Maca peruánska - Extrakt z koreňa 4:1 v kapsulách
Maca peruánska - Extrakt z koreňa 4:1 v kapsulách
Maca peruánska - Extrakt z koreňa 4:1 v kapsulách

Maca peruánska
Extrakt z koreňa 4:1 v kapsulách

Lepidium meyenii, Řeřicha peruánská, peruánský ženšen, Lepidium meyenii, maca-maca, Lepidium weddellii
Produkt z Peru

Vysokohorská rastlinka, ktorá už po tisícročia slúži ako zdroj vitamínov a ostatných dôležitých látok. Celý popis
Objednejte do 16:00 a doručíme v piatok 19.1.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Lepidium meyenii, Maca peruánska, alebo tiež Žerucha peruánska, je rastlinka vyskytujúca sa prevažne v peruánskych Andách. S nadmorskou výškou výskytu okolo 3000-4500 metrov, je považovaná za najstaršiu, najvyššie rastúcu a najvyššie pestovanú rastlinu na svete. Drsné klimatické podmienky, ktoré v týchto miestach panujú, nedovoľujú rásť ničomu inému. To sa podpísalo i na celkovom vzhľade rastlinky. Nad zem siaha len pár pri zemi držiacich sa listov s dĺžkou okolo 15 centimetrov. Najdôležitejší je na celej rastline koreň. Ten je okolo 2-8 centimetrov veľký, pripomínajúci repu. Podobne ako u ostatných rastlín, je i Maci viac druhov. Líšia sa predovšetkým farbou koreňa. Niektoré sú biele, iné fialové alebo hnedé. Raz do roka ozdobia rastlinku bielo-krémové kvety, postupne premieňajúce sa na plody v tvaroch strukov. V nich by sme našli veľmi drobné a ľahké semienka. Keby sme chceli preložiť názov rastliny, teda Ma-Ca, znelo by to asi takto nejako – z výšin pochádzajúca dobrá strava, ktorá posilňuje. Nazvali ju tak domorodí Indiáni, ktorí v týchto oblastiach žijú. Medzi nimi sú i múdri a starí Inkovia.
Maca je pestovaná a používaná už stovky rokov. Pre domorodé kmene tvorila a tvorí základnú súčasť stravy, ktorá posilňuje organizmus a zvyšuje jeho odolnosť proti okolitým vplyvom, zmenám počasia, ale aj nedostatku kyslíka. Bojovníci si ju brali pred výpravami i na ne, aby im tak dodala silu, ktorú budú potrebovať. K Mace sa viaže i prastará legenda. Podľa nej je rastlinka darom boja Virakoči. Ten ju daroval kmeňom žijúcim v takto vysokých nadmorských výškach, aby im uľahčil ich existenciu. Mala sa tak stať základom ich stravy, poskytnúť dostatok energie, vitality, zdravia, dlhovekosť, ale aj niečo trochu iného. Maca podporuje libido, Indiáni ju vtedy brali a tým si zaisťovali pokračovanie silného rodu.
Po príchode konquistadorov a postupnému vytláčaniu a utlačovaniu Indiánov, nazvali Španieli Macu – sexuálnou drogou Indiánov. Vplyvom kolonizácie sa dostala táto pozoruhodná bylinky i k nám, vďaka čomu si už môžeme vychutnávať jej účinky. Stále o nich hovoríme, ale neviem, aké to teda sú?
Zloženie Maci peruánskej
Aby sme lepšie pochopili účinky, musíme sa najskôr zmieniť o tom aké zložky vlastne Maca obsahuje. Našli by sme v nej vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky akými sú napríklad železo, meď, vápnik, zinok, draslík a ďalšie. Dôležitá je predovšetkým prítomnosť esenciálnych aminokyselín, ktorých obsahuje 7. Tieto aminokyseliny si naše telo nedokáže vytvoriť samo, preto ich musíme prijímať v potrave. Ďalej mastné kyseliny, steroly, triesloviny, saponíny, terpenoidy, bielkoviny a ďalšie látky. Tak a čo to vše dohromady spôsobuje?
Maca a jej účinky
Pre účinky Maci ide použiť len jedno trefné slovo – komplexné. Jedná sa totiž o takzvaný adaptogén, teda látku, ktorá sa dokáže stimulovať ako na fyzickú, tak aj na psychickú stránku človeka. Vzhľadom na obsah sterolov a saponínov, pôsobí Maca na hormonálnu stránku. Antioxidanty a aminokyseliny podporujú naše telo v boji proti voľným radikálom a nepriamo tak dodávajú viac energie, ktorú telo potrebuje. Dokáže zlepšiť fyzickú i psychickú kondíciu, a tá je potrebná čím dlhšie, tým častejšie. Pôsobí na pamäť a koncentráciu.
Vedľajšie účinky užívania Maci
Behom dlhého užívania Maci neboli zaznamenané žiadne vedľajšie účinky jej užívania. To je však spojené s dodržiavaním dennej dávky, ktorá je určená. Za jedinú skupinu, ktorá by mala užívanie konzultovať s lekárom, sú tehotné a kojace ženy.
Správne dávkovanie
Extrakt je silnejší, preto sa ho nemusí brať také množstvo, ako klasického prášku. Ideálne je v tomto prípade jedna až dve kapsule denne. Začať by sme mali na jednej a postupne pridať druhú, aby si organizmus lepšie zvykol.
Spôsob užitia
Forma kapsúl ponúka len jednu formu užitia – prehltnúť a zapiť vodou. K tomu postačí 200-300 mililitrov vody.
Nasa a Maca
O účinkoch Maci hovorí aj fakt, že zaujala čestné miesto stravy pri letoch do vesmíru. Je zato predovšetkým zodpovedný americký astronaut a vedec Karlos Noriega. Zúčastnil sa niekoľkých letov do vesmíru, kde mu bola Maca vernou spoločníčkou. Nešlo by to však bez doktorky Glorie Chacón, ktorá sa na Macu špecializuje. Noriega ju zoznámil s vedením vesmírnych letov NASA. To následne Macu schválilo a tak dnes slúži ako doplnok pre posádky vesmírnych letov.
 
Od jazera po prášok - ako všetko prebieha?
06.decembra 2017
Sladkovodná riasa Spirulina je stále obľúbenejším potravinovým doplnkom. Napadlo Vás ale niekedy, aké fázy predchádzajú tomu, než sa dostane ku koncovému užívateľovi? Nahliadnite s nami do výrobného tajomstva Spiruliny a objavte jej prínos pre svoje zdravie! Zobraziť viac
Pripravte sa na ochladenie
28.septembra 2017
Imunitu v chladnom období posilníte extraktom z Acai a Acerolou, ktorá obsahuje prírodný vitamín C. Zobraziť viac
Životnosť extraktov
21.novembra 2016
Životnosť extraktov je rôzna a predložíte ju vhodným skladovaním. Sušené bylinky skladujte vo vzduchotesných nádobách na tmavom mieste, semená uchovávajte metódou chladenia a bylinky a semienka určené pre dlhodobé skladovanie chráňte metódou zmrazenia. Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
03.augusta 2016
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
08.júla 2016
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac