Hľadáte nápoj, ktorým naštartujete deň, ale káva vám nič nehovorí? Siahnite po Maté, ktoré okrem kofeínu obsahuje aj ďalšie alkaloidy - teobromín a teofylín, ktoré sa postarajú o poriadnu dávku energie. Drvené listy cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis) sa k príprave povzbudzujúceho nápoja Yerba maté používajú stovky rokov. O pozitívnych účinkoch tohto vždyzeleného stromu vedeli totiž juhoamerickí domorodci už pred naším letopočtom. Postupne sa nápoj rozšíril aj do Severnej Ameriky a po príchode moreplavcov zo Španielska a Portugalska jeho priaznivé účinky začala objavovať aj Európa so zvyškom sveta.
Dnes je po boku kávy a zeleného a čierneho čaju jedným z najobľúbenejších povzbudzujúcich nápojov vôbec. Na rozdiel od kávy je ale lepšie znášaný, pretože kofeín sa do nálevov uvoľňuje postupne. Maté tiež obsahuje množstvo cenných aminokyselín, antioxidantov, vitamínov (A, C a vitamíny skupiny B), minerálov (vápnik, horčík, mangán, železo, selén, draslík, kremík aj fosfór) a stopových prvkov, ktoré sú nevyhnutné pre správny chod nášho tela. Dokáže účinne odbúravať únavu, osviežiť telo, a dokonca aj normalizovať hladinu lipidov v krvi alebo odvodniť organizmus.
Ak chcete udržať v chode aj v náročných situáciách, zabudnite na energeťáky, prírodná sila zeleného Maté vás naštartuje na dlhé hodiny.
Užívanie a dávkovanie
Na prípravu 1 litra nápoja stačí 3 až 6 g (2 polievkové lyžice) drvených listov. Maté si môžete pripraviť dvoma spôsobmi - prvý je rýchlejší, druhý je zase rokmi overenou tradíciou.
Na jednoduchú prípravu nápoja potrebujete hrnček alebo kanvičku a sitko. Maté zalejte vodou s teplotou 70 - 80 °C. Nechajte cca 5 minút lúhovať a môžete piť.
K tradičnej príprave potrebujete kalabasu, čo je nádoba z vydlabanej tekvice (alebo z keramiky) a bombillu - slamku so sitkom, ktorá je buď z bambusu, alebo kovu.
- Najprv do kalabasy nasypte Maté a otvor zakryte dlaňou. Otočte kalabasu na bok a trošku s ňou zaklopte. Tým sa jemné čiastočky dostanú na okraj a neupcháte si bombillu.
- Vráťte kalabasu dňom dole, ale tak, aby Maté zostalo v uhle 45°. Bombillu vložte do časti bez Maté a zalejte troškou vlažnej vody.
- Až sa voda vsiakne, dolejte kalabasu horúcou vodou o 70 - 80 °C a začnete piť.
- Po dopití je Maté pripravené k ďalšiemu nálevu.
Rovnakým spôsobom si môžete Maté pripraviť aj ako osviežujúci ľadový nápoj. Jediná zmena v postupe je, že zmes zalejete ľadovou vodou miesto horúcej. Takýto nápoj nesie meno Tereré. Dochutený cukrom alebo citrusovými plodmi chutí najlepšie počas horúcich letných dní.
Vedľajšie účinky
Pri dodržaní dávkovania nie sú u Maté pozorované žiadne vedľajšie účinky. Pri vyšších dávkach sa môže objaviť podráždenie, nevoľnosť, žalúdočné ťažkosti či poruchy spánku. Maté neužívajte, ak máte vysoký tlak alebo kardiovaskulárne problémy. Neodporúčame nápoj popíjať ani deťom, tehotným a dojčiacim ženám alebo osobám citlivým na kofeín.
Yerba Mate, Autor: Ilosuna Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
Iné názvy produktu
Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Ilex paraguayensis, Yerba maté, Ilex sorbilis, Erva mate, Paraguayský čaj, South American holly, St. Bartholomew’s tea, erva-verdadeira, jezuitské thé, Cesmína paraguayská
UPOZORNENIE
Výživový doplnok nie je náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Nie je určené pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Skladujte v suchu, chráňte pred teplom a priamym slnečným svetlom.
Vzhľadom na nariadenia Európskej únie a súčasnú legislatívu nesmieme pri produktoch uvádzať niektoré informácie. Medzi ne napríklad patria neschválené zdravotné účinky, alebo vedecké štúdie.
PlaBio s.r.o., Podzimní 1436/37, 466 02 Jablonec nad Nisou, Česká republika, IČO: 03945294