Ilex paraguayensis (Maté)

Ilex paraguayensis

Maté

Yerba maté, Ilex sorbilis, Maté, Erva mate, Paraguayský čaj, Brazilský čaj, jezuitské thé, zelené zlato indiánů, South American holly, Ka'a, congonha, erveira, Paraguay cayi, matéteestrauch, erva-verdadeira, St. Bartholomew’s tea, caminú, Cesmína paraguayská
Kategorie:
Stimulant
Vhodné kombinace:
Gotu Kola, Withania Somnifera, Ginkgo Biloba
 
 
Cezmína paraguajská je vždyzelený strom rastúci prevažne v Južnej Amerike. Narazili by sme na neho v Argentíne, Paraguaji, ale aj Brazílii. Z botanického hľadiska sa jedná o stredne vysoký strom dorastajúci do výšky 15-20 metrov. Väčšinou je však vplyvom masového pestovanie oveľa menší, okolo 8-10 metrov. Strom poznáme podľa kôry bielej farby, ktorá je často až hladká. Cezmína, alebo tiež latinsky Ilex paraguariensis, rastie najčastejšie pozdĺž riek. Vyhľadáva tieň, kde je chránená pred silným slnkom a vetrom. Ideálna nadmorská výška pre výskyt sa pohybuje medzi 500 až 1000 metrov, nie viac. Pre svoj rast vyžaduje stále teploty od 16 do 28 stupňov a riadnu vlhkosť. Ako je vidieť, je Cezmína veľmi náchylná na podmienky, čo z nej robí prakticky ekotyp. Strom ako taký je striedavo obsypaný vajcovitými lístkami s kožovitým charakterom. Listy sú pomerne veľké, na dĺžku merajú do 15 cm a na šírku do 5 cm. Sú to práve tieto lístky, ktoré sa na Cezmíne najviac využívajú. Prečo, to si o chvíľku povieme. Strom kvitne malými zväzočkami bielych kvetov, z ktorých sa postupom času stane výrazne červené, kôstkovité ovocie. Ďalšia zaujímavosť sa týka práve semienok z plodov. Ak chceme vypestovať Cezmínu, musíme mať semienka, ktoré prešli tráviacim traktom vtákov, inak nevyklíčia.
 
Dosť bolo botanických faktov, poďme si povedať niečo o význame. Ako sme si povedali, na Cezmíne sa používajú prevažne lístky. Z nich sa pripravuje dobre známy nápoj Maté, alebo tiež Yerba Maté. Tento nápoj predstavuje pre tunajšie komunity takmer kultúrnu záležitosť. Ako prvý začali Cezmínu spracovávať pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky. Medzi nimi boli napríklad aj príslušníci kmeňa Guarani, ktorí tiež užívali Guaranu, alebo Stéviu. V dobách kolonizácie Ameriky, kedy do Južnej Ameriky prišli španielskí konqustadori sa Maté postupne rozšírilo po mnohých krajinách. Od konqustadorov si totiž pitie Maté prevzali jezuitskí kňazi, ktorí Maté priamo popularizovali. V dnešnej dobe by sme v oblastiach pôvodného výskytu našli rozsiahle plantáže, kde sa Cesmína pestuje. Jej spracovanie a predaj je obživou pre mnoho tunajších ľudí. Podľa podmienok pre rast je nám asi jasné, že pestovať Cezmínu nie je vôbec jednoduché. Pretrávené semienka musia správne naklíčiť, malé sadeničky sa ďalej umiestňujú do fóliovníka, kde sa nechajú dorásť do potrebnej výšky, aby boli sebestačné a odolné. Až potom sa vysádzajú do zeme. Približná doba priemyselného využitia stromu je od 5 do 10 rokov. Dosť ale pojmov, poďme si povedať niečo o zložení a obdobných veciach.
 
Čo za látky na nás pôsobia?
Za farmakologicky podstatné môžeme u Cezmíny považovať predovšetkým 4 aktívne látky – kofeín, mateín, teobromín a teofylín. Kofeín, známy alkaloid a stimulant, pôsobí celkovo na naše telo, ale aj myseľ. Mateín funguje veľmi podobne, ale nie je návykový. Kardio-stimulanty teobromín a teofylín dokážu urýchliť srdcovú činnosť a zlepšiť prekrvenie nášho organizmu. Okrem nich je Maté bohaté aj na vitamíny, ďalšie alkaloidy, minerály, stopové prvky, antioxidanty, aminokyseliny a ďalšie.
 
Účinky sprevádzajúce pitie Maté
Pitie Maté prináša veľa účinkov, ktoré určite oceníme. Všetko by sa svojím spôsobom dalo prirovnať k pitiu kávy, len Cezmína je oveľa zdravšia. Účinkuje celkovo stimulačne na náš organizmus. Urýchľuje metabolizmus, srdcový tep, pôsobí na náš centrálny mozgový aj nervový systém, zlepšuje priechodnosť ciev, čím prispieva dobrému prekrveniu. Vďaka tomu sa zlepšuje úroveň pamäte, kognitívnych funkcií, pozornosti, sústredenosti a podobných. Urýchlenie metabolizmu a jeho stabilizácia prispieva k potláčaniu prejavov únavy a vyčerpania. Pitie cezmíny je vhodné napríklad pre študentov, vodičov, ale aj ostatných, ktorí určite účinky ocenia. To, samozrejme, nie je všetko – pitie Maté stimuluje imunitný systém, účinkuje proti sennej nádche a mnohých alergiám, pomáha s úbytkom telesnej hmotnosti, detoxikuje organizmus, zmierňuje pocity hladu a povzbudzuje nervovú sústavu, čím pôsobí proti stresu a úzkosti.
 
Ako Maté správne dávkovať...
Účinky sú spojené so správnym dávkovaním, ktoré je pre nás veľmi dôležité. Ak by sme ho nedodržiavali, môžeme si spôsobiť predávkovanie kofeínom. Je lepšie začať s nižšími dávkami, ktoré môžeme postupne zvyšovať. Účinnosť je priamo závislá na mnohých faktoroch, ktoré ju ovplyvňujú – vek, rezistencia na kofeín, senzitivita, metabolizmus, telesná váha a ďalšie.
 
Drvené listy Klasická forma Maté, tu stačí 3-6 gramov na 1 liter (2 polievkové lyžice)
Pražené listy Pražené listy sú účinnejšie, ale majú špecifickejšiu chuť. Taktiež dávkujeme 3-6 gramov na 1 liter (2 polievkové lyžice)
Extrakt z listov s 20 % kofeínu v prášku Extrakt je vďaka zvýšenému obsahu kofeínu omnoho účinnejší, ale odvar si z neho neurobíme. Dávkovanie - 0,65 až 0,85 mg
Extrakt z listov s 20 % kofeínu v kapsulách Podobne ako u práškového extraktu, len je užívanie ľahšie, postačí 1 kapsula denne.

 

Užívanie Maté
 
 
Drvené listy Z drvených listov sa dá pripraviť odvar zaliatím horúcou vodou – viac v spodnom odstavci.
Pražené listy Z pražených listov sa pripravuje odvar zaliatím horúcou vodou – viac v spodnom odstavci.
Extrakt z listov s 20 % kofeínu v prášku Prášková forma je skvelá vo svojom užívaní. Môžeme ju rozmiešať vo 200 ml vody, alebo pridať do pokrmu.
Extrakt z listov s 20 % kofeínu v kapsulách Kapsula je na užívanie najjednoduchšia. Stačí ju zapiť dostatočným množstvom vody (200ml)

 

Svetoznáma Yerba Maté
Ako sme si už spomenuli, z lístkov cezmíny sa pripravuje svetoznáme Maté. Ako na to? Celkom existujú 2 spôsoby, kde jeden je ľahší a druhý zložitejší, ale tradičný.
 
Najrýchlejšie pripravíme Maté pomocou sady na prípravu sypaných čajov. Jednoducho dáme lístky do sitka, alebo inej schránky, ktorú zalejeme horúcou vodou. Ideálna teplota je 70-80 stupňov. Nikdy viac, Maté by sme spálili, čím by stratilo veľa dôležitých zložiek. Ideálna doba lúhovania je cca 5 minút.
 
Tento tradičnejší spôsob vyžaduje dva základné predmety – kalabasu a bombillu. Kalabasa je prakticky nádoba, ktorá bola predtým vyrobená z vydlabanej tekvice. Dnes sa stretávame s rôznymi materiálmi. Bombilla je naopak taký náustok alebo slamka, ktorá má na spodnej strane sitko, vďaka ktorému pijeme len odvar. Príprava prebieha nasledovne. Do kalabasy nasypeme Maté, hrdlo prekryjeme rukou a celú kalabasu otočíme hore nohami, mierne pretrepeme a vrátime späť. Na ruke nám vždy zostanú malé kúsky lístkov, ktoré vyhodíme. Tento proces opakujeme 4-5x. Potom nakloníme kalabasu na jednu stranu, aby sa lístky zosypali. Vzniknutú kôpku zalejeme trochou studenej vody, aby sme predišli prípadnému spáleniu. Teraz môžeme zaliať vodou teploty maximálne 80 stupňov a piť.
 
Možné kombinácie
Keďže sa prakticky jedná o stimulant, môžeme Maté nakombinovať s Guaranou, alebo Kolovníkom, kedy sa umocnia stimulačné účinky na metabolizmus a centrálnu mozgovú sústavu. Podobne sa dá nakombinovať aj s Gotu Kolou, alebo Brahmi, vďaka čomu sa zlepší pôsobenie na mozog.
 
Nežiaduce účinky užívania
Ak by sme nedodržiavali dávkovanie, môžeme si spôsobiť predávkovanie kofeínom. Tento stav sa prejavuje podráždenosťou a poruchami spánku. Vplyvom obsahu kofeínu nie je Maté vhodné pre tehotné ani dojčiace ženy. Podobne to platí pre osoby trpiace vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi problémami.
 
 
Produkty obsahující Ilex paraguayensis (Maté)
Maté - Drvené listy

Maté

Drvené listy

Už len 1ks
BIO
4,60 €
/ 200g
Skladom
Pridať do košíka