Zdravé alternatívy k cukru? Víťazí Stevia!
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko skonzumujete cukru za deň, týždeň, mesiac či rok? Priemerne ročne zjeme až 40 kg cukru, čo je dvojnásobok odporúčaného množstva. Aj keď práve nejete nič sladkého, aj v ostatných potravinách a pochutinách sa môže skrývať cukor. Naučte sa čítať zloženie výrobkov a začnite cukor nahradzovať zdravšími variantmi - napríklad prírodnou Steviou!
Stevia - sladký klenot prírody
Pre niekoho je sladidlo Stévia stále zahalené rúškom tajomstva. Táto subtropická rastlina dorastajúca do výšky 65 až 80 cm pochádza z oblasti okolo rieky Paraná v Južnej Amerike. Už domorodí Indiáni ju využívali na sladenie a na liečebné účely. Bylina výborne funguje na pálenie záhy a dezinfikuje ústa, čím pomáha predchádzať vzniku zubného kazu. Na rozdiel od chemických sladidiel, Stevia nemá laxatívne účinky ani pri nadmernej konzumácii.
Stevia z Botanicu do Vašich domovov
Na sladenie nápojov a jedál sa používajú čerstvé, mrazené alebo sušené lístky, ktoré sú nabité radom zdraviu prospešných látok. Na Botanicu zoženiete tri najobľúbenejšie formy Stevia: drvené listy, prášok a extrakt. Z týchto foriem je najlepší a najkvalitnejší vysoko koncentrovaný extrakt s obsahom 98% steviozidov. Tento práškový extrakt skvele chutí, nezanecháva na jazyku nahorklý dozvuk a výborne sa rozpúšťa vo vode.
Cukor alebo Stevia?
Keď porovnáme cukor so Steviou, zistíme fantastickú vec: Stevia je 250 až 300x sladšia ako cukor, za čo vďačí glykozidom. Dennú dávku 131 gramov cukru nahradíte iba 0,5 g steviozidov. Na rozdiel od cukru, Stevia dokáže stabilizovať hladinu krvného cukru a má nulový glykemický index - z toho dôvodu je tiež vhodná pre diabetikov! Bez výčitiek si ju môžu dopriať všetci milovníci sladkých chutí, pretože neobsahuje žiadne kalórie.
Stevia do pečiva namiesto cukru
Steviu môžete pridať do všetkých receptov, kde je predpísaný cukor - dokonca aj do pečiva! A to je v čase blížiacich sa Vianoc dobrá správa. Na pečenie je najpraktickejší prášok zo Stevie, ktorý rozpustite v troške vody a zapracujte do cesta. Svoju sladkú chuť si Stevia zachováva aj pri vysokých teplotách do 200 ° C. Pokiaľ by Vám vadila v pečiva a iných pokrmoch pachuť Stevia, skombinujte ju s malým množstvom prírodného sladidla, napríklad s medom alebo javorovým sirupom.
Nenechajte sa odradiť chuťou Stevie
Stevia nemusí vyhovovať každému, pretože má špecifickú, jemne horkastú chuť. Vyberajte preto naozaj kvalitné produkty zo Stevie a dajte prednosť práškovému extraktu s 98% steviozidov, ktorý nájdete v našej ponuke. Naučte sa zladiť Steviu postupne a spočiatku používajte radšej menšie množstvo, aby ste nápoj alebo pokrm nepresladili. Zaujímavosťou je, že sladkú chuť Stevie zachytávajú až chuťové poháriky v zadnej časti jazyka, preto ju vnímame chuťovo trochu inak ako cukor. Všetko je ale o zvyku.
Steviou sladili už naši predkovia
Steviu využívali už naši predkovia, ktorí poznali jej pozitívne účinky na ľudské zdravie. V súčasnej dobe má bylina Stevia svoje nezastupiteľné miesto v zdravej výžive a prínosom je hlavne pre obéznych ľudí a osoby s vysokými hodnotami krvného cukru. Nemusíte sa vzdávať sladkých nápojov a pokrmov, ale buďte múdri a myslite na to, že zdravie je to najdôležitejšie, čo vo svojom živote máme. Ak teda premýšľate, čím nahradiť cukor, Stevia je jasným víťazom!