Malpighia glabra (Acerola)

Malpighia glabra

Acerola

Malpígie, Barbadoská třešeň, Malghípie, Acerola
Kategorie:
Léčivé rosliny
Vhodné kombinace:
Jinan dvoulaločný
 
V oblastiach Južnej Ameriky sa vyskytuje rastlina menom Malpighia glabra, všeobecne známa ako Acerola. Hoci je jej domovinou práve Južná Amerika, vplyvom pôsobenia človeka sa rýchlo rozšírila po zvyšku sveta. Môžeme tak na ňu naraziť napríklad na Havaji, v Afrike, Austrálii, ale i v Ázii. Takéto rozšírenie sa neudeje samo od seba. Väčšinou ide ruka v ruke s nejakými vlastnosťami, ktoré daná rastlina má. Je tomu tak aj pri Acerole? Áno, ale na celkové účinky si chvíľku počkajme. Môžeme si zatiaľ okrajovo prezradiť, že Acerola patrí k rastlinám s najväčším zastúpením vitamínu C. Skôr ako si povieme viac, popíšme si, ako vlastne Acerola vyzerá.
 
Malpighia glabra môže byť ker, ale i strom, ktorý dorastá do výšky cca 6 metrov. Takáto výška je pre strom nízka, avšak pre ker je pomerne vysoká. Acerola má žltkasté jemne chlpaté vetvy, ktoré sú osadené drobnými listami. Rozhodne ju spoznáme v období kvitnutia, kedy ju zdobia ružovéčervené kvety. Z nich sa neskôr stane plod – sploštená kôstkovica s tromi rebrami. Tieto plody môžu byť až 3 cm veľké s hmotnosťou okolo 5 gramov. V okamihu, kedy sú zrelé, je šupka šarlátovočervená a lesklá. Vďaka tomu sa Acerola často prezýva – Barbadoská čerešňa. Sú to práve plody, ktoré obsahujú tak veľa vitamínu C.
 
Niekto by mohol namietať, že vitamín C sa vyskytuje v plodoch mnohých rastlín. Pochopiteľne by mal pravdu, avšak väčšinou sa jedná o vitamín C zakomponovaný do nejakej zlúčeniny alebo vitamínového komplexu. V tomto prípade ide o čistú formu kyseliny askorbovej, čo je prakticky čistý vitamín C. Keď si to zosumarizujeme – Acerola je zdrojom prírodného vitamínu C. Práve vďaka tomu sa tak rozmohla po svete a jej užívanie je vlastné mnohým kultúram a liečiteľstvám v celom svete. Má však aj omnoho obyčajnejšie využitie – pridáva sa do pokrmov. S jej pomocou sa ochucuje napríklad aj zmrzlina a mnohé iné. Svoje uplatnenie si však našla i v tamojšej medicíne. Kyslé plody sa používali pri liečbe kašľa a prechladnutia už od pradávna.
 
Veľkou nevýhodou je zber plodov. Ak by sa plody po zbere nespracovali do troch dní, začnú sa kaziť a budú nepoužiteľné. Preto sa väčšinou zberajú ešte nezrelé. Dosť bolo všeobecných informácií, poďme si povedať ako vlastne Acerola účinkuje.
 
Acerola obsahuje mnoho významných látok, ktoré sú pre naše telo dôležité. Keď opomenieme vitamín C, obsahuje i ostatné vitamíny – A, B2, B6, E a ďalšie. Ak sa budeme chcieť zamerať aj na iné látky ako vitamíny, môžeme si spomenúť napríklad minerálne látky alebo flavonoidy. A aké sú hlavné účinky?
 
Pokiaľ si chceme vymenovať všetky liečivé účinky, mali by sme začať u tých, ktoré má vitamín C. Predovšetkým ide o stabilizáciu metabolizmu, vďaka čomu sa nám lepšie bojuje s prejavmi únavy. Ďalšiu stimuláciu vykonáva na našom imunitnom systéme. Zvyšuje sa tým naša obranyschopnosť a ruku na srdce – tej nie je nikdy dosť. Ďalej prispieva k tvorbe kolagénu, ktorý je dôležitý pre naše kosti, kĺby, cievy, ďasná, zuby, atď. Vitamín C, alebo kyselina askorbová, ktorej tento extrakt obsahuje 25%, tiež prospieva našej nervovej sústave, čím podporuje normálnu psychickú činnosť. Posledné výskumy preukazujú pôsobenie Aceroly aj proti cievnym a kardiovaskulárnym onemocneniam. Všetky tieto účinky nás určite ohromili. Skôr ako sa pustíme do nákupu, musíme poznať zopár ďalších informácií typu – koľko Aceroly brať, ale tiež – ako ju užívať?
 
Dávkovanie Aceroly
Forma extraktu je vždy o trochu lepšia a to ako na užívanie tak i na dávkovanie. Indikácia je priamo spätá s tým, v akej podobe Acerolu máme. Pri kapsuliach je to jasné – stačí jedna kapsula denne. Prášok je trochu zložitejší, ale s našou odmerkou ide aj toto bez problémov – jednoducho si vezmeme jednu odmerku denne.
 
Spôsob užívania Malpighie
Ešte potrebujeme zistiť ako vlastne dané formy užívať. Kapsule stačí zapiť dostatočným množstvom vody – cca 200 ml. Prášok môžeme rozmiešať vo vode alebo pridať napríklad do teplého nápoja. Acerola je príjemne kyslá, čo je značne osviežujúce.
 
Dá sa Acerola kombinovať?
Mnohí z nás kombinujú bylinky tak, aby mali lepšie a silnejšie účinky. Je to možné aj pri Acerole – vhodné je napríklad Ginko dvojlaločné, známe ako Ginko biloba. Spolu sa skvelo dopĺňajú, dochádza k zvýšeniu účinkov a lepšiemu pôsobeniu na celý organizmus.
 
Vedľajšie účinky Malpighie
Na záver sa dostávame i k tým nepríjemnejším záležitostiam, akými sú nežiaduce účinky užívania. V prvom rade si musíme povedať, že užívanie Aceroly v uvedených dávkach je považované za bezpečné. Ak by sme dávky prekračovali, došlo by tak k predávkovaniu vitamínom C, dostavia sa nevoľnosti, bolesti čriev a nespavosť.
 
Dávkovanie
Extrakt 25 % kyseliny askorbovej v prášku
Odporúčaná denná dávka je 0,5 g - 1 odmerka. Pri športovej záťaži a veľkom vypätí (choroba, stres v práci, skúšky) nárazové zvýšenie príjmu vitamínu C na 1,5-2g, 3-4 odmerky.
 
Extrakt 25 % kyseliny askorbovej v kapsulách
Minimálny odporúčaný príjem vitamínu C pre dospelých: 80-120mg vitamínu C = 1 kapsula denne. Pri športovej záťaži a veľkom vypätí (choroba, stres v práci, skúšky) nárazové zvýšenie príjmu vitamínu C na 1000 až 3000mg denne = 3-4 kapsule denne.