Stévia cukrová - Sladidlo, Extrakt z listov 90 % (RA40%) v prášku
Doprodej
Stévia cukrová - Sladidlo, Extrakt z listov 90 % (RA40%) v prášku
Stévia cukrová - Sladidlo, Extrakt z listov 90 % (RA40%) v prášku
Stévia cukrová - Sladidlo, Extrakt z listov 90 % (RA40%) v prášku

Stévia cukrová
Sladidlo, Extrakt z listov 90 % (RA40%) v prášku

Stevia rebaudiana, stevia rebaudiana extrakt, stevioside koncentrát
Produkt z Číny

Extrakt zo Stévie, ktorá po stáročia slúžila národom z Južnej Ameriky ako sladidlo. Celý popis
Túto variantu daného tovaru už neponúkame

Bohužiaľ, túto variantu už nemáme skladom. Vybrať si však môžete iné formy tohto produktu: Drvené listy , Prášok z listov

Podobné produkty
Už pred stovkami rokov začali používať juhoamerické a stredoamerické kmene Guarani, Sateré-Maué a ďalšie cca 50 až 100 cm vysokú bylinku známu ako Stévia. Ide o svetlomilnú tropickú rastlinu z čeľade hviezdicovitých. Používajú sa aj názvy – Stévia sladká, Stévia rebaudiana, alebo sladká tráva. Je uznávaná predovšetkým pre jej liečivé účinky a hlavne vďaka jej výraznej sladkej chuti. Použitie Stévie je teda jasné – sladidlo. Ako však k tomu prišlo?
Všetko začalo v roku 1931, kedy francúzski vedci izolovali z listov dve základné látky Stévie. Sú pomenované po nej – Steviosid a Rebaudiosid. Práve tieto dve látky sú zodpovedné za sladkosť Stévie. Ich sladivosť je cca 250 – 300x silnejšia ako u klasickej sacharózy. V tej dobe to nemalo veľmi veľké uplatnenie. To sa však rýchlo zmenilo. V 20. storočí totiž výrobcovia pomaly ustupujú od cukrov a začínajú siahať po umelých sladidlách. Zatiaľ sa používajú cyklamáty a asacharín. Bohužiaľ sú u nich preukázané nežiaduce účinky. Predovšetkým hovoríme o karcinogénnom pôsobení, kvôli ktorému ich bolo nutné nahradiť. V 70-tych rokoch sa preto japonská firma Morita Kaaku Kogyo Co, Ltd zameria na Stéviu a začne ju hlbšie skúmať. Onedlho sa začína používať ako umelé sladidlo a to tak v nápojoch ako i v iných potravinárskych výrobkoch. Rýchlo si získala miesto na trhu, kde dnes predstavuje 40 % v rámci umelých sladidiel. K nej sa pridávajú i ďalšie zeme východnej Ázie, Južnej Ameriky, ale i Čína, ktorá dnes predstavuje najväčšieho dovozcu Stévie na svete. Spočiatku sem patrila i Amerika, ale tá od Stévie ustúpila. Prečo?
Istá organizácia vydala v roku 1985 štúdiu, ktorá označila Stéviu ako mutagén. Táto štúdia bola vzápätí prehlásená za nepreukaznú a následne bola vyvrátená. Bohužiaľ už bolo neskoro a Stévia tak bola stiahnutá z predaja v mnohých krajinách. Až do roku 2006 nebolo jasné, aká je vlastne pravda o Stévii. Je nutné povedať, že Japonsko ju z predaja nestiahlo a nikomu sa nič nestalo. Počas týchto rokov bola Stévia postupne vystavovaná testom a výsledkom štúdií. Najzásadnejšia štúdia bola vydaná v roku 2006 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Tá ju označila za bezpečnú a priradila jej hneď niekoľko zdravotných účinkov. Aj tak trvalo 5 rokov, kým ju prijala Európska únia a následne zlegalizovala. Vďaka tomu si ju môžeme zakúpiť aj my. Pred tým, než si povieme o jej účinkoch, mali by sme spomenúť ešte jednu maličkosť.
Vieme ako vlastne Stévia vyzerá? Je to tropická rastlina s veľkými listami a bielymi kvietkami. Pôvod v Strednej Amerike nijako neobmedzuje jej pestovanie i u nás, v miernom pásme. Mali by sme ju mať doma v kvetináči. Von ju môžeme dať len za okno počas letných mesiacov. Navyše musí byť nasmerovaná na východ. Čím viac svetla bude mať, tým sladšie budú lístky. A teraz si povieme o zložení a účinkoch.
Zloženie Stévie rebaudiana
Najviac aktívnych látok sa nachádza práve v listoch Stévie. Na to treba myslieť aj pri spracovaní a výrobe. Základnými zložkami sú tzv. steviosid, rebaudiosid A (je 1,5x sladší ako steviosid), rebaudiosid C, D a E. Ďalej obsahuje vitamíny A, C, E, K a P, triesloviny, stopové prvky, minerály, chlorofyl a ďalšie látky. Ako to všetko spolu účinkuje?
Ako Stévia účinkuje?
Ako dobre vieme, Stévia sa používa v prvom rade ako umelé sladidlo. Jej veľkou výhodou je absencia nutričných a kalorických hodnôt. Také malé množstvo je úplne zanedbateľné. Prečo malé? Stévie totiž stačí pridať omnoho menej ako obyčajného cukru, ale k tomu sa ešte dostaneme. Tento fakt vedie k jednej hlavnej výhode – nedochádza k zmenám v hladine cukru v krvi. Rovnako nedochádza k vzniku zubného kameňa, pretože sa nemení pH vplyvom cukru.
Stévia sladká a cukrovka
Stévia pomáha udržiavať prirodzenú rovnováhu cukru v krvi, ale aj v pečeni, čo je spôsobené predovšetkým absenciou kalorickej hodnoty. Tým je vhodná pre hypoglykemikov i diabetikov.
Náhrada cukru?
Často počujeme, že Stévia je náhradou cukru, ale prečo je tak prospešná? Ide predovšetkým o jej mieru sladkosti. Môže byť totiž až 300x sladšia ako obyčajný cukor. Na čo je to dobré? Namiesto jednej čajovej lyžičky, teda cca 3 g cukru, potrebujeme len 10 mg Stévie. Sladkosť je navyše spôsobená inými látkami ako sú cukry, čo robí Stéviu lepším variantom.
Čo ovplyvňuje chuť?
Mieru sladkosti ovplyvňuje predovšetkým obsah steviosidu a rebaudiosidu A. Ak sa teda pozrieme na tento produkt, ktorý obsahuje 40 % rebaudiosidu A, je jasné, že jeho sladkosť bude naozaj vysoká. Steviosidy sú navyše ošetrené tak, aby zmizla ich horkosť, takže si môžeme vychutnať sladkosť bez vedľajších pachutí.
Nežiaduce účinky užívania Stévie
Počas užívania Stévie neboli objavené žiadne závažné vedľajšie účinky. V prípade tehotenstva alebo kojenia je potrebná konzultácia s lekárom.
Vhodné dávkovanie
Za vhodnú dávku sa považuje množstvo 100 mg na jeden liter nápoja. Môže sa upravovať podľa chuti.
Spôsob užitia
Použitie prášku je veľmi jednoduché, stačí ho rozmiešať v tekutine.
 
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Životnosť extraktov
12.februára 2018
Životnosť extraktov je rôzna a predložíte ju vhodným skladovaním. Sušené bylinky skladujte vo vzduchotesných nádobách na tmavom mieste, semená uchovávajte metódou chladenia a bylinky a semienka určené pre dlhodobé skladovanie chráňte metódou zmrazenia. Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac
Vyskúšajte Steviu ako zdravú náhradu cukru!
08.novembra 2017
Ochutnali ste niekedy Steviu? Ak nie, je načase to napraviť a vpustiť toto prírodné sladidlo do svojej kuchyne! Stevia v mnohom predbehne cukor a je vhodná aj pre diabetikov. Táto sladká bylina je skvelým kompromisom, keď sa nechcete vzdať sladkého, ale odmietate sladiť cukrom! Zobraziť viac
Vyskúšajte lahodné čaje z Kustovnica čínskej
06.novembra 2017
Už ste niekedy ochutnali čaj z Kustovnice čínskej? Že nie? Uvarte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnajte si horúce nápoje s povzbudzujúcimi účinkami. Výsledkom budete ohromení! Vyskúšajte ešte dnes čaje z Goji a ďalších našich kvalitných prírodných produktov. Zobraziť viac