Vlašské orechy sú súčasťou nášho jedálnička už od pradávna. Presnejšie by sa dalo povedať, že už od neolitu. Čo o nich vieme ďalej? Vlašský orech je v podstate kôstka orecha. Tento až 15 metrov vysoký strom má pôvod u nás v Európe. Strom ako taký plodí po 4 rokoch – orechy sa po zbere sušia. Vzhľadom na obal sa delia na 3 typy – papieráky, polopapieráky a kameňáky. Nás však bude zaujímať skôr zloženie a účinky, preto si ich teraz povieme.
Zloženie Vlašských orechov
Hlavnou zložkou orechov je v tomto prípade tuk, ktorého obsahujú až 70 %. Nemusíme sa báť, jedná sa vo veľkej časti o nenasýtené mastné kyseliny, čo je dobrá správa. Ďalej by sme narazili na bielkoviny a samozrejme aj cukry. Dôležitý je pre nás fakt, že sú orechy bohatým zdrojom energie a nie hocijakej. Vďaka obsahu tukov a nízkemu glykemickému indexu sa energia uvoľňuje postupne, vďaka čomu sa odďaľuje pocit hladu. Ďalej sú vlašské orechy bohaté na vitamíny E, B1 a B6, kyselinu listovú a minerály.
Účinky
Vďaka obsiahnutým látkam majú Vlašské orechy veľa účinkov. Napríklad alfa-lipová kyselina spolu s omega-3 mastnými kyselinami pomáha chrániť kardiovaskulárny systém a znižovať hladinu LDL cholesterolu. Ďalej pôsobí protizápalovo a znižujú krvný tlak. Vláknina a antioxidanty pomáhajú v trávení a stimulujú imunitný systém. Je dokázané, že vlašské orechy pôsobia aj na nervový systém a blahodarne účinkujú na mozog.