Botanic.cz
14,80 € 1
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Koľko zostáva do dopravy zadarmo
Nakúpte ešte za 23,20 €
38,00 €
Dopravu máte zadarmo
Prejsť do košíka

Zelené potraviny

Zelené potraviny sú v poslednej dobe čím ďalej tým obľúbenejším výživovým trendom – a ešte aby nie, sú totiž plné antioxidantov, vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Pokiaľ tušíte, čoho sú zelené potraviny schopné, tak je vám jasné, že otázkou nie je „kúpiť či nekúpiť“, ale „ako správne vybrať“. A pokiaľ ešte tak úplne neviete, o čo ide a prečo zelené potraviny tak nutne potrebujete, tak čítajte ďalej a nechajte si od nás poradiť.

Zelené zlato

Aj napriek tomu, že sa jedná o boom poslednej doby, o žiadnu novinku vôbec nejde – niektoré zo zelených potravín sú tu totiž už miliardy rokov. A práve za tú dobu sa im podarila efektívne kultivovať celá škála vzájomne sa doplňujúcich aktívnych látok, ktoré poskytujú účinnú ochranu pred škodlivinami zvonku, zvyšujú kvalitu nášho života a celkovo prispievajú k nášmu well-beingu - možno ich tak teda oficiálne zaradiť do kategórie superpotravín/funkčných potravín.

Okrem toho, že zelené potraviny predstavujú hodnotný zdroj vlákniny a rastlinného proteínu (niektoré obsahujú až 60 g proteínu na 100 g hmoty), ponúkajú aj široké spektrum aktívnych látok – vitamíny, minerály, chlorofyl, ale predovšetkým – antioxidanty.

V dnešnej dobe všetci tak nejako vieme, že antioxidanty sú dôležité a mali by mať čestné miesto v našom jedálničku, ale… prečo vlastne?

Doba jedová

V dnešnej dobe sa s jedmi a toxínmi stretávame na každom kroku a vo všetkých možných formách – sú v ovzduší, vo vode, v liekoch a dokonca aj potravinách. Ľudské telo má svoje vlastné antioxidačné schopnosti a vie, ako si s nežiaducimi látkami poradiť, ale nie vždy má ideálne podmienky.

V ideálnom svete, kde by sme mali dostatok kvalitného spánku, jedla aj pohybu, by naše telo všetky škodlivé látky nahneď zničilo, avšak v dnešnej dobe zameranej na výkon, keď nedostatok spánku kompenzujeme kávou a slnečné žiarenie nahrádzame tým elektronickým, už to taká hračka nie je.

Bežne sa stáva, že kvôli práci alebo škole musíme ponocovať, nasledujúci deň sa unavení nadopujeme cukrom a kofeínom, aby sme podali aspoň nejaký výkon, a večer potom znovu doháňame resty alebo "za odmenu" pozeráme do telefónu... a ráno sa potom klasicky prebúdzame s kruhmi pod očami. Tento začarovaný kruh je dôvodom, prečo naše telo koľkokrát skolí aj obyčajná nádcha (tip na čítanie: 9 spôsobov, ako posilniť imunitu), nieto aby nás ešte navyše efektívne ochraňovalo pred jedmi a toxínmi.

A práve zelené potraviny predstavujúce silné antioxidanty sú jednou z alternatív, ako aspoň trochu vykompenzovať nedostatky dnešnej uponáhľanej digitálnej doby - sú v podstate takým cheat codom pre zlepšenie kvality nášho života.

Ako to teda vlastne celé funguje a prečo že sú tie antioxidanty také skvelé?

Na zdravie!

Stručné a jednoduché vysvetlenie je také, že antioxidanty chránia naše bunky pred poškodením a pomáhajú tak znižovať riziko civilizačných chorôb a zvyšovať šancu na prežitie dlhého a kvalitného života. 

Nadšenci si to s nami ale môžu rozobrať viac do hĺbky;

Rozmohol sa nám tu taký nešvár - voľné radikály

Voľné radikály sú takí nenápadní nerádi, ktorí nám radi škodia, a ktorí sa pomaly ale iste stali neoddeliteľnou súčasťou našich každodenných životov. Sme im konštantne vystavovaní vo forme UV žiarenia, znečistenia ovzdušia, vystavovania sa cigaretovému dymu alebo napríklad vo forme pesticídov, konzervantov a „éčok“ v strave.

Okrem kontaktu s voľnými radikálmi zvonku, voľné radikály pri určitých procesoch vznikajú priamo v našom tele; napríklad pri nadmernej konzumácii sacharidov (primárne jednoduchých cukrov) alebo v boji proti infekčnému ochoreniu.

Voľné radikály sú však nerady voľné a aby sa stali kompletnými, jednoducho si ukradnú kúsok inej molekuly a vytvárajú tak molekulárnu nerovnováhu známu ako oxidačný stres

Oxidačný stres následne vedie k bunkovému poškodeniu, ktoré nielen, že spôsobuje predčasné starnutie, ale tiež môže mať karcinogénne tendencie a tendencie vytvárať predizpozície pre degeneratívne ochorenie CNS

A uhádli ste správne, že to sú práve antioxidanty a ich antioxidačné účinky, ktoré efektívne pomáhajú nášmu telu tieto voľné radikály odbúravať a zbavovať sa ich. 

Pretože už všetci veľmi dobre vieme, že v dnešnej dobe je skrátka nemožné sa za všetkých okolností vyhnúť všetkým toxickým látkam, umanuli sme si v Botanicu, že vám formou produktov zo zelených potravín chceme k tomuto modernému problému ponúknuť moderné riešenie.

A najlepšie na tom je, že zelené potraviny sú vhodné úplne pre každého!

Nezáleží na tom, či ste aktívny športovec, vyťažený businessman, mamička na materskej alebo „len“ milovník zdravého životného štýlu, zelené potraviny nediskriminujú a zlepšujú život úplne všetkým

Prečo ich ale máme v ponuke toľko, ako sa od seba líšia a ako vybrať tú najvhodnejšiu?

Napriek tomu, že zelené (super)potraviny sú si v mnohých aspektoch veľmi podobné, každá vyniká v niečom inom.

  • Spirulina je miliardy rokov stará sinica jedinečná svojim vysokým obsahom bielkovín vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín (v porovnaní s ďalšími rastlinnými potravinami to z nej po aminokyselinovej stránke robí kvalitnejší zdroj bielkovín) a schopnosťou optimalizovať hladinu cukru v krvi. Je teda vynikajúcou voľbou pre milovníkov aktívneho životného štýlu a tých, ktorí kladú dôraz na budovanie svalovej hmoty či chudnutí.
  • Chlorella podporuje optimálne fungovanie tráviacej sústavy a pečene, takže je ako stvorená pre dôslednú detoxikáciu tela, po ktorej môžete očakávať príval novej energie a radosti do života.
  • Matcha je zelený čaj z Japonska známy pre svoje energizujúce vlastnosti, čím sa stal obľúbenou alternatívou kávy. Pokiaľ nie ste fanúšikmi kávy alebo vás už nebaví kofeinový „crush“, ktorý vás vo finále zanechá ešte unavenejšími ako pred konzumáciou kávy, siahnite po matche a nechajte si učarovať konzistentnou a dlhotrvajúcou energiou, ktorej sa vám dostane!
  • Mladá pšenica a mladý jačmeň sú okrem silných antioxidantov aj vitamínovou a minerálnou bombou v tej najprírodnejšej forme, takže pokiaľ neradi komerčné lekárenské doplnky stravy, práve ste našli svojho favorita.

Pokiaľ nám teraz už veríte, že zelené potraviny sú jasný must-have kúsok a už už máte nakročené k vykúpeniu nášho skladu, ale máte strach, či vám budú chutiť, tak... nemusíte.

Kto nemá v láske pre zelené potraviny typickú "trávovú“ chuť" alebo si skrátka nie je istý, či by ju zniesol, pre toho máme v ponuke kapsule zo zelených potravín BeGreen, ktoré vás nielen ušetria akejkoľvek nepríjemnej pachuti v ústach, ale zároveň aj uľahčia dávkovanie.

A naopak, pokiaľ patríte medzi tých, ktorým robí problém prehĺtanie najrôznejších tabliet a kapsúl, pre toho v ponuke máme naše produkty v práškovej forme. Možno potom konzumovať priamo z lyžičky, primiešať do vody/džúsu alebo treba použiť do smoothie.

Aj napriek našej dôvere v dôležitosť a efektivitu zelených potravín musíme zdôrazniť, že sa stále jedná iba o doplnok stravy, ktorý nikdy nemôže kompletne nahradiť vyváženú stravu ani vykompenzovať sebadeštruktívny životný štýl. 

Zanedbávať spánok, víkendy tráviť pod vplyvom alkoholu, športu sa vyhýbať oblúkom a myslieť si, že keď dám ráno spirulinu, popoludní matchu a pred spaním chlorellu je spásne riešenie, to je rovnaké, ako si vo fast-foode objednať päťchodové menu a zapiť to light Colou s vierou, že sa to tiež nejako vykompenzuje. Dlhodobo držať takýto životný štýl nie je práve dvakrát udržateľné a ani raz zdraviu prospešné.

Ak by ste však radi svoj životný štýl trošku vylepšili, ale vlastne veľmi neviete ako, tak sa pokojne ešte chvíľku zdržte na našich stránkach a skúste sa začítať napríklad do článkov o tom, ako na zdravú stravu, lepší spánok alebo napríklad menej stresu. Áno, a neprehliadnite tiež rady a odporúčania, ako obmedziť alkohol (nielen vo februári)!