Recepty s Kustovnicou na chudnutie

15.februára 2018, Zajímavosti

Kustovnica čínska čiže Goji je potravinou budúcnosti a objavujú sa stále nové recepty, ako môžete túto ázijskú rastlinu s vysokým obsahom antioxidantov využiť. Niet divu, že je o túto potravinu taký záujem – obsahuje až 500x viac vitamínu C ako pomaranč. Nechajte sa inšpirovať najlepšími recepty z Kustovnice, ktoré vám pomôžu pri chudnutí, a budete sa po nich cítiť fit a dlhšie nasýtení!

Do pokrmov zužitkujete každú časť z Kustovnica čínskej. Z mladých výhonkov pripravíte čaj, listami nahradíte bežnú listovú zeleninu, mladé výhonky poslúžia ako kuchynská bylinka a čerstvé alebo sušené plody môžete pridať do sladkých i slaných jedál. Aké recepty Vám pomôžu získať vytúženú váhu?

Kustovnice k raňajkám

Domáce müsli s Kustovnicou do jogurtu

Suroviny: 250 g bieleho jogurtu, sušené plody Kustovnice čínskej, ovsené vločky, para či vlašské orechy, ľanové semienka, tekvicové semienka a slnečnicové semienka

Postup: Raňajky sú základ a energiu dodáte telu kvalitnými sacharidmi, tukmi a bielkovinami. Prichystajte si výživnú zmes do jogurtu, ktorá Vás zasýti na celé dopoludnie. Zmiešajte sušené plody Kustovnice s ovsenými vločkami, orechami a ľanovými, tekvicovými a slnečnicovými semienkami. Vložte do dobre tesniacej nádoby a každé ráno si dajte 50 g zmesi do bieleho jogurtu.

Povzbudzujúce zelené smoothie z Kustovnice

Suroviny: 1 hrsť Kustovnice čínskej, 1,5 nakrájaného zeleného jablka, 1 kivi, 6 lístkov čerstvej mäty, 2 lyžičky medu, 150 ml mandľového či sójového mlieka

Postup: Rozkrájané jablko a kivi vložte do nádoby na smoothie, pridajte Kustovnicu, lístky mäty, med a zalejte mliekom. Rozmixujte na zelený smoothie nápoj.

Obilná kaše s Kustovnicou

Suroviny: 300 g obilnej kaše, 4 lyžice Kustovnice čínskej, 2 lyžice hrozienok, 6 vlašských orechov, podľa chuti melasa a sušené či zavárané ovocie

Postup: Hrozienka sparte vriacou vodou, Kustovnicu prepláchnite. Jadrá vlašských orechov nasekajte nadrobno a spolu s hrozienkami a Kustovnicou dajte do misy. Prisypte obilninovú kašu a zalejte vriacou vodou, aby bola zmes pod vodou. Premiešajte a priklopené nechajte asi 5 minút stáť. Podľa chuti môžete prisladiť melasou nebo pridať sušené či zavárané ovocie.

Kustovnice k obedu

Pečené kura na Kustovnici

Suroviny: 1 menšia kura, 4 lyžice Kustovnice čínskej, soľ, voda, vývar

Postup: Kura umyte a vložte do pekáča. Osoľte ho podľa chuti, posypte Kustovnicou a podlejte horúcou vodou. Pečte v trúbe dozlata a pred koncom pečenia podlejte kura vývarom.

Pikantná polievka z Kustovnice

Suroviny: 100 g Kustovnice čínskej, 230 g nakladaných paradajok, 450 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 1 lyžice olivového oleje, 1 lyžička rasce, 1 hrsť nasekaných čerstvých byliniek (napr. koriander a petržlenová vňať)

Postup: Plody Kustovnice namočte cez noc do vody. Druhý deň orestujte v hrnci na olivovom oleji paradajky, Kustovnicu a nakrájanú cibuľu. Pár minút poduste a prilejte zeleninový vývar. Varte približne 10 minút na miernom ohni. Nakoniec vmiešajte čerstvé bylinky a na tanieroch posypte troškou rasce a mletého čierneho korenia.

Svieža limonáda z Kustovnice

Suroviny: Sušené plody Kustovnice čínskej, kúsok zázvoru, šťava z 1 citrónu, lístky čerstvé mäty

Postup: Sušené plody Kustovnice namočte minimálne na jednu hodinu do vody, najlepšie však cez noc. Plody i s vodou nalejte do mixéru a pridajte kúsok olúpaného zázvoru a šťavu z jedného citrónu. Rozmixujte dohladka a limonádu preceďte cez sitko, aby ste odstránili zrniečka z Kustovnice. Pridajte lístky čerstvé mäty a dajte chladiť.

Tekvicový šalát s Kustovnicou

Suroviny: 1 vydlabaná tekvica butternut, 1 veľký batát, 150 g divokej ryže, 100 g zmesi semienok, 1 hrsť čerstvej bazalky, 50 ml javorového sirupu, 50 ml olivového oleje, 50 g sušených brusníc, 50 g sušených plodov Kustovnice čínskej, 1 šálka teplej vody, muškátový oriešok, soľ a korenie

Postup: Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tekvicu nakrájajte na hranolčeky, ryžu uvarte v slanej vriacej vode. Potom ryžu sceďte, premiešajte ju s niekoľkými lyžicami olivového oleja a udržujte v teple. Nakrájanú tekvicu zmiešajte s 2 lyžicami olivového oleja a nakrájaným sladkým zemiakom a zmes osoľte, okoreňte a pridajte štvrť lyžičky nastrúhaného muškátového orieška. Zmes dajte do pekáča a pečte v rúre asi 20 až 25 minút, kým nebude do zlata. Počas pečenia zmes zľahka premiešajte. Kustovnicu namočte na 5 minút do šálky horúcej vody a sceďte. Ryžu zmiešajte so semienkami, kustovnicov, brusnicami, pečenou zmesou a podávajte posypané lístkami bazalky.

Zmes z kustovnice a Judášovho ucha

Suroviny: 200 g Judášovho ucha, 20 g Kustovnice čínskej, 1 lyžička nasekaného zázvoru, 1 lyžička čínskeho vína, 2 lyžice hustého masového vývaru, 1 lyžice oleja

Postup: Judášovo ucho blanšírujte domäkka v horúcej vode a následne ho prudko ochlaďte. Na panvici wok rozpáľte olej a rýchlo na ňom orestujte pokrájané huby, Kustovnicu čínsku a nasekaný zázvor a všetko pokvapkajte čínskym vínom a mäsovým vývarom.

15.februára 2018, Zajímavosti
Páčil sa vám tento článok? Ta ho zdieľajte:
Facebook Google+
Podobné články