Ku Ding Cha (Hořký čaj)

Ku Ding Cha

Hořký čaj

Ku Ding Cha, Hořký čaj, Hořký hrot
Kategorie:
Nečaj
Původ:
Čína
Vhodné kombinace:
Gotu Kola, Withania Somnifera, Ginkgo Biloba
Tento tovar už neponúkame
 
Ku Ding Cha je stáčaný do podoby ihličiek či hrotov z listov Cezmíny veľkolistej (lat. Ligustrum robustum, čínsky Dong Qing). Nejde však o klasický zelený čaj, ale o bylinu. V Číne patrí medzi obľúbené nápoje a je často konzumovaný namiesto klasického zeleného čaju. Tento strom je výnimočný tým, že je zelený po celý rok a tak je možné vykonať zber niekoľkokrát v priebehu roka. To však závisí od lokality a nadmorskej výšky. Podľa dátumu zberu sa však líši i spôsob jeho spracovania a výška oxidácie. Krehkejšie a zelenšie ihličky znamenajú miernejšiu oxidáciu, naopak tmavšie a pevnejšie lístky, zmotané do hrotov, podstúpili vyššiu oxidáciu.
 
Tento čaj je vhodný hlavne pre tých, ktorí majú radi čaj horký, pretože v tomto prípade je chuť veľmi intenzívna. Už samotné „Kuding“ znamená „horký hrot“. I vôňa je veľmi špecifická, údená. Niet divu, že čínski liečitelia tento nápoj veľmi radi využívajú. Okrem silných detoxikačných účinkov podporuje krvný obeh, pomáha tiež pri znižovaní krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Dokáže tiež spomaliť starnutie srdca a mozgu. Jeho významnou vlastnosťou je pomoc pri udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti. Vhodný je tiež pri liečbe prechladnutia, začervenaných očí a bolestiach hlavy.
 
Užitie
Na prípravu jednej šálky nám postačí len jedna ihlička, ktorú zalejeme vodou približne pol minúty po dosiahnutí bodu varu (95°C) a necháme krátko lúhovať. Odporúča sa nechať vodu odstáť (ideálne cez noc), prípadne ju zbaviť chlóru, pokiaľ používame bežnú vodu z vodovodu. List sa rozvinie a uvoľní svoju chuť. Čím dlhšie ho necháme lúhovať, tým bude chuť intenzívnejšia a horkejšia.
 
Dávkovanie
Ihličky
K príprave 150 ml nápoja postačí 1 ihlička, ktorú odporúčame nalámať na 2 – 3 časti. Zalejeme vodou tesne pred varom, lúhujeme 30 sekúnd, druhý nálev jednu minútu.
 
 
 
Produkty obsahující Ku Ding Cha (Hořký čaj)