Čo sú sypané čaje?
Sypané čaje sú usušené čajové lístky, plody, kvety a iné časti rastlín, ktoré sa predávajú v ochranných obaloch. Tieto čaje sú na rozdiel od čajov v nálevových vreckách kvalitnejšie a po zaliatí sa ich chuť lepšie rozvinie. Predajom jednodruhových sypaných čajov či čajových zmesí sa venujú hlavne špecializované predajne. V ich sortimente sa nachádzajú nefermentované zelené čaje, fermentované čierne čaje, rooibos, honeybush, bylinné čaje a ovocné čaje.
Pozitívne účinky na organizmus
Sypané čaje z čajovníka čínskeho a tzv. nečaje neobsahujú takmer žiadne kalórie, zaženú smäd počas teplých letných dní, ľahko povzbudzujú a pomáhajú pri najrôznejších zdravotných problémoch. Tieto čaje posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu, detoxikujú orgány, uľahčujú chudnutie, prospievajú srdcu, liečia nachladnutie, dodávajú energiu, podporujú trávenie, upokojujú myseľ, pôsobia protizápalovo a niektoré druhy sú prevenciou nádorových a rakovinových ochorení.
Príprava a chuť sypaných čajov
Každý druh sypaného čaju má charakteristickú farbu, chuť a arómu. Kvalitný čaj sa pozná podľa približne rovnakých lístkov a príjemnej vône sušenej zmesi. Zelený čaj sa prelieva neprevarenou vodou teploty 60 až 80 stupňov, čierny čaj vriacou vodou teploty 100 stupňov, oolong čaj vodou teploty 90 stupňov, biely čaj vodou teploty 80 až 90 stupňov a ovocné a bylinné čaje vodou teploty 100 stupňov. Doba lúhovania je pre každý čaj iná a takisto sa odvíja od toho, aké máme požiadavky na chuť.
Aktívne látky v sypaných čajoch
Jednotlivé druhy sypaných čajov obsahujú cenné aktívne látky, ktoré harmonizujú organizmus a predchádzajú radu ochorení. Nachádzajú sa v nich antioxidanty, mierna dávka kofeínu, katechíny, aminokyseliny, vitamíny, minerály, triesloviny a teaníny. Pre zachovanie všetkých aktívnych látok v sypanom čaji sa odporúča zmes skladovať v plechovej nádobe, alebo dóze s tmavým sklom.