Botanic.cz
0,00 € 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Koľko zostáva do dopravy zadarmo
Nakúpte ešte za 38,00 €
38,00 €
Dopravu máte zadarmo
Prejsť do košíka

Vitamín B12

Späť do slovníka

Vitamín B12 prispieva ku krajšej pokožke a vlasom. Má však aj oveľa dôležitejšie účinky na naše zdravie. Ktoré sú to?

Odborný názov pre vitamín B12 je kobalamín. Radíme ho do skupiny takzvaných „béčkových“ vitamínov, súhrnne označovaných ako B-komplex. Rovnako tak, ako je to pri ostatných vitamínoch B, tak aj kobalamín je vo vode rozpustný vitamín, tepelne nestály, ktorý hrá dôležitú úlohu pri krvotvorbe. Bez tohto vitamínu by červené krvinky boli príliš veľké a nedokázali by správne plniť svoju funkciu, a to odovzdávať kyslík bunkám.
Vzhľadom na jasnú úlohu vitamínu B12 pri produkcii buniek je dostatočná hladina B12 nevyhnutná na udržanie zdravých vlasov, kože a nechtov. Nízka hladina vitamínu B12 môže spôsobiť rôzne dermatologické príznaky, vrátane hyperpigmentácie, zafarbenia nechtov, zmeny vlasov, vitiligo (strata farby kože) a stomatitídy.
Naše telo si vitamín B12 nedokáže vytvoriť samo. Musíme ho preto prijímať z pestrej stravy. Hoci ho potrebujeme na správne fungovanie nášho tela len v relatívne malom množstve, jeho nedostatok je pomerne rozšíreným problémom našej populácie. Okrem toho, že je dôležitý pre správnu krvotvorbu, potrebujeme ho aj pre správne fungovanie metabolizmu bielkovín, sacharidov a proteínov a centrálnej nervovej sústavy. A navyše podporuje chuť do jedla.

Najčastejšími zdrojmi vitamínu B12 sú potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré sú to konkrétne?

Aby sme mali dostatočný príjem vitamínu B12, mali by sme do svojho pestrého jedálnička zaradiť potraviny živočíšneho pôvodu. Sú to najmä tie obsahujúce mnoho bielkovín, pretože tieto sú potrebné na správne vstrebanie vitamínu B12 alebo kobalamínu. Vitamín B12 je obsiahnutý v hovädzom a morčacom mäse, mušliach, rybách, pečeni, obličkách, srdci. Ďalej ho nájdeme vo vajciach, mlieku a mliečnych výrobkoch.
V rastlinnej strave je obsiahnutý vo fortifikovaných potravinách. Môžu to byť sójové nápoje, tofu. Obsahuje ho tiež kvasená zelenina, najviac potom kyslá kapusta. Pravdepodobným zdrojom tohto vitamínu sú aj morské riasy.

Čo je dôležitým prvkom Vitamínu B12?

Ako už napovedá samotný názov vitamínu B12, jeho centrálnym atómom v molekule je kobalt. Tento kov tvorí podobné usporiadanie ako železo v molekule hemoglobínu. Je dôležitý pre delenie buniek, syntézu DNA (nosič genetickej informácie) a ATP (zásobáreň energie v ľudskom organizme). Okrem toho prispieva k urýchleniu syntézy neurotransmiterov - prenášačov vzruchovej informácie medzi nervovými bunkami, ktoré majú priamy vplyv na dobré emočné zdravie a vyváženú psychiku.
Spolu s ďalšími vitamínmi B-komplexu, vitamínom B6 a kyselinou listovou zaisťuje ochranu cievneho riečišťa a tým zmierňuje dopady aterosklerózy a ďalších ochorení ciev a kardiovaskulárneho systému.

Aké sú najčastejšie prejavy nedostatku vitamínu B12?

Nedostatok vitamínu B12 môže vzniknúť v dôsledku nedostatočného príjmu v potrave. Najčastejšie postihuje vegetariánov. Ďalšou príčinou môže byť porucha v jeho absorpcii alebo pri zvýšených nárokoch na tento vitamín. To sa týka predovšetkým tehotných a dojčiacich žien, pri fajčení a konzumácii alkoholu.

Najčastejšie príznaky nedostatku vitamínu B12

  • mentálne poruchy
  • bolestivé zápaly jazyka
  • poruchy krvotvorby
  • neurologické problémy (necitlivosť, brnenie nôh, stuhnutosť, slabosť dolných končatín)
  • mentálne poruchy
Pokiaľ dôjde k nízkej hladine vitamínu B12 v našom tele, jeho doplnenie je dlhší proces. Ak naše telo zaznamená nedostatok vitamínu, potom najskôr doplní jeho zásoby a až potom mu dovolí cirkulovať v krvi. Preto sa pri jeho nedostatku odporúča konzumácia doplnkov stravy.

Môže mať vitamín B12 nežiaduce účinky na naše zdravie?

Vitamín B12 je rozpustný vo vode, a preto z nášho tela odchádza v moči. Jeho predávkovanie je takmer nemožné, preto nemá žiadne negatívne účinky na naše zdravie.

Aká je odporúčaná denná dávka vitamínu B12?

Venovať zvýšenú pozornosť odporúčanej dennej dávke vitamínu B12 by mali predovšetkým vegáni a vegetariáni, pretože ich strava neobsahuje živočíšnu stravu, prirodzene bohatú na B vitamíny. Odborníci sa zhodujú na tom, že najideálnejším množstvom v dennej dávke je 2,4 mikrogramu, ale nemusíte sa báť, pokiaľ prijmete väčšie množstvo, pretože bolo preukázané, že prísun 100 mikrogramov za deň nie je škodlivý.
Osobitnú pozornosť potom venujeme jeho prísunu u detí. Pokiaľ žena počas tehotenstva alebo pri dojčení trpí nedostatkom vitamínu B12, zvyšuje tak riziko takého deficitu aj u dieťaťa. Nedostatok tohto vitamínu potom vedie k neprospešnému vývoju dieťaťa a môže spôsobiť problémy aj v oblasti psychomotorického vývoja. Prísun vitamínu B12 je teda veľmi dôležitý aj pre správny metabolizmus buniek nielen u dospelých, ale aj u detí. A to aj u nenarodených.

Potešia nielen ženy, ale aj športovcov

Ako sme už povedali úvodom tohto článku, vitamín B12 je dôležitý pre bunkový metabolizmus, spracovávanie tukov, cukrov a bielkovín. Tento vitamín má preto významný vplyv na zvýraznenie kriviek nášho tela. Tiež znižuje telesnú hmotnosť, ale to samozrejme v kombinácii so správnymi stravovacími návykmi a pravidelným pohybom. Vitamín B12 je skvelým zdrojom energie, ktorú môže organizmus využiť aj na lepšie spaľovanie tukov. Odborníci zdôrazňujú, že na odbúravaní tukov sa vitamín podieľa len nepriamo. Všetky vitamíny skupiny B pomáhajú premeniť sacharidy z potravín na glukózu, teda zdroj energie.


Hovädzie mäso je bohatým zdrojom vitamínu B12

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar