Piepor opojný, kava-kava, latinsky Piper methysticum je vytrvalý ker pôvodom zo západnej a juhozápadnej Polynézie. Dnes ho môžeme nájsť v oblastiach Melanézie, Novej Guinei, Fidži a Šalamúnových ostrovov. Patrí do čeľade pieporných. Listy sú sýto zelené, lesklé, srdcovitého tvaru. Výška sa pohybuje medzi 2,5-6 metrami. Má vzpriamené, dužinaté výhonky, ktoré vyrastajú z tučného koreňa. Korene sa medzi sebou preplietajú a sámotný koreň môže vážiť po 6 rokoch až 7 kilogramov. Plodom je bobuľa a okvetím klas.
V Melanézii sa pije kava iba v určitých oblastiach, ťo je možné vysvetliť užívaním betelu. Všeobecne platí to, že tam, kde pijú kavu nepoznajú žuvanie betelu a naopak. Kava je po stáročia súčasťou života od Havaja až po Novú Guineu. Tu totiž do príchodu európanov nevedeli, čo je to alkohol a všetky spoločenské udalosti sprevádzalo pitie kávy.
Piepor pojný objavik britský moreplavec James Cook medzi rokmi 1768-1771 pri plavbe južným Tichomorím. Prvýkrát však rastlinu popísali otec a syn Forestovci, ktorí Cooka sprevádzali na jeho druhej plavbe v roku 1776.
Obsiahnuté látky v piepore
Typická zložka čeľade pieporných rastlín sú amidové alkaloidy. Skoro všetky zlúčeniny majú za základ piperidín, pyrrolidín alebo isobutamín.
Piper Methysticum, Autor: Forest a Kim Starr Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
Iné názvy produktu
Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Piper methysticum, Piper methysticum, Pepřovník opojný, Kawa, Kava Kava