Huba Shiitake zásobuje organizmus cennými aminokyselinami, peptidy, mastnými kyselinami a potrebnými bielkovinami. Táto huba je bohatá na minerálne látky, najmä vápnik, železo, fosfor a zinok. Nechýba v nej ani potrebné vitamíny, ako sú vitamíny skupiny B alebo provitamín D2.
Zamerajme sa ale na antioxidačné pôsobenie Shiitake. Huba obsahuje polysacharid Lentinan, ktorý výrazne
posilňuje obranyschopnosť tela proti vírusom, baktériám, infekciám a podľa niektorých štúdií tiež pred rozvojom rakoviny. V hube bol ďalej objavený antioxidant L-ergothionin. Výraznou mierou prispieva v boji proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodzovať bunky. Tejto látky obsahuje až štyridsaťkrát viac ako pšeničné klíčky, ktoré sú považované za jeden z najbohatších zdrojov tohto antioxidantu. V hube sa tiež nachádza alkaloid eritadenin, ktorý dokáže znížiť krvný tlak a hladinu
cholesterolu a zrýchliť metabolizmus tukov. Huba Shiitake podporuje obranné reakcie organizmu
betaglukány, o ktorých je známe, že chráni pečeň,
regenerujú ju a produkujú protilátky zamerané na nádorové bunky.