Silybum marianum

Pestrec mariánsky

blessed milk-thistle, blessed milkthistle, Holy Thistle, lady's thistle, milk thistle, Milk-thistle, spotted thistle, St. Mary's thistle, variegated thistle, Maarianohdake, Chardon Marie, Chardon marie, Chardon marbré, Notobasis de Syrie, Chardon de Syrie, Tyrimne à taches blanches, Arcachòfa, Cardo-mariano, ostro-pestro, Cardo mariano, mariatistel
Kategorie:
Léčivé byliny
Původ:
Evropa
Vhodné kombinace:
Popis rastliny Ostropestrec
Pestrec mariánsky, známy tiež pod latinským názvom Silybum marianum, je jednoročná či dvojročná bylina, ktorá patrí do čeľade astrovité. Dvojročný Ostropestrec rašia na jar, kedy zo zeme vyrastá trs bodlinatých listov s výraznými bielymi žilkami. Na konci júna lodyhy byliny dorastajú do výšky 1 m a objavujú sa na nich purpurovo červená až fialová kvetenstva. Celý cyklus je zavŕšený na konci leta. V tomto čase sa vyvinú plody, ktoré sú známe svojimi liečivými účinkami. Táto 60 až 150 cm vysoká rastlina má vcelku chudobne vetvenou lodyhu, ktorá obsahuje bielu dreň. Listy dorastajú do dĺžky až 40 cm a tvarom a farbou pripomínajú stonkové. Úbory Pestrenca sú široké 3 až 7 cm a ich zákrov tvoria ostnaté zubaté listene. Kvety sa podobajú kvetu bodliaka a majú bielu korunnú rúrku s dĺžkou 3,5 až 4 cm. Pestrec je prezývaný ako "Mariánsky bodliak" a už v starej antike vedeli o jeho blahodarnom vplyve na pečeň. Pestrenci sa darí najmä v Stredomorí, v Malej a Prednej Ázii a tiež na Kanárskych ostrovoch.
Zloženie Pestrenca
Najcennejšiou látkou v pestrenci je silymarín, ktorý sa najviac tvorí v rastline v druhej polovici septembra a v októbri. Rastlina potrebuje pre produkciu silymarínu najlepšiu teplotu okolo 25 stupňov Celzia. V našich zemepisných šírkach ale teplota v tejto dobe také hodnoty nedosahuje, čo má negatívny vplyv na tvorbu tejto látky. Malé množstvo silymarínu sa nachádza tiež v listoch a koreňoch, ale pre liečebné účely sú využívané plody rastliny. V plodoch sa navyše nachádza približne 27% bielkovín a 30% jedlého oleja, bohatého na nenasýtené mastné kyseliny a kyselinu linolovú a olejovú. Ďalšou významnou zložkou v pestrenci sú látky tyramín, histamín, aminokyseliny, kvercetín a vitamín E, ktorého množstvo sa pohybuje okolo 500 až 800 mg / kg.
Ako Ostropestrec účinkuje
Pestrec je považovaný za jeden z najsilnejších antioxidantov. Dokáže povzbudiť činnosť vlastnej obranyschopnosti organizmu a pomáha pri rôznych alergiách. Najviac ho ale využívajú ľudia pre detoxikáciu tela a na prečistenie pečene. Pestrec má tú moc urýchliť regeneráciu pečeňového tkaniva a membrány, čo je prospešné pri dlhodobom užívaní liekov, hepatitíde typu B, cirhóze, stukovateniu pečene alebo mononukleóze. Podľa výskumov Ostropestrec zvyšuje šance na prežitie pri otrave alkoholom, drogami a hubami. Táto bylina je výborná na podporu tvorby a distribúcie žlče, pri žlčníkových kameňoch a pri chorobách sleziny. Okrem toho rastlina reguluje hladinu krvného cukru a znižuje cholesterol v krvi. Priaznivo pôsobí na činnosť srdca, na migrény, závraty a nevoľnosti pri cestovaní. V neposlednom rade šupky plodov čistí sliznicu čreva od nánosov a urýchľujú spracovanie prijatej potravy.
Pestrec a chudnutie
Pestrec uľahčuje chudnutie, pretože stimuluje činnosť čriev a odstraňuje z klkov zvyšky potravy. Zároveň detoxikuje organizmus, čím ho prečistí od nežiaducich odpadových látok a naštartuje proces chudnutia. Pestrec teda sám o sebe nie je chudnúci prostriedok, ale pripraví telo na redukciu hmotnosti, pretože vnútorná očista je čiastkovým kľúčom k úspechu. Po celú dobu detoxikácie dodržiavajte zdravý životný štýl - urýchlite tým jej priebeh a zefektívnite ju.
Nežiaduce účinky Pestrenca
Pestrec mariánsky spôsobuje minimum nežiaducich účinkov, ale v ojedinelých prípadoch sa môže objaviť hnačka a zriedkavo nevoľnosť, nadúvanie, plynatosť a podráždený žalúdok. Pestrec by nemali užívať tehotné a dojčiace ženy. Jeho konzumácii by mali skonzultovať so svojím lekárom osoby s akýmkoľvek ochorením pečene, vysokým krvným tlakom a ďalšími zdravotnými problémami.
Ako užívať
Tlčený Ostropestrec užívajte aspoň 45 minút pred jedlom a dôkladne ho rozhryzte a zmiešajte so slinami. Následne drť prehltnite a zapite - každú lyžičku najmenej 150 ml vody. Na internete môžete naraziť na recepty na odvar z Pestrenca. Po zaliatí horúcou vodou a lúhovaním sa ale pomerne značná časť účinných látok zničí a z toho dôvodu Vám ho neodporúčame.
Dávkovanie
Plody
Odporúčaná denná dávka je 7 až 10 gramov denne, teda zhruba 1 až 2 lyžičky tlčených plodov Pestrenca. Prvých 10 dní môžete dávku zdvojnásobiť, aby ste zaktivizovali a urýchlili regeneráciu pečeňového tkaniva a celkovú detoxikáciu.