Čaje z Číny

Ako mávnutím čarovného prútika sa prenesiete do Číny a okúsite to najlepšie z čajových provincií. Budete pozerať, ako skvelo sa budete po čaji cítiť.

Podkategorie a filtr

Pestovanie a spracovanie čínskeho čaju

Čína je kolískou čaju a má viac ako päťtisícročnú tradíciu v jeho pestovaní. V súčasnosti sa čaj vyskytuje v rôznych oblastiach po celej krajine, zvlášť v provinciách Yunnan, Anhui, Hangzhou, Shandong a Fujian. Čína je najväčším pestovateľom a vývozcom čierneho, zeleného a bieleho čaju, oolong čaju a kvitnúceho čaju. Číňania spracovávajú čaje rôznymi spôsobmi. Zatiaľ čo čierny čaj sa fermentuje pre dosiahnutie tmavej farby, biely čaj sa len suší a ďalej nepraží.

Pozitívne účinky na organizmus

Čínske čaje liečia celý rad zdravotných neduhov a predchádzajú rozvoju niektorých ochorení. Liečivé účinky čajov sú rozmanité, ale majú jedno spoločné: na organizmus majú pozitívny vplyv a obohacujú ho o cenné antioxidanty. Čínske čaje upravujú cholesterol, upokojujú strápenú dušu, harmonizujú zažívanie, podporujú látkovú výmenu v tele, uľahčujú chudnutie, osviežujú myseľ, zlepšujú imunitu, detoxikujú organizmus, posilňujú zubnú sklovinu a sú prevenciou pred rakovinovým bujnením.

Príprava a chuť čínskych čajov

Čínske čaje majú špecifickú sladkastú chuť a pri dlhšom lúhovaní až trpkú a horkastú. Najjemnejšiu chuť majú biele čaje, najvýraznejšiu čierne čaje. Kvalitné čajové lístky sa môžu zalievať aj viackrát bez toho, aby utrpela akosť čaju. Na zaliatie sa používa voda teploty 70 až 100 stupňov. Pastvou pre oko sú kvitnúce čaje, ktoré sa v horúce vode rozvinú do farebného kvetu. Čínske čaje sa môžu dochutiť prírodným sladidlom ako je stévia, med, alebo trstinový cukor.

Aktívne látky v čínskych čajoch

Čínske čaje obsahujú okrem zdraviu prospešných antioxidantov tiež triesloviny pre lepšie trávenie, kofeín pre dlhotrvajúcu energiu, aminokyselinu L-theanín pre pokojnú myseľ a spánok, enzýmy pre podporu trávenia, silice pre ochranu pred baktériami, saponíny pre urýchlenie chudnutia, vitamíny B, C a E a minerály mangán, draslík a vápnik.