Stevia rebaudiana (Stévie sladká)

Stevia rebaudiana

Stévie sladká

Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky, stévie
Kategorie:
Léčivá bylina
Vhodné kombinace:
Gotu Kola, Withania Somnifera, Ginkgo Biloba
 
Stévia sladká, tiež známa ako Stévia cukrová, sladká tráva, alebo medové listy, je bylina pochádzajúca z oblastí južnej a strednej Ameriky. Jedná sa o bielo kvitnúcu svetlomilnú bylinku z čeľade astrovité. Hlavným dôvodom jej pestovania a používania, je veľmi vysoká sladivosť. Vďaka tomu sa používa predovšetkým ako náhrada cukru. Vo väčších dávkach má jemnú chuť sladkého drievka. Pod rod Stévia patrí vyše 150 druhov bylín a kríkov.
 
Vysoká sladivosť bola vždy predmetom záujmov. Prvé využitie je zaznamenané u kmeňov Guarani v Paraguaji a Brazílii. Je zaujímavé, ako je všetko prepojené. Tie isté kmene totiž využívali aj Cezmínu paraguajskú, takzvané Mate, ale aj Guaranu. Stéviu používali na sladenie spomínaného Maté, ale aj k medicínskym úkony. Ako sa dostala Stévia až k nám? Ako prvý urobili pokrok vo výskume francúzski vedci v roku 1931. Podarilo sa im izolovať glykozidy, ktoré sú zodpovedné za sladkú chuť Stévie. Podľa nej je tiež nazvali steviocid a rebaudiozid. Tieto látky sú stále i za tepla, nemení svoje pH a predovšetkým – sú 250-300x sladšie ako sacharóza. V tom istom storočí sa začínajú hojne používať umelé sladidlá – cyklamát a asacharín. Tie však môžu mať karcinogénne účinky, čo môže vyvolať veľké problémy. Japonská firma Morita Kagan Kayo Co., Ltd berie začiatkom 70. rokov všetko do svojich rúk a začína skúmať a používať Stéviu ako náhradu sladidlá. Dnes tvorí Stévia 40 % japonského trhu s umelými sladidlami. V tejto krajine sa tiež používa ako sladidlo do malinoviek - napr. Coca-Cola. V dnešnej dobe zaznamenáva najväčšie využitie predovšetkým vo východnej Ázii, štátoch južnej Ameriky a Izraeli. Len pre zaujímavosť – Čína je najväčším producentom steviolu na svete.
 
Prečo sa teda nepoužíva aj napríklad v Spojených Štátoch, alebo vo väčšom meradle v EÚ? Môže za to predovšetkým obdobie kontroverzie, ako by sme ho mohli nazvať. V roku 1985 totiž vyšla štúdia, ktorá preukázateľne označila steviol za mutagén. Štúdia bola síce vyvrátená a napadnutá za nedbalé spracovanie a nedostatok dôkazov, stačilo to však, aby sa nad Stévie zatiahli mračná. Nasledovalo nespočetné množstvo štúdií, ktoré niečo dokázali, ale iné štúdie to zase vyvrátili. To skrátka neposkytuje potrebnú istotu pre vládne organizácie, ktoré od 80. rokov volali po preukázateľnejších štúdiách, ktoré by vyvrátili toxicitu výrobkov. To sa čiastočne podarilo svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) v roku 2006. Pripravila štúdie o nezávažnosti Stévie, dokonca aj preukázala kladné vplyvy na osoby trpiace hypertenziou a cukrovkou druhého stupňa. Síce dodali, že závery vyžadujú ďalšie skúmanie, ale aj to stačilo ostatným organizáciám, aby sa opäť pustili do výskumu. Predsa len – cukrovka sa Stéviou liečila v južnej Amerike po stovky rokov a v Japonsku, kde je hojne používaná od druhej polovice 20. storočia nedošlo k žiadnym komplikáciám spôsobených užívaním Stévie.
 
Pre nás bol najdôležitejší rok 2011, keď Európska Únia oficiálne schválila Stéviu ako sladidlo. Od tej doby je k dostaniu vo všetkých lekárňach, alebo obchodoch s potravinami. Môžeme si tak osladiť život zdravo. Rovnako tak máme možnosť vypestovať si Stéviu aj u nás, najlepšie v črepníku. Mala by byť situovaná na východ. Z jednej bylinky dostaneme až 0,5 kilogramu lístkov sladkej chuti. No, teórie už bolo dosť, mali by sme si povedať niečo o zložení.
 
Zloženie Stévie
Najväčšie zastúpenie aktívnych látok by sme našli predovšetkým v listoch. Tieto látky sú tvorené niekoľkými glykozidmi súhrnne označovanými ako steviozid. Ďalej by sme narazili na rebaudiozid A, C, D, E, triesloviny, ale aj na vitamín A, C, E, K, P, beta-karotén, fosfor, horčík, selén, kremík a ďalšie stopové prvky. Z tých dôležitých sme si spomenuli všetko podstatné. Teraz sa vrhneme na účinky.
 
Ako Stévia účinkuje?
Ako sme si už spomenuli, Stévia je brána ako sladidlo. Na rozdiel od cukru je však takmer bez kalorickej hodnoty. Vďaka tomu neprispieva tvorbe zubného kazu a je vhodná pre diabetikov. Používa sa tak na liečbu cukrovky alebo krvného tlaku a to predovšetkým v Japonsku. Ďalej znižuje pálenie záhy, zlepšuje trávenie a znižuje pocit únavy. Z účinkov to nie je, samozrejme, všetko. Existuje ešte jeden, ktorý sa bude hodiť predovšetkým osobám, ktoré sa snažia prestať fajčiť alebo piť. Stévia totiž znižuje túžbu po alkohole a tabaku.
 
Stop cukru
Nech už má Stévia akékoľvek účinky, jej najzásadnejšia je práve funkcie sladidlá. Je totiž až 300x sladšia, než cukor. Čo to vlastne znamená? Pomerovo tam kam si dávame 9 gramov cukru, nám stačí iba 30 miligramov Stévie. To prináša jednu hlavnú výhodu - v tomto množstve má totiž Stévia zanedbateľnú kalorickú hodnotu, čo naše telo určite ocení. Prakticky tento fakt prispieva predovšetkým jednej skupine ľudí – diabetikom.
 
Stévia a cukrovka
Práve táto skupina – diabetici, najviac ocenia účinky a hodnoty, ktoré Stévia ponúka. Základné zložky, ktoré sú zodpovedné za sladkosť Stévie, totiž nezvyšujú hladinu cukru. Naopak pomáhajú udržiavať túto hladinu na prirodzených hodnotách, a to ako v krvi, tak i v pečeni. Musíme si spomenúť aj funkcie, ktoré má na pankreas, jeho stimuláciou totiž pomáha liečiť cukrovku druhého stupňa. Účinkuje teda ako na diabetikov, tak na hypoglykemikov.
 
Čo ovplyvňuje chuť Stevie?
Ako sme si už spomenuli, sú za sladkosť zodpovedné predovšetkým látky steviozid a rebaudiozid a to predovšetkým rebaudiozid (1,5x sladšie ako steviozid). Ak si teda rozoberieme produkt Stévie extrakt 98 % (RA95 %), percentuálne zastúpenie steviosidu je teda 98 % z čoho je 95 % rebaudiozid A, ktorý je v rastlinke najsladší. Jedná sa teda o produkt s najvyššou mierou sladivosti. U týchto produktov je občas problém s horkosťou, ktorej musí byť rebaudiozid zbavený. Toho sa však nemusíme báť. Jedná sa o jeden z najefektívnejších a najkvalitnejších produktov na trhu.
 
Nežiaduce účinky
Pri prečítaní všetkých tých účinkov, ktoré sme si spomenuli nás budú iste zaujímať aj tie nežiaduce. Je nutné poznamenať, že užívanie v odporúčaných dávkach je úplne neškodné a nebol zaznamenaný žiadny problém. Ak by sme nedodržiavali dennú dávku, môžu sa objaviť bolesti svalov, alebo zmeny nálad. Ak by sa tak snáď stalo, mali by sme Stévii ihneď vysadiť. Komplexne je ťažké určiť nežiaduce účinky. Len čo vyjde jedna štúdia, je v dohľadnej dobe vyvrátená štúdiou druhou. Platí však – ak máme nejaké problémy, mali by sme konzultovať užívanie s naším lekárom. To platí predovšetkým v tehotenstve a pri dojčení.
 
Ako užívať?
Užívanie Stévie je priamo úmerné danému produktu a jeho sile. Drvené listy sa môžu užívať v množstve 2-4 gramov 2x až 3x denne, prášok z listov 1-2 čajové lyžičky 2-3x denne. Najmenšiu dávku zaznamenávame u extrakte zo Stévie. Tu nemá dávka presiahnuť 100 mg na 1 liter tekutín.
 
Spôsob užitia
Keď už vieme, koľko by sme toho mali brať, mali by sme si objasniť, ako vlastne? Drvené listy a prášok z nich sa dajú uvariť do formy odvaru. Skrátka množstvo zalejeme šálkou horúcej vody a necháme 5-10 minút odstáť. Následne kloktáme, aby sme do seba uvoľnili účinnej látky. Extrakty sa pridávajú do jedla či pitia.
 
Dávkovanie
Drť
2 až 3 čajové lyžičky (čo zodpovedá 2-4 gramom drviny) zalejeme šálkou horúcej vody, necháme vychladnúť 5-10 minút, potom poriadne premiešame lyžičkou a dúšok kloktáme v ústach, potom vypľujeme, takto 2x až 3x denne. Odporúčanie: kloktať vždy pred jedlom, ale každému to vyhovuje inak.
 
Prášokk
1 až 2 čajové lyžičky (čo zodpovedá 2-4 gramom prášku), postup je rovnaký ako u drvené formy.
 
 
 
Produkty obsahující Stevia rebaudiana (Stévie sladká)