Zelená káva - Extrakt 50 % kyseliny chlorgénovej v prášku
Zelená káva - Extrakt 50 % kyseliny chlorgénovej v prášku
Zelená káva - Extrakt 50 % kyseliny chlorgénovej v prášku
Zelená káva - Extrakt 50 % kyseliny chlorgénovej v prášku

Zelená káva
Extrakt 50 % kyseliny chlorgénovej v prášku

Coffea arabica
Produkt z Číny

Malá zelená semena kávy arabica, která jsou celosvětově známá pro své účinky na lidský organismus. Příprava je velmi jednoduchá, díky čemuž si můžeme vychutnat nápoj se zelenou kávou, který zároveň i prospívá našemu tělu. Celý popis
Doručíme v piatok 1.6.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Zelená káva nie je ani zelená potravina, ani nič podobné. Čo teda znamená výraz ZELENÁ káva (Green Coffee)? Z praktického hľadiska sa nijako nelíši od klasickej kávy, ktorú pijeme. Jediný rozdiel je v spôsobe úpravy. Naša ranná káva, ten neodmysliteľný stimulant, ktorým do seba dostávame kofeín, je vlastne zelená káva – len upražená. Čo to pre nás znamená? Pražením sa zničí väčšina aktívnych látok, vrátane takzvaných fenolitických zlúčenín. To je veľká škoda, pretože sú napríklad tieto zlúčeniny pre nás prospešné. Ako, to si povieme za chvíľku. Zelená káva je teda klasická arabica len bez úpravy, v surovom stave.
Prvé zmienky o používaní kávy pochádzajú z oblastí dnešnej Etiópie, avšak, zachované písomné známky datujú používanie kávy až do neskoršieho, pätnásteho storočia. Za krajinu pôvodu sa teda považuje západoázijský Jemen. Odvtedy ušla káva dlhú cestu. Stala sa neodmysliteľným produktom, ktorý sa teraz pestuje vo viac ako 70 krajinách sveta. To len dokazuje, ako je vlastne dôležitá.
Ak by nás zaujímalo izolovanie extraktu zo Zelenej kávy, tak za to vďačíme francúzskej firme Berkem. Stalo sa tak v roku 2002, následné použitie na seba nenechalo dlho čakať. Extrakt sa stal súčasťou prípravkov na chudnutie. Postupne sa rozšíril do ostatných štátov Európy, roku 2006 dokonca vyhral ako doplnok stravy bronzovú medailu na konferencii Health Ingredienc Europe. Najprínosnejší bol však rok 2008, kedy sa extrakt dostáva do Spojených štátov. Ako dobre vieme, táto krajina má problémy s nekontrolovateľnou obezitou. Každý si tak dokážeme predstaviť, aký BOOM tam extrakt spôsobil. Ale dosť o histórii, poďme si povedať niečo o zložení a ostatných témach.
Čo teda Zelená káva obsahuje?
Ako sme si spomenuli v úvode – tým, že nie je nijako tepelne spracovávaná, nedochádza k zničeniu niektorých dôležitých látok. Predovšetkým sa jedná o väčšinu antioxidantov, ale hlavne – fenolitické zlúčeniny. Za najdôležitejšie z nich môžeme považovať takzvanú kyselinu chlorogénovú, ktorej účinky sú hlavným dôvodom pôsobenia Zelenej kávy. Medzi ďalšie látky patria neodmysliteľne kofeín, známy alkaloid, ktorý má na svedomí, napríklad urýchľovanie metabolizmu a podobné účinky. Tieto dve látky nás budú zaujímať najviac. Prečo?
Ako to všetko účinkuje...
Musíme si uvedomiť, aké látky vlastne Zelená káva obsahuje. Kofeín je známy a vyhľadávaný stimulant s mnohými účinkami na ľudské telo. Dokáže stimulovať centrálny nervový systém, urýchľovať metabolizmus a celkovo pôsobiť na náš telesný stav. Vďaka tomu pomáha odbúravať známky únavy, dodáva energiu a elán, ktorý nám často chýba. Na druhej strane stoja kyselina chlorogénová. Jej najväčším prínosom je kontrola cukru v krvi a metabolizmu cukrov v našom tele. Dokáže štiepiť škroby na cukry a celkovo spomaľovať ich vstrebávanie. Tieto dva efekty priamo nabádajú k jednému hlavnému použitiu, ktorý Zelená káva ponúka – chudnutie.
Vedľajšie účinky
Než sa dostaneme k exaktnému použitiu, mali by sme si najskôr povedať niečo o vedľajších účinkoch. Vzhľadom na obsah kofeínu by sme si nesprávnym používaním mohli spôsobiť nespavosť. Nesprávnym používaním sa rozumie nedodržiavanie ustanovenej dennej dávky alebo užívanie pred spaním. Užívanie sa tiež neodporúča osobám mladším ako 16 rokov, trpiacim vysokým krvným tlakom, tehotným či dojčiacim ženám a ľuďom s kardiovaskulárnymi problémami. Za týchto okolností je nutná konzultácia s lekárom.
Chudnite so zelenou kávou
Účinky kofeínu a kyseliny chlorgénovej sa skvele dopĺňajú, vďaka čomu sa Zelená káva využíva ako doplnok na chudnutie. Ako to ale celé funguje? Kofeín urýchľuje metabolizmus, zvyšuje krvný tlak a tým dopomáha k uvoľňovaniu tukových buniek. Dochádza k zvýšeniu termogenézy, pri ktorej sa uvoľnené tuky lepšie pália. Do toho kyselina chlorogénová ovplyvňuje metabolizmus cukrov a spomaľuje tak ich trávenie a vstrebávanie. Odďaľuje sa tým pocit hladu. Navyše dokáže štiepiť škroby na cukor. Tieto účinky sú schopné pomôcť nám s redukciou telesnej hmotnosti. Nezabúdajme ale, že sa jedná o doplnok, hlavná je teda naša účasť. Musíme zaradiť zdravý pohyb a upraviť jedálniček, aby bol dostačujúci a predovšetkým zdravý. Na tieto faktory mnoho ľudí zabúda a spolieha sa len na doplnky. Tento omyl potom vedie k otázkam, ktoré spochybňujú účinky Zelenej kávy.
Je to podvod alebo nie?
História Zelenej kávy je, bohužiaľ, sprevádzaná aj značnou kontroverziou. Prečo? Ide predovšetkým o celkový pohľad ľudí na všetky doplnky týkajúce sa chudnutia. Účinky zelenej kávy, bohužiaľ, nie sú podložené relevantnou štúdiou, ktorá by jasne určovala, že to funguje. Na druhej strane táto štúdia účinky ani nevyvracia, takže sme opäť na rovnakom bode. Prebehlo pár štúdií, ktoré sa snažili preukázať účinky. Výsledky neboli však preukázateľné, pokusy boli totiž vykonané len na 16-40 ľuďoch. To je vzhľadom ku klasickým testom žalostne málo. V roku 2014 bola navyše v USA vznesená žaloba na jednu súkromnú podnikateľku. Proces vyhral žalobca a podnikateľka tak bola nútená zaplatiť 9 miliónov dolárov pokutu za šírenie klamlivej reklamy a nekvalitného produktu. To, čo vydávala za Zelenú kávu totiž najskôr ani Zelená káva nebola. Je však chyba aj na našej strane! Ľudia si totiž myslia, že môžu len ležať na pohovke, jesť a budú spolu s prípravkami chudnúť. Bohužiaľ, to tak nie je. Hlavné je naša účasť v celom procese. Ako to teda je? Funguje alebo nefunguje? To si musí každý skúsiť sám, každopádne roky užívania a účinky aktívnych látok hovoria za všetko.
Ako správne dávkovať
Vo vedľajších účinkoch sme si spomenuli, že by sme mali dodržiavať dávkovanie. Pri 50 % extrakte zo Zelenej kávy sa táto hodnota pohybuje na 1000 mg denne (2 odmerky 0,5g). Toto množstvo by sme ideálne mali rozdeliť do dvoch dávok – polku 30 minút pred raňajkami a druhú polovicu 30 minút pred obedom. Je vhodné začať na nižších dávkach, ktoré budeme postupne zvyšovať. Pozorujme, aké bude mať Zelená káva účinky na naše telo. Nezabudnime na dodržiavanie cyklu. Vzhľadom k prípadnému vybudovaniu rezistencie je lepšie užívať 3 týždne a následne týždeň vynechať.
Akým spôsobom užívať?
Keďže sa jedná o prášok, nie je to len mletá Zelená káva, ale extrakt vo forme prášku, je užívanie naozaj jednoduché. Do úvahy pripadá rozmiešanie prášku vo vode a následné pitie zelenej kávy. K tomu postačí cca 200 mililitrov vody. Rovnako tak môžeme Zelenú kávu pridávať aj do jedla.
Dá sa kombinovať?
Častým spoločníkom Zelenej kávy v jej účinkoch je Guarana a Garcinia cambogia. Kým Guarana pomáha so stimuláciou organizmu, urýchľuje odbúravanie tukových buniek a tak ďalej, Garcinia obmedzuje samotné ukladanie tukových buniek. Čo je pri chudnutí dôležité.
 
Ako si poradiť s chronickou únavou?
17.mája 2018
Máte pocit, že ste neustále unavení? Ste už unavení Vašej večnú únavou? Únavu poznáme všetci pri infekčných chorobách, pri teplote alebo dlhšom večierku. Ak je však únava dlhodobá, je možná na čase sa zamyslieť a aspoň si prečítať nejaký článok. Botanic pozná odpovede na Vaše trápenie! Zobraziť viac
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac