Zdravotné účinky
- Antioxidant
- Krvný tlak
- Normálna činnosť obličiek - vylučovanie
- Mikrocirkulácia krvného systému
- Prirodzená obranyschopnosť - odolnosť
- Zvyšuje kvalitu relaxácie
- Zvyšuje kvalitu spánku
Oblasti Južnej Ameriky sú dobre známe pre výskyt jedinečných rastlín. Takou rastlinou je aj Lapacho. Známy je aj jeho latinský názov Tabebuia impetiginosa, alebo alternatívne názvy – Lapačo červené, Tajy a ďalšie. Lapacho nie je bylina, skôr je to vysoký strom, ktorému sa darí najmä v tropických oblastiach. Narastá do výšky okolo 10 – 25 metrov. Identifikovali by sme ho podľa jeho hladkej kôry a tvrdého dreva. Ďalším poznávacím znakom sú krásne, ale nebezpečné fialovo-modré kvety. Pýtate sa prečo nebezpečné? Sú totiž mäsožravé. Nie je však dôvod sa báť, na pozore by sa mal mať predovšetkým hmyz, pre nás sú kvety neškodné. Mnoho odborníkov sa domnieva, že i tento fakt prispieva k celkovým liečivým schopnostiam Lapacha. Jeho prínos si uvedomovali aj obyvatelia oblastí, kde rastie. Ako najvýznamnejších si musíme spomenúť starých a múdrych Inkov. Tí používali drevo, ale i kôru stromu. Drevo je totiž veľmi odolné voči parazitom, nemociam, je stále a nerozpadá sa. Využitie v staviteľstve bolo teda rovnako jasné ako aj použitie na výrobu zbraní. Zrejme i vďaka týmto vlastnostiam dreva sú stromy Lapacho schopné dožiť sa úctyhodného veku. Najstarší strom má viac ako 700 rokov. A čo tá kôra? Kôru využívali ako Inkovia tak i zvyšok domorodých kmeňov, ale napríklad i Vikingovia. Tí sa k Lapachu dostali počas svojich zaoceánskych výprav. Kôra zohráva veľkú úlohu vďaka svojim účinkom na naše telo. Čím to je?
Čo vlastne Lapacho obsahuje?
Ako hlavné boli identifikované dve látky pomenované podľa stromu – lapachol a beta-lapachol. Ako ďalšie si môžeme spomenúť i flavonoidy so svojimi antioxidačnými účinkami, ktoré chránia naše telo pred poškodením voľnými radikálmi.
Príprava čaju z lapacho kôry
- Množstvo kôry: Použite 1 polievkovú lyžicu drvenej kôry lapacho na 1 liter vody.
- Varenie: Kôru pridajte do vriacej vody.
- Varenie a lúhovanie: Nechajte zmes variť na miernom ohni po dobu 5-15 minút. Potom odstavte a nechajte lúhovať ďalších 10-15 minút.
- Cedenie: Po vylúhovaní čaj preceďte, aby bola odstránená kôra.
Použitie
- Dávkovanie: Odporúča sa piť 1-3 šálky čaju denne.
- Dĺžka užívania: Čaj možno piť pravidelne, ale odporúča sa po niekoľkých týždňoch urobiť prestávku, napríklad 1-2 týždne, aby sa predišlo prípadným vedľajším účinkom.
Recenzie produktu
Za mě nejlepší na játra a ledviny.
Iné názvy produktu
Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Tabebuie impetiginosa, Pink Ipê, Handroanthus impetiginosus, Pink Lapacho, Lapacho, Ipê-contra-sarna
UPOZORNENIE
Výživový doplnok nie je náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Nie je určené pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Skladujte v suchu, chráňte pred teplom a priamym slnečným svetlom.
Vzhľadom na nariadenia Európskej únie a súčasnú legislatívu nesmieme pri produktoch uvádzať niektoré informácie. Medzi ne napríklad patria neschválené zdravotné účinky, alebo vedecké štúdie.
PlaBio s.r.o., Podzimní 1436/37, 466 02 Jablonec nad Nisou, Česká republika, IČO: 03945294