Užívanie a dávkovanie
Mandle sú ideálnou desiatou či olovrantom, ale môžu byť aj súčasťou sladkých kaší a slaných jedál. Konzumujte iba sladké Mandle a vyhnite sa tým horkým.
Doprajte svojmu telu odporúčanú dávku Mandlí. Denne si pochutnajte na hrsti Mandlí - približne 28 gramoch. Ak sa vám lúpané Mandle zle trávia, namočte ich do vody. Svoje miesto majú najmä v RAW kuchyni. Z lúpaných Mandlí si môžete zomlieť múku a použiť ju na výrobu dezertov alebo k zahusteniu pokrmov.
Obecné informácie
O mandliach sa traduje, že môžu byť jedovaté a nemali by sme to s ich konzumáciou preháňať. Skutočnosť je taká, že nebezpečné sú najmä horké Mandle. Nachádza sa v nich 5% amygdalínu, ktorý po rozklade v tráviacom systéme produkuje kyanovodík. Už desať horkých Mandlí vás môže ohroziť na živote. Oproti tomu sladké Mandle obsahujú 0,1% amygdalínu. Horké Mandle len tak nezoženiete a v našej ponuke zakúpite len sladké Mandle.
Z Mandlí sa vyrába mandľové mlieko a deťmi toľko obľúbený marcipán. Tieto produkty z Mandlí zvládnete vyrobiť s trochou šikovnosti aj v domácich podmienkach. Mandle sa používajú nielen v potravinárskom, ale aj kozmetickom priemysle. Pátrali ste niekedy po tom, odkiaľ tieto suché plody pochádzajú? Zbierajú sa z Mandľovníka (mandľa), ktorému sa darí v stredomorských krajinách: v Taliansku, Španielsku, Portugalsku aj na severe Afriky. V minulosti sa Mandľovník hojne pestoval aj na Litoměřicku a južnej Morave. V plodu objavíte kôstku s jadrom - mandle. Tieto jadrá sa následne pražia a ochucujú soľou, karamelom alebo čokoládou.