Zrejme každý počul o tom, že antioxidanty sú pre naše telo prínosné. S čím nám ale vlastne pomáhajú, a prečo by sme ich mali konzumovať?
Voľné radikály a oxidačný stres
Naše telo je v dnešnom svete zaťažované mnohými negatívnymi vplyvmi. Môže sa jednať o neustály život v zhone, málo spánku, fajčenie, alkohol, znečistené životné prostredie. Zdravie nám iste nezlepší ani konzumácia umelých sladidiel a farbív. V našom tele potom vznikajú tzv. voľné radikály.
Jedná sa o veľmi nestabilné a elektricky nabité molekuly, ktoré sa snažia nadviazať do zdravých buniek. Tie môžu poškodiť alebo vyvolať reťazovú reakciu. Z napadnutých buniek sa tak stávajú ďalšie a ďalšie voľné radikály. Tieto reakcie potom môžu prispieť k vzniku mnohých ochorení - napr. porúch imunity, pľúcnych chorôb, rakovinového bujnenia, neurodegeneratívnych porúch. Ak by do celého procesu nezasiahli práve antioxidanty, mohli by voľné radikály naše telo kompletne zničiť.
Aby sme však voľným radikálom nekrivdili, majú tiež svoje pozitívne účinky. V určitom množstve sú využívané k likvidácii baktérií napádajúcich telo. Je však potrebné, aby bola v tele nastavená vhodná rovnováha. Ak je voľných radikálov príliš, vzniká stav označovaný ako oxidačný stres.
Význam antioxidantov
Práve antioxidanty vedia predísť vzniku voľných radikálov a bránia tomu, aby napadali zdravé bunky. Elektrón, ktorý voľné radikály postrádajú, majú navyše práve antioxidanty. Ten poskytnú voľným radikálom, a tie sa potom už nepotrebujú nadväzovať inde a stanú sa stabilnými časťami. Naše telo si síce vie antioxidanty vyrobiť, ale zďaleka nie v takom množstve, aké je pre odbúranie voľných radikálov potreba. Preto je na mieste dopĺňať si ich zo stravy.
Potraviny s obsahom antioxidantov
Ako príklad antioxidantov možno uviesť vitamíny A, C, E, fenoly a karotenoidy. Medzi potraviny bohaté na ich množstvo patrí ovocie (jablká, slivky, čerešne, lesné plody), zelenina (paradajky, artičoky, brokolica), strukoviny, huby alebo napríklad červené víno. Obsahujú ich aj mäsové výrobky a ryby. Nájdeme ich tiež v zelenom čaji, horkej čokoláde, semienkach alebo rôznych bylinkách.