Botanic.cz
0,00 € 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Koľko zostáva do dopravy zadarmo
Nakúpte ešte za 38,00 €
38,00 €
Dopravu máte zadarmo
Prejsť do košíka

Stévia cukrová
Sladidlo, Extrakt z listov 90 % (RA40%) v prášku

POSLEDNÁ ŠANCA NÁKUPU
Extrakt zo Stévie, ktorá po stáročia slúžila národom z Južnej Ameriky ako sladidlo. Celý popis
  = 20g        
Tento tovar už neponúkame

Vyberte si podobný tovar z ponuky nižšie. Ďakujeme

Už pred stovkami rokov začali používať juhoamerické a stredoamerické kmene Guarani, Sateré-Maué a ďalšie cca 50 až 100 cm vysokú bylinku známu ako Stévia. Ide o svetlomilnú tropickú rastlinu z čeľade hviezdicovitých. Používajú sa aj názvy – Stévia sladká, Stévia rebaudiana, alebo sladká tráva. Je uznávaná predovšetkým pre jej liečivé účinky a hlavne vďaka jej výraznej sladkej chuti. Použitie Stévie je teda jasné – sladidlo. Ako však k tomu prišlo?

Všetko začalo v roku 1931, kedy francúzski vedci izolovali z listov dve základné látky Stévie. Sú pomenované po nej – Steviosid a Rebaudiosid. Práve tieto dve látky sú zodpovedné za sladkosť Stévie. Ich sladivosť je cca 250 – 300x silnejšia ako u klasickej sacharózy. V tej dobe to nemalo veľmi veľké uplatnenie. To sa však rýchlo zmenilo. V 20. storočí totiž výrobcovia pomaly ustupujú od cukrov a začínajú siahať po umelých sladidlách. Zatiaľ sa používajú cyklamáty a asacharín. Bohužiaľ sú u nich preukázané nežiaduce účinky. Predovšetkým hovoríme o karcinogénnom pôsobení, kvôli ktorému ich bolo nutné nahradiť. V 70-tych rokoch sa preto japonská firma Morita Kaaku Kogyo Co, Ltd zameria na Stéviu a začne ju hlbšie skúmať. Onedlho sa začína používať ako umelé sladidlo a to tak v nápojoch ako i v iných potravinárskych výrobkoch. Rýchlo si získala miesto na trhu, kde dnes predstavuje 40 % v rámci umelých sladidiel. K nej sa pridávajú i ďalšie zeme východnej Ázie, Južnej Ameriky, ale i Čína, ktorá dnes predstavuje najväčšieho dovozcu Stévie na svete. Spočiatku sem patrila i Amerika, ale tá od Stévie ustúpila. Prečo?

Istá organizácia vydala v roku 1985 štúdiu, ktorá označila Stéviu ako mutagén. Táto štúdia bola vzápätí prehlásená za nepreukaznú a následne bola vyvrátená. Bohužiaľ už bolo neskoro a Stévia tak bola stiahnutá z predaja v mnohých krajinách. Až do roku 2006 nebolo jasné, aká je vlastne pravda o Stévii. Je nutné povedať, že Japonsko ju z predaja nestiahlo a nikomu sa nič nestalo. Počas týchto rokov bola Stévia postupne vystavovaná testom a výsledkom štúdií. Najzásadnejšia štúdia bola vydaná v roku 2006 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Tá ju označila za bezpečnú a priradila jej hneď niekoľko zdravotných účinkov. Aj tak trvalo 5 rokov, kým ju prijala Európska únia a následne zlegalizovala. Vďaka tomu si ju môžeme zakúpiť aj my. Pred tým, než si povieme o jej účinkoch, mali by sme spomenúť ešte jednu maličkosť.

Vieme ako vlastne Stévia vyzerá? Je to tropická rastlina s veľkými listami a bielymi kvietkami. Pôvod v Strednej Amerike nijako neobmedzuje jej pestovanie i u nás, v miernom pásme. Mali by sme ju mať doma v kvetináči. Von ju môžeme dať len za okno počas letných mesiacov. Navyše musí byť nasmerovaná na východ. Čím viac svetla bude mať, tým sladšie budú lístky. A teraz si povieme o zložení a účinkoch.

Zloženie Stévie rebaudiana

Najviac aktívnych látok sa nachádza práve v listoch Stévie. Na to treba myslieť aj pri spracovaní a výrobe. Základnými zložkami sú tzv. steviosid, rebaudiosid A (je 1,5x sladší ako steviosid), rebaudiosid C, D a E. Ďalej obsahuje vitamíny A, C, E, K a P, triesloviny, stopové prvky, minerály, chlorofyl a ďalšie látky. Ako to všetko spolu účinkuje?

Ako Stévia účinkuje?

Ako dobre vieme, Stévia sa používa v prvom rade ako umelé sladidlo. Jej veľkou výhodou je absencia nutričných a kalorických hodnôt. Také malé množstvo je úplne zanedbateľné. Prečo malé? Stévie totiž stačí pridať omnoho menej ako obyčajného cukru, ale k tomu sa ešte dostaneme. Tento fakt vedie k jednej hlavnej výhode – nedochádza k zmenám v hladine cukru v krvi. Rovnako nedochádza k vzniku zubného kameňa, pretože sa nemení pH vplyvom cukru.

Stévia sladká a cukrovka

Stévia pomáha udržiavať prirodzenú rovnováhu cukru v krvi, ale aj v pečeni, čo je spôsobené predovšetkým absenciou kalorickej hodnoty. Tým je vhodná pre hypoglykemikov i diabetikov.

Náhrada cukru?

Často počujeme, že Stévia je náhradou cukru, ale prečo je tak prospešná? Ide predovšetkým o jej mieru sladkosti. Môže byť totiž až 300x sladšia ako obyčajný cukor. Na čo je to dobré? Namiesto jednej čajovej lyžičky, teda cca 3 g cukru, potrebujeme len 10 mg Stévie. Sladkosť je navyše spôsobená inými látkami ako sú cukry, čo robí Stéviu lepším variantom.

Čo ovplyvňuje chuť?

Mieru sladkosti ovplyvňuje predovšetkým obsah steviosidu a rebaudiosidu A. Ak sa teda pozrieme na tento produkt, ktorý obsahuje 40 % rebaudiosidu A, je jasné, že jeho sladkosť bude naozaj vysoká. Steviosidy sú navyše ošetrené tak, aby zmizla ich horkosť, takže si môžeme vychutnať sladkosť bez vedľajších pachutí.

Nežiaduce účinky užívania Stévie

Počas užívania Stévie neboli objavené žiadne závažné vedľajšie účinky. V prípade tehotenstva alebo kojenia je potrebná konzultácia s lekárom.

Vhodné dávkovanie

Za vhodnú dávku sa považuje množstvo 100 mg na jeden liter nápoja. Môže sa upravovať podľa chuti.

Spôsob užitia

Použitie prášku je veľmi jednoduché, stačí ho rozmiešať v tekutine.

Iné názvy produktu

Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Stevia rebaudiana, stevia rebaudiana extrakt, stevioside koncentrát

Krajina pôvodu

Ďalší formy produktu

UPOZORNENIE

Výživový doplnok, nie je náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí.
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom a priamym slnečným svetlom.

Na základe ustanovení Európskeho parlamentu nemôžeme u tohto produktu uvádzať viac informácií. Pre viac informácií navštívte náš herbár, alebo informácie vyhľadajte na externých zdrojoch. Ďakujeme za pochopenie.

PODOBNEJ TOVAR