Zelený čaj

Vychutnáte si fantastickú chuť čaju a budete žasnúť nad tým, koľko vám dodá šťavy. Budete krásni, vitálni, zdraví a úplne v pohode!

Zvoľte si:
Skladom
Zľavnené
Novinky
Zoradiť podľa:
Zobrazené 2 produktov z 2
Stránka: 1

Pestovanie a zber zeleného čaju

Zelený čaj pochádza z Číny a podľa archeologických nálezov ho Číňania pili už pred 5 000 rokmi. V súčasnosti sa zelený čaj pestuje v Číne, Japonsku, Vietname a Indii a získava sa z lístkov čajovníka. Tie sa sušia na panviciach, alebo sa naparujú a spracovávajú sa jeden až dva dni. Čaj prechádza len ľahkou fermentáciou a zachováva si všetky dôležité látky. Pozitívne účinky zeleného čaju popisuje starodávna Kniha čaju z roku 1191 od budhistického mnícha Eisai.

Pozitívne účinky na organizmus

Zelený čaj je zázračným nápojom a povzbudzuje telo a myseľ. Pre svoje blahodarné účinky sa stáva v Európe rovnako populárnym ako čaj čierny. Vedecké štúdie preukázali, že pitie zeleného čaju pomáha v boji s rakovinou, vysokým cholesterolom a nadváhou. Tento druh čaju zmierňuje neurologické problémy, podporuje rast vlasov, posilňuje obranyschopnosť, spomaľuje odvápňovanie kostí, chráni zuby pred zubným kazom, znižuje riziko srdcových ochorení a dodáva telu energiu.

Príprava a chuť zeleného čaju

Zelený čaj sa prelieva prevarenou vodou teploty 60 až 80 °C, čím si zachováva svoju jemnú chuť a nezhorkne. Kvalitné lístky zeleného čaju sa môžu zaliať horúcou vodou viackrát. Doba lúhovania závisí na konkrétnom druhu čaju a trvá od 30 sekúnd až po dobu niekoľko minút. Čím kratšia je doba lúhovania, tým väčšie množstvo čaju sa dáva do kanvičky či hrnčeka. Nálev zo zeleného čaju má žltozelenú farbu a sladkastú chuť a najlepšie chutí bez akýchkoľvek sladidiel.

Aktívne látky v zelenom čaji

Zelený čaj obsahuje zdraviu prospešné látky ako sú minerály, aminokyseliny a triesloviny. V Jednej šálke sa nachádza 24 až 45 mg kofeínu, ktorého účinky pretrvávajú po dlhšiu dobu a dobre ho znášajú aj citlivejší jedinci. Významnou zložkou v zelenom čaji sú antioxidanty vitamín C a katechín, ktoré zbavujú telo voľných radikálov, ktoré môžu viesť ku vzniku vážnych ochorení.