuje 25 druhov jačmeňa, ale len jeden, jačmeň siaty, sa využíva na poľnohospodárske účely (zvyšok rastie divo). Jeho využívanie je poznamenané tokom času, jedná sa totiž o jednu z najstarších poľnohospodárskych plodín. Hovorí sa o ňom v čínskej aj indickej mytológii, jeho výskyt je dokonca archeologicky doložený až do prehistorického obdobia v Európe, Ázii a Afrike. Ak by nás zaujímalo naše územie, tak sem ho priviezli sťahovavé národy z juhozápadnej Ázie pred viac ako 5000 rokmi.
 
Ale dosť o histórii, trochu sme odbočili. Čo je teda Mladý jačmeň? Jedná sa o doplnok stravy, takzvanú Zelenú potravinu. Môžeme ho tiež vídať po názvom Mladý zelený jačmeň a to kvôli stavu za ktorého sa zberá. Kľúč vo výrobe začína už pri pestovaní. Zbiera sa totiž ešte v ranom štádiu, kedy nepripomína ten jačmeň, ktorý poznáme. Jeho malé zelené lístočky sa zožnú, opláchnu a vylisujú. Šťava, ktorá vznikne po vylisovaní, sa ďalej plošne suší pri teplote 31 stupňov Celzia. Táto teplota je kritickým bodom celej výroby. Keby to bolo viac, zničia sa všetky dôležité látky, ktoré jačmeň má. Usušením vznikne prášok, ktorému sa hovorí – Mladý jačmeň. Čo obsahuje, na čo sa používa a ako? To sa dozvieme v ďalších riadkoch.
 
Zloženie Mladého jačmeňa
Podobne ako ostatné Zelené potraviny, je aj Mladý jačmeň bohatý na vitamíny – narazíme napríklad na skupinu B, vitamín C, ale aj E, K, H a ďalšie. Dôležité je i zastúpenie minerálov – horčík, draslík a podobné. Nesmieme zabudnú ani na aminokyseliny, ktoré sú pre naše telo rovnako tak dôležité. Narazili by sme napríklad na tieto - Alanín, arginín, glycín, valín a tak ďalej. Dôležitá je ale aj vláknina a podobné zložky. Možno sa nemusí zdať zloženie tak výnimočné, každopádne sme nespomenuli všetky látky. Ide predovšetkým o ich spojenie, ktoré dodáva jačmeňu účinky stojace za spomenutie.
 
Ako jačmeň účinkuje?
Často počúvame, ako sú Zelené potraviny spolu s jačmeňom blahodarné a účinné. Sú, ale ako? Účinkov je naozaj veľa, predovšetkým sa jedná o komplexný doplnok, ktorý pôsobí celkovo blahodarne. Mali by sme ho užívať ako prevenciu, ale k tomu sa dostaneme. Medzi najdôležitejšie účinky patrí bezpochybne stabilizácia a stimulácia nášho organizmu. Ako jeme, žijeme, dýchame, dostávame do seba nevhodné látky, ktoré je občas ťažké vylúčiť. K tomu nám prospeje aj Mladý jačmeň, pretože má detoxikačné účinky. Čistí tak náš organizmus od tých zlých látok, čím má následne telo viac energie. Dostáva sa nám kvalitnejšieho spánku a tým celého života.
 
Ďalší podstatný efekt je stimulácia nášho imunitného systému. Obranyschopnosť je dôležitá, každý deň sa vystavujeme účinkom okolitých vplyvov, ktoré nám môžu spôsobiť ľahšie, či ťažšie choroby. Mať dobrý imunitný systém je teda veľmi dôležité. Ďalej si môžeme napríklad spomenúť reguláciu kyslosti a zásaditosti organizmu, prevenciu vzniku Alzheimerovej choroby, urýchľovanie hojenia rán, prevenciu vzniku kardiovaskulárnych problémov a ďalšie. To všetko je spôsobené predovšetkým už spomínanou celkovou stimuláciou nášho tela.
 
Vedľajšie účinky
Otázka, či má Mladý jačmeň vedľajšie účinky je pomerne častá. Existuje na ňu veľmi jednoduchá a jasná odpoveď – Nemá. Zatiaľ neboli zistené žiadne vedľajšie účinky Mladého jačmeňa. Mnoho ľudí medzi ne zaraďuje počiatočnú hnačku, ktorá sa zo začiatku dostaví snáď vo všetkých prípadoch. Nejedná sa však o vedľajší účinok, ale o prejav detoxikácie. Tým, ako Mladý jačmeň detoxikuje náš organizmus, tak dochádza k hnačkám, ktoré by mali po pár dňoch ustať. Jačmeň by sme nemali užívať pri nasledujúcich situáciách – operácia žalúdka, tenkého alebo hrubého čreva, pľúcna embólia, alebo zápaloch čriev a žalúdka. Rovnako ak berieme Warfarín, alebo iný liek na úpravu zrážanlivosti krvi.
 
Ako dávkovať?
To, že neexistujú vedľajšie účinky neznamená, že neexistuje ani odporúčaná denná dávka. U dospelých platí – 1 jedna čajová lyžička Mladého jačmeňa 2x denne nalačno. Pri deťoch je obmedzené len na jednu čajovú lyžičku raz denne. Na začiatku je lepšie zvoliť nižšiu dávku, ktorú budeme postupne dvíhať.
 
Spôsob užitia
Forma prášku úplne nabáda k rozmiešaniu vo vode. K tomu postačí cca 200-300 mililitrov. Rovnako tak môžeme prášok pridať aj do jogurtu, alebo iného pokrmu.
 
Sušená šťava z Mladého jačmeňa
Zaujímavou možnosťou pre dávkovanie a užívanie tejto suroviny je forma šťavy. Ako na to? Jednoducho zmiešame jačmeň so sladkou šťavou a nalejeme do vody. Voľbu šťavy necháme na vás. Každému podľa chuti.
 
Tehotenstvo a Mladý jačmeň
Ako u ostatných produktov podobného zamerania, nie je užívanie v časoch tehotenstva a dojčenia potvrdené. Nedá sa považovať za nebezpečné. Každopádne sa jedná o veľmi závažný a medicínsky náročný stav, ktorý nie je radno podceňovať. Preto by sme mali užívanie konzultovať so svojím lekárom.
 
Ako kombinovať...
Zelené potraviny sa dajú skvele kombinovať. Môžeme tak užívať jačmeň napríklad s Chlorellou alebo Spirulinou. U Chlorelly dochádza k navýšeniu detoxikačného procesu a celkovému zvýšeniu účinkov, podobne ako u kombinácie so Spirulinou.
 
Dávkovanie
Prášok
1 čajová lyžička, 2x denne na lačno
 
 
 
Produkty obsahující Hordeum vulgare (Mladý jačmeň)