Fermentácia

Späť do slovníka

Čo si predstaviť pod pojmom „fermentácia“?

Fermentácia je anaeróbny proces, pri ktorom dochádza k transformácii organických látok za pomoci mikroorganizmov. Tieto mikroorganizmy produkujú enzýmy prospešné pre ľudské zdravie a vytvárajú kyslé prostredie, ktoré chráni potraviny pred hnitím a kontamináciou toxínmi. Techniku fermentácie využíva ľudstvo už tisíce rokov, ale až v roku 1859 sa zistilo, že ju spôsobujú baktérie.

Fermentácia v potravinárstve

V potravinárskom priemysle sa fermentácia využíva pri výrobe alkoholických nápojov, kvasených mliečnych výrobkov, droždia, kvasenej zeleniny, octu či údenín. Cieľom fermentácie v potravinárstve je:

  • získať určitú látku (etanol, kyselinu octovú)
  • dosiahnuť určité vlastnosti potravín (arómu, chuťové látky, vývoj plynov pri kysnutí, organické kyseliny)
  • zvýšiť nutričné hodnoty (tvorbu vitamínov skupiny B)
  • predĺžiť trvanlivosť
  • zvýšiť obsah živín a enzýmov
  • zlepšiť stráviteľnosť
  • neutralizovať anti-živiny a inhibítory enzýmov
  • odstrániť toxíny

Fermentácia prebieha dvojakým spôsobom:

  • bez prítomnosti kyslíka – výroba vína či kvasenej kapusty
  • za prítomnosti kyslíka – výroba octu, tempehu a plesňových syrov

Priebeh fermentácie ovplyvňuje rada okolností, najmä druh použitého mikroorganizmu, zloženie pôvodnej suroviny a podmienky, za ktorých k fermentácii dochádza.

Fermentácia pri spracovaní čajových lístkov

S pojmom fermentácia sa stretneme aj pri spracovaní čaju. Od fermentácie závisí, akú chuť, farbu a arómu bude čaj mať. Niekto tvrdí, že fermentácia je v skutočnosti proces oxidácie, ale nie je to úplne jednoznačné. Pri výrobe čaju Pu-erh sa najprv vykonáva oxidácia a potom fermentácia za účasti baktérií.

Pred začiatkom fermentácie sa lístky čajov nechajú zvädnúť a následne sa zvinú, aby sa uvoľnila bunková šťava. Lístky sa ďalej fermentujú za pôsobenia kyslíka a teploty okolo 35 stupňov. Fermentácia trvá dovtedy, kým sa nedosiahne požadovaná farba a vôňa.

Fermentačná nádoba, pivovar
 
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar
Gotu kola - Extrakt z byliny 10:1 v kapsulách

Gotu kolaExtrakt z byliny 10:1 v kapsulách

  • Pôsobí na pamäť a pozornosť
  • Jednoduché dávkovanie
  • Stimuluje mozgovú činnosť
Vegetariánske kapsule
Recyklovateľný obal
6,50 €
/ 40kap.
Leto - Bylinná zmes

LetoBylinná zmes

  • Poteší nielen v lete
  • Nečajová zmes
  • Jemná chuť
Recyklovateľný obal
3,00 €
/ 50g
Skladom
Kotvičník (Tribulus) - Celé plody

Kotvičník (Tribulus)Celé plody

  • Vhodné na odvary
  • Vhodné pre mužov
  • Pôsobí na tvorbu testosterónu
3,40 €
/ 50g
Skladom
Guarana - Extrakt so semienok s 22 % kofeínu v kapsulách

GuaranaExtrakt so semienok s 22 % kofeínu v kapsulách

  • Podporuje vitalitu
  • Vysoký obsah kofeínu
  • Zvyšuje energiu
Vegetariánske kapsule
Recyklovateľný obal
Bestseller
9,00 €
/ 40kap.
Skladom