Pri vyslovení tajuplného názvu rooibos si väčšina z nás predstaví proste čaj. Áno, vyzerá tak, aj keď vlastne sa medzi čaju radiť nedá. Na jeho prípravu sa totiž vôbec nepoužívajú listy čajovníka čínskeho, ale čajovníkovca kapského (latinsky Aspalathus linearis).
Jeho domovom je oblasť zvaná Cederberg, ktorá sa nachádza severne od Kapského mesta. Z Afriky sa k nám do Európy dostal na začiatku 20.storočia. A jeho popularita rastie. Na trhu dnes nájdete hneď viac jeho variantov, môže sa jednať o zelený rooibos, s príchuťou vanilky alebo rôznych druhov ovocia.
Čajovníkovec je ker vysoký zhruba 1,5 metra. Z rastliny sa žne vňať aj s listami. Všetko sa potom nadrví na drobné kúsky a pri výrobe klasického červeného rooibosu sa nechá upraviť fermentáciou a následne sa suší na slnku. Listy týmto procesom získavajú charakteristickú červenohnedú farbu. Má charakteristickú sladkastú chuť a vďaka sfarbeniu získal prezývku červený čaj. Pokiaľ k fermentácii nedôjde, rooibos je vo výsledku zelený (ide o tzv. neoxidovaný rooibos).
Čo konkrétne obsahuje?
Pri popíjaní rooibose svojmu telu prospejete obsiahnutými:
- minerálnymi látkami (napr. železo, vápnik, meď, sodík, horčík),
- vitamínmi (C, E),
- flavonoidmi,
- organickými kyselinami.
Niektoré z uvedených látok v našom tele zohrávajú úlohu antioxidantov. Prispejú teda k odbúraniu škodlivých voľných radikálov a eliminujú predčasné starnutie buniek.
Na rozdiel od kávy a čaju rooibos neobsahuje kofeín. Výhodou je tiež nízky obsah tanínu, ktorý by bránil efektívnemu vstrebávaniu železa zo stravy. Pokojne ho môžete popíjať v priebehu celého dňa alebo ho ponúknuť svojim deťom. Vďaka obsiahnutým látkam vášmu telu jedine prospeje a pomôže vám hodiť sa do pohody.
Ako ho používať?
Príprava rooibose je veľmi jednoduchá, doporučené je používať 5 g zmesi na 350 ml vody. Potrebné množstvo bylín dáte do šálky a zalejete vriacou vodou. Pár minút potom nechajte všetko priklopené lúhovať.
Rooibos si môžete vychutnať horúci aj ľadovo vychladený. Môžete si do neho pridať mlieko, smotanu, med alebo citrón - úplne podľa vašej chuti. A nemusíte ho mať len na pitie. Rooibos využijete totiž aj pri varení, hodí sa pri príprave omáčok, polievok alebo marinád. Pokrmu zaistí krásnu farbu a dodá mu svoju typickú arómu.
Rooibos uchovávajte na suchom a nie príliš teplom mieste. Ideálne je izolovať ho od slnečných lúčov a chrániť ho pred ďalšími vplyvmi napr. v uzavretej plechovej dóze.
Recenzie produktu
Vynikající, mám ráda vanilku, takže jsem velice spokojená.
Ideální čaj na relaxaci, vždy si ráda udělám tento čaj.
- Teplota vody
- 90-100 °C
- Doba lúhovania
- 3-5 minut
- Počet prelivov
- 1-2
- Oplach
- Nie
Krajina pôvodu
Jižní Afrika
UPOZORNENIE
Výživový doplnok nie je náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Nie je určené pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Skladujte v suchu, chráňte pred teplom a priamym slnečným svetlom.
Vzhľadom na nariadenia Európskej únie a súčasnú legislatívu nesmieme pri produktoch uvádzať niektoré informácie. Medzi ne napríklad patria neschválené zdravotné účinky, alebo vedecké štúdie.
PlaBio s.r.o., Podzimní 1436/37, 466 02 Jablonec nad Nisou, Česká republika, IČO: 03945294