Piper Methysticum (Kava Kava)

Piper Methysticum

Kava Kava

Pepřovník opojný, Kawa, Ava, Awa, Jagona, Angona, Sakau, Kawapfeffer, Rauschpfeffer, Intoxicating pepper, Poivre Enivrant
Kategorie:
Etnobotanika
Původ:
Polynésie
Vhodné kombinace:
Gotu Kola, Withania Somnifera, Ginkgo Biloba
 
Piper methysticum, Kawa, Piepor opojný, Sakau, Angona, to všetko sú názvy pre ker vyskytujúci sa snáď v celej Oceánii. Na jeden názov sme zabudli – Kava Kava. Toto meno je pre nás Európanov asi najznámejšie. Preč ale z Európy, poďme sa pozrieť, odkiaľ sa táto rastlina vzala. Pôvodom rastliny Kava Kava je západná a juhozápadná Polynézia, presnejšie Vanuatu. Odtiaľ sa ker rozšíril do okolitých oblastí – Melanézia, Nová Guinea, Šalamúnove ostrovy, Mikronézia a ďalšie. Je zaujímavé, že napríklad v Melanézii sa Kava Kava vyskytuje len v určitých oblastiach. V niektorých sa teda pije takzvaný nápoj Kawa a v iných sa žuje Betelu.
 
Ešte sme si nepovedali, ako Kava Kava vyzerá. Je to trvalý ker s lesklými sýtozelenými listami srdcovitého tvaru. Ker dorastá do výšky od 2,5 do 6 metrov, čím sa zaraďuje do skupiny vysokých krov. Najväčšou zaujímavosťou sú korene, ktoré obsahujú najväčšie zastúpenie účinných látok, ku ktorým sa hneď dostaneme. Korene sa do seba rôzne zapletajú, mohutnejú. Po 5 – 7 rokoch môžu mať hmotnosť až 7 kg, po 20 rokoch až 38 kg. Kava Kava disponuje veľkými listami o dĺžke až 28 cm a šírke okolo 10 cm.
 
Z historického hľadiska ide o veľmi zaujímavú rastlinu. Za popis vďačíme vedcovi Foresterovi a jeho synovi, ktorí putovali s Jamesom Cookom a objavovali nepoznané. Stalo sa tak na jeho druhej plavbe v roku 1776. Cook sa však s Kavou Kavou stretol už o 5 rokov skôr na svojej prvej plavbe.
 
Pitie Kavy Kavy patrí k polynézskym obyčajom už stovky rokov. Tamojší obyvatelia ju pili pri slávnostných obradoch, ale i stretávkach a iných príležitostiach. Až do príjazdu Európanov totiž nepoznali alkohol. Pitie Kavy Kavy teda môžeme prirovnať k pitiu vína v európskej spoločnosti. Na ostrovoch Fidži, Havaj a ďalších majú dokonca obrady, kde oslavujú pitie Kavy Kavy. Pre tieto udalosti majú postavené špeciálne snemovné stavby.
 
Na našom trhu nie je táto rastlina veľmi dlho. Počas tejto krátkej doby sa však teší veľkej obľube. Poďme si teraz povedať, aké látky Kava Kava obsahuje.
 
Obsiahnuté látky
Hlavnými účinnými látkami sú alkaloidy pomenované kavalaktóny. Z väčšej časti ide o unikátne zloženie látok, ktoré nájdeme len v Kava Kava. Obsahuje napríklad kawaín, methysticín, yangonín a ďalšie. Všetky tieto laktóny sú aktívne a majú účinok na našu centrálnu mozgovú sústavu a nervový systém. Aký? To si hneď povieme.
 
Účinky Kavy Kavy
Po užití Kavy Kavy sa najprv môže dostaviť ľahká únava. Nasleduje zlepšenie nálady, zbystrenie zmyslov – predovšetkým sluchu. Človek si pripadá vnímavejší, pozornejší. Ak by sme zvýšili dávku, môžu sa dostaviť až euforické účinky a záplavy emócií.
 
Kava Kava sa najviac používa ako náladovka alebo sedatívum. Dokáže pomôcť pri problémoch s nespavosťou a ďalšími generačnými ťažkosťami, akými sú napríklad stres, vyčerpanie, úzkosť, depresia a ďalšie. Veľkou výhodou je jej nepôsobenie na koordináciu alebo súdnosť. Užíva sa napríklad pri liečbe kvapavky, menštruačných problémoch, klimakterických ťažkostiach a pod.
 
Záhadou sú anafrodiziakálne účinky. Môže sa teda prejaviť znížená, ale aj žiadna chuť k pohlavnému styku.
 
Nežiaduce účinky užívania Kava Kava
Všetky nežiaduce účinky sa týkajú dlhodobého užívania väčších dávok. Za týchto okolností môže dôjsť k poruchám rovnováhy a motoriky, vnímania priestoru a vzdialenosti. K predávkovaniu patrí i ekzém alebo strata telesnej hmotnosti. Dodržujme preto dávkovanie, prípadne konzultujme s lekárom.
 
Dávkovanie
Extrakt z podzemku so 60% kavalaktónov
0,3 - 0,8 gramov, čo predstavuje zhruba 1 odmerku. Odmerané množstvo rozmiešame v studenej vode a potom vypijeme. Dôležité je dodržať STUDENÚ vodu. Kavalaktóny totiž nie sú rozpustné v teplej vode. Zahriatím ich zničíme.
 
 
 
Produkty obsahující Piper Methysticum (Kava Kava)