Sortiment

Mentha piperita

Mäta

Kategórie:
Liečivé byliny
Popis rastliny Mäta
Mäta je bylinou, s ktorou sa určite stretol každý z nás. Či už v žuvačkách, cukríkoch alebo vo forme čaju. Mäta s latinským názvom Mentha piperita je pozoruhodnou vytrvalou rastlinou, ktorú radíme do čeľade hluchavkovitej. Predpokladá sa, že sa Mäta rozšírila po miernom podnebnom pásme z Anglicka. V súčasnej dobe sa vo voľnej prírode príliš nevyskytuje, preto sa pestuje cielene. V ľudovom liečiteľstve sa o nej hovorilo ako o korenistej mäte alebo vetrovej byline. Mäta má priamu lodyhu, ktorá dosahuje výšku 50 až 80 cm a hore sa vetví. Stonka môže byť slabo ochlpená aj holá. Vyrastajú z nej stopkaté listy s typickou mentolovou vôňou. Bylina kvitne od júla do septembra ružovými až nafialovelým kvetmi, ktoré sú usporiadané v hustých lichopresleňoch. Veľmi sa jej darí v polotieni, vo vlhkých nevápnitých pôdach. Mäta sa najlepšie rozmnožuje delením trsov a pre svoj rast potrebuje dostatok priestoru. Listy Mäty sa sušia šetrnou metódou, aby nedošlo k strate silíc. Usušenú Mätu najlepšie skladujte vo vzduchotesnej nádobe, aby nestratila svoju arómu.
Zloženie Mäty
V mäte by sme našli desiatky rôznych látok. Menujme si však tie najdôležitejšie, ktoré pozitívne ovplyvňujú Vaše zdravie. Keď si k listom privoniate a pošúchate je v ruke, uvoľní sa z nich silice. Mäta obsahuje 1 až 2% silíc, a to v zastúpení 50 percent mentolu a 10 percent Menthon. V týchto siliciach sa tiež nachádzajú triesloviny, horčiny, flavonoidy, piperot, menthofuramen, kyselina octová a ďalších asi 40 látok. Flavonoidy pôsobí antioxidačne a pozitívne ovplyvňujú kvalitu ciev. Horčiny dráždi chuťové receptory, čím zvyšujú chuť do jedla. Vie ale celkovo napomáhať tráveniu. Triesloviny pôsobí ako prírodné antiseptiká a používajú sa pri ochoreniach tráviaceho traktu.
Ako Mäta účinkuje?
Ako sme sa už zmienili, Mäta má blahodárne účinky na tráviace ústrojenstvo. Napomáha pri kŕčoch a povzbudzuje vylučovanie tráviacich látok. Drvené listy majú protizápalové účinky, odstraňujú nadúvanie a znižujú napätie hladkého svalstva. Tým môže dochádzať k odstráneniu bolestí, napríklad menštruačných. Okrem tráviaceho traktu harmonizujú činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Mätu môžete vyskúšať tiež pri nechutenstve alebo bolestiach hlavy. Poradí si aj s nespavosťou a zatočí so stresom. Odvar z Mäty možno inhalovať pri nádche, zápale hrtanu, zápale priedušiek aj kataroch dýchacích ciest alebo ním môžete potierať svrbivé miesta na pokožke. Navyše pôsobí dezinfekčne a odstraňuje zápach z úst. Odporúča sa pri chorobách žalúdka nervového pôvodu, rôznych kolikách i žlčových kameňoch. V ľudovom liečiteľstve sa používa aj pri závratoch, melanchóliách, epilepsii, zápalu ďasien, bolestiach zubov alebo mozgovej mŕtvici.
Nežiaduce účinky Mäty
U Mäty neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky ani pri dlhodobom užívaní. Aj tak musíme spomenúť skupinu tehotných a dojčiacich žien, ktoré by sa mali poradiť o užívaní Mäty so svojím ošetrujúcim lekárom.
Dávkovanie
Drvené listy
Zaujíma Vás, aká dávka je tá správna? Na odmeranie potrebného množstva použite čajovú lyžičku. Na 250 ml nápoja potrebujete 1 lyžičku drvených listov Mäty. Mätu nemusíte kombinovať so žiadnou ďalšou bylinou.
Užívanie
Drvené listy
Z Mäty jednoducho pripravíte chutný odvar, ktorý Vám pomôže s tráviacimi ťažkosťami. Odporúčanú dávku prelejte 250 ml vriacej vody a nechajte odvar 5 - 10 minút lúhovať. Potom odvar preceďte a popíjajte ho po dúškoch.