Čaj - zelený, Matcha
BIO
Čaj - zelený, Matcha
Čaj - zelený, Matcha
Čaj - zelený, Matcha

Čaj
zelený, Matcha

Camelia sinensis
Produkt z Číny

Zelený čaj původem z Číny. Díky své úpravě je zdrojem mnoha potřebných a přínosných látek. Celý popis
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Matcha, tiež mletý čaj, alebo Matcha tea je tradičný japonský mletý čaj. Najčastejšie je vytvorený zo špeciálnych odrôd zeleného čaju. Matcha je využívaná už po stovky rokov k zenovým budhistickým ceremóniám. Zo začiatku sa zelený čaj používal len ako elixír na liečbu opuchov, horúčky a podobných ochorení. Zápisy hovoria, že semienka zeleného čaju priviezol do Číny japonský veľvyslanec počas vlády dynastie Tang. Bol využívaný šľachtou ako tonikum. V roku 1191 však prišla revolúcia v užívaní zeleného čaju. Japonský zenový majster Eisai sa vrátil z Číny a priviezol nový spôsob pitia zeleného čaju. Nie lístky, ale nadrvený prášok rozmiešal vo vode a pil ho ako nápoj, nie ako liečivo. To sa veľmi rýchlo rozšírilo k cisárovi a jeho najbližším. Neskôr si tento zvyk prevzali aj samuraji. Títo bojovníci, zaviazaní chrániť panovníka, si tak vniesli trochu pokoja do svojich inak nebezpečných životov. Tým vznikol rituál zeleného čaju, ktorý sa zachoval až do dnes. Avšak Matcha sa dnes používa k mnohým ďalším veciam – napríklad v gastronómii, ako prísada do jedla. Čaj má svojich niekoľko unikátnych faktov, s ktorými sa zoznámime.
Výroba čaju Matcha
Zelený čaj je pestovaný na plantážach, kde je mu dodávané všetko, čo potrebuje. Štyri týždne pred zberom sa však celá plantáž zakryje plachtami, aby sa zabránilo prístupu 90 % slnečného svetla. Aby kompenzovali stratu, začnú rastliny produkovať viac chlorofylu do svojich listov. Čajové lístky sa pozbierajú a preberú. Len tie najlepšie môžu byť surovinou pre zelený čaj Matcha. Lístky sa následne sparia, vysušia a rozrežú, aby sa odstránili žilky a stonky. Všetko je následne mleté na žulových kameňoch na jemný prášok. Len pre predstavu – na jednom kameni sa namelie jedna unca Matchy za hodinu. Všetko je dôkladne monitorované a kontrolované. Na konci sa vykonajú laboratórne pokusy, ktoré musia spĺňať prísne normy. Inak čaj prejsť nemôže. Celý výrobný proces je veľmi zložitý, ako sa ale taký čaj pripravuje?
Príprava čaju Matcha
Matcha je pomerne náročná na prípravu. Navyše k nej potrebujeme hneď niekoľko nástrojov, bez ktorých by to nešlo. Prvým je Chawan, čo je prakticky čajová miska. Ďalší nástroj, chasen, je bambusová metlička, ktorou sa čaj šľahá. Nemali by sme používať vodu z kohútika. Tvrdá voda neposkytne tak dobrý základ pre chuť čaju. Mali by sme teda mať mäkkú minerálnu vodu, najlepšie z obchodu. V tejto chvíli máme všetko, čo budeme potrebovať. V prvom kroku by sme mali naliať horúcu vodu do misky a tým ju nahriať. Vodu následne vylejeme misku vysušíme. V ďalšom kroku preosejeme jednu čajovú lyžičku Matchy cez nerezové sitko, aby sme ju tam prevzdušnili. Do nasypané Matchy nalejeme trošku vody s teplotou 80 stupňov Celzia. Vezmeme chasen metličku a Matchu jemne premasírujme, čím sa spoja. Následne vlejeme zvyšok vody o stále rovnakej teplote. Ďalší krok je pre prípravu kritický – vezmeme chasen a vrtkými, rýchlymi a trhavými pohybmi našľaháme čaj. Je nutné, aby pohyby smerovali od stredu smerom do strán. Toto šľahanie trvá niekoľko desiatok sekúnd. Nezabudnime vyťahovať metličku veľmi opatrne, aby sme tak neporušili penu, ktorá pri šľahaní vznikla. Čaj je teraz pripravený na pitie. Ako chutí a vyzerá?
Nálev a chuť
Klasické zelené čaje sú trochu dožlta. Môže zato postup ich výroby. Väčšinou bývajú prepieranie vzduchom, vzniknuté trenie spôsobuje vyššie teploty, ktoré "spália" čaj a preto získava žltkastú farbu. To nie je problém Matchy. Keďže je mletá na kameňoch, nespáli sa a tým si zachová zelenú farbu. Nálev je teda smaragdovo zelený. Čaj je sladký a veľmi jemný, čo spôsobujú L-theanonové aminokyseliny a rastlinná vláknina.
Ako čaj účinkuje?
To, že ho pili ľudia ako tonikum, má svoje opodstatnenie. Čaj je namletý, teda ho konzumujeme celý. Nejedná sa o odvar z lístkov. Tým do seba dostávame viac aktívnych látok, ktorými sú, napríklad vitamíny, minerály, aminokyseliny, antioxidanty, ale aj takzvaný teofylín, ktorý je považovaný za kardiostimulant. Zvyšuje tak srdcový tep a podporuje lepšie prekrvenie organizmu. Antioxidanty pôsobia proti voľným radikálom, tým podporujú náš imunitný systém a celkovú obranyschopnosť. Je dokázané aj pôsobenie na hladinu cholesterolu v krvi a ďalšie účinky. Mohli by sme si spomenúť ešte jeden, ktorý je pre nás pomerne podstatný.
Matcha tea na chudnutie
Mnoho ľudí hľadá v dnešnej dobe pomocníka na chudnutie. Matcha chudnutie síce nespôsobuje, dokáže v ňom však nepriamo pomôcť. Ide predovšetkým o obsah teofylínu a ostatných látok. Zvýši sa srdcová činnosť, urýchli metabolizmus a zvýši termogenézu. Tým poskytne lepšie podmienky pre chudnutie. Podstatná časť je ale na nás. Musíme nasadiť vyváženú a zdravú stravu doplnenú o nevyhnutný pohyb. Matcha je len doplnok.
Matcha zmrzlina
Ako sme už spomenuli, je možné použiť Matchu aj ako ingredienciu pre varenie. Jednou z možností je takzvaná Matcha zmrzlina. Na jej prípravu budeme potrebovať 3 vajcia, 80g cukru, 1 šľahačku, 2 polievkové lyžice Matcha Tea, kôru z polovice pomaranča, škoricu a pár kvapiek pomarančovej šťavy. V miske sa rozmieša Matcha s lyžičkou cukru. Z vajec a zvyšku cukru sa vyšľahá vaječná pena a pridá zvyšok ingrediencií. Všetko sa následne zmieša a rozšľahá na penu. V novej miske sa rozšľahá šľahačka a všetko sa vmieša do peny. Nalejeme do nádoby a vložíme do mrazničky na päť hodín. Po uplynutí doby je zmrzlina pripravená na konzumáciu.