Čo je rozmarínová kyselina
Táto kyselina sa v rastlinách vyskytuje predovšetkým pre ich ochranu. Chráni je voči bylinožravcom a patogénom. Rozmarínová kyselina je prírodná kyselina, obsiahnutá predovšetkým v rozmarínu, čeľade Lamiaceae, (hluchavkovitých) šalvii, majoránke, tymiánu, mäte a šalvii. Jej antioxidačná aktivita je výrazne silnejšia, než je tomu napríklad u vitamínu E. Rozmarínová kyselina chráni aktiváciu imunitných buniek, ktoré spôsobujú opuchy. Liečebné účinky sú preukázané pri liečbe kataru - sivého zákalu, vredom, rakovine, reumatickej artritíde a prieduškovej astmy. Jej pozitívne účinky boli preukázané pri orálnom použití na alergické astma.
Rozmarínová kyselina a jej účinky
Táto kyselina je pre ľudský organizmus dôležitá pre jej výrazné antibakteriálne, proti oxidatívne, protizápalové, sťahujúce a antivírusové vlastnosti. Vďaka antivírusovým vlastnostiam je používaná v kozmetickom priemysle na výrobu mastí, určených na liečbu oparov. Obohatené sú o extrakt z medovky lekárskej. V oleji alebo masti pomáha odbúravať tukové bunky, ovplyvňujúce výskyt celulitídy.
Pre svoje liečivé účinky je tiež používaná v aromaterapii. Z lekárskej štúdie z roku 2012 sa zistilo, že rozmarínová vôňa pri použití v esenciálnych olejoch môže zlepšiť kognitívnu náladu a výkonnosť, zvyšuje sa koncentrácia a silice pôsobia na pamäť.
Kyselina rozmarínová je vynikajúca pre zlepšenie funkcie pečene, žlčových ciest a prečistenie organizmu. Zvyšuje metabolické aktivity v tele. Preto sa odporúča jej použitie pre dodanie energie a vitality zvlášť v období, kedy je organizmus vystavený veľkej psychickej záťaži.
Pre podporu krvného obehu sa odporúča piť priamo rozmarínový čaj, ktorý sa pripraví z jednej lyžičky rozmarínu v hrnčeku horúcej vody. Používa sa na podporu krvného obehu. V dôsledku zlého krvného obehu majú jedinci často studené končatiny. Na tie sa potom odporúča naniesť rozmarínový olej a ním končatiny masírovať. Kyselina rozmarínová sa používa na liečbu migrény a bolesti hlavy.
Rozmarínová kyselina je ochranou proti rôznym chorobám a patogénom, pôsobiaca neprívetivo na náš imunitný systém. Rastlina rozmarínu v sebe ukrýva okrem tejto kyseliny aj ďalšie fytochemikálie, ako je kyselina betulic, karnozol alebo kyselina kávová. Spoločne tieto zlúčeniny pôsobia pri neutralizácii voľných radikálov, spôsobujúcej oxidačný stres a poškodenie buniek. V období chrípok sa odporúča popíjať rozmarínový čaj 1 - 2 denne. Tak udržíte svoje telo bez nádchy, kašľa a ďalších problémov.
Rozmarínová kyselina je skvelou voľbou pre liečbu zažívacích ťažkostí, pri liečbe žalúdka, lepšiu reguláciu uvoľňovania žlče a inhibovaní potravinových patogénov. Prirodzene stimuluje chuť do jedla, zmierňuje plynatosť, nadúvanie a zápchu.
Hlavné účinky rozmarínovej kyseliny
- posilňuje imunitný systém
- pomáha udržať normálnu obranyschopnosť organizmu a imunity
- podporuje správnu funkciu pečene, žlčových ciest a prečistenie organizmu
- povzbudzuje organizmus, zvyšuje energiu a vitalitu
- pomáha udržať správnu funkciu obličiek a vylučovacieho systému
- podporuje správne trávenie, lieči zažívacie ťažkosti a zápchu
Rozmarínová kyselina a kontraindikácie
Vysoké dávky tejto kyseliny môžu vyvolať potrat. Nie je vhodné užívanie doplnkov stravy, rozmarínového extraktu ani nálevu v čase tehotenstva ani v čase dojčenia. Neodporúča sa podávať deťom do piatich rokov. Celkovo sa dávkovanie odporúča s mierou, vo väčších dávkach môže spôsobiť kŕče. Neodporúča sa v kombinácii s liekmi na zníženie krvného tlaku, antidiabetikami a liekmi ovplyvňujúcimi krvnú zrážanlivosť.