Doba čítania: 5 minút, 8.júla 2016, Poradňa, Štítky:
Čaje
![Čajovník čínský](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj1.jpg)
História čaju
Málokto si vie predstaviť deň bez lahodnej šálky čaju. Skutočným pôžitkom je pitie čaju z čajovníka čínskeho, ktorého objaviteľom bol údajne pred 3 000 rokmi p. n. l. čínsky cisár Shen Nung. Hovorí sa, že na jednej z jeho ciest služobníctvo prevarovalo vodu a spadlo do nej niekoľko lístkov v tom čase neznámeho čajovníka čínskeho. Cisár si nápoj natoľko obľúbil, že založil po celom cisárstve niekoľko plantáží s touto rastlinou. Do Európy prvú zásielku čaju doviezla až v roku 1606 holandská obchodná loď.
Spoločenský význam čaju
Pitie kvalitného čaju je pre rad ľudí okamihom, kedy vypustia z hlavy starosti a oddajú sa odpočinku a spirituálnemu rozjímaniu. V mnohých krajinách je servírovanie čaju rituálom a spoločenskou udalosťou, počas ktorej sa preberajú závažné témy, uzatvárajú dohody alebo sa povráva o bežných veciach. V Číne sa tento lahodný nápoj pripravuje v špeciálnom hrnčeku s pokrievkou a servíruje sa v menších šálkach. V našej domovine sa k lúhovaniu čaju používajú hrnčeky alebo kanvičky so sitkami z nerezu alebo bambusu a popíja sa z hrnčekov rôznych veľkostí.
Blahodarné účinky čajovníka čínskeho
Vedeli ste, že čaj z lístkov čajovníka čínskeho má pozitívny vplyv na ľudský organizmus? Prezradíme vám hneď niekoľko dôvodov, prečo ho zaradiť do svojho pitného režimu. Čaj z tejto vždyzelenej rastliny má povzbudzujúce, antioxidačné a upokojujúce účinky, prečistí močové ústrojenstvo a obličky, pomáha pri diétach, prispieva k normálnemu stavu pokožky, znižuje cholesterol, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a podporuje činnosť srdca.
![Pěstování čajovníku](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj2.jpg)
Pestovanie čajovníka
Čajovník čínsky je jediná rastlina pre výrobu pravého čaju. Mimoriadne sa jej darí v Číne, Japonsku, Indii, Indonézii, Vietname a Srí Lanke, ale jeho kríky by ste našli aj v Južnej Amerike a Afrike. Čajovník sa pestuje zo semienok alebo odrezkov v pareniskách a po pol roku sú mladé rastlinky presadené na čajovú plantáž. Pre svoj rast potrebujú kyslú pôdu a dostatočnú vlhkosť. Čajovník si môžete skúsiť vypestovať aj u seba na záhradke, a to vo vlhkom rašelinisku na zatienenom stanovišti.
Zber čajovníka
Táto rastlina dorastá dĺžky od 3 do 25 centimetrov a spoznáte ju podľa bielych kvetov a kožovitých listov s nápadným rebrovanými a jemnými belavými chĺpkami na spodnej strane. Čajové lístky sa zbierajú niekoľkokrát ročne a v priaznivých klimatických oblastiach dokonca po celý rok. Najcennejšími časťami čajovníkov sú púčiky a rozvíjajúce sa lístky u výhonkov, ktoré majú najviac účinných látok, kofeínu a aromatických silíc. Pre zaujímavosť – na 5 kg suchého čaju sa musí nazbierať 20 kg čerstvých lístkov.
![Co byste o čaji měli vědět](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj4.jpg)
Fermentácia čajových lístkov
Z čajovníku čínskeho sa fermentáciou (niekedy uvádzané oxidáciou) dosahuje rôzne príchute a farby čaju. Tento chemický proces narušuje bunky v čajových lístkoch, ovplyvňuje ich chuť a spôsobuje ich zhnednutie.
Podľa druhu spracovania rozlišujeme:
Biele čaje – lístky sa po zavädnutí ihneď sušia bez procesu oxidácie. Prevažne sa na jeho výrobu spracovávajú mladé lístky a biele púčiky s nízkym obsahom chlorofylu.
Zelené čaje – lístky sa nechajú zvädnúť a následne sa tepelným ošetrením zamedzí oxidácii. Tepelné ošetrenie prebieha pražením alebo prevarením v špeciálnych peciach.
Polozelené čaje (oolongy) – lístky sa žnú plne zrelé a prechádzajú rôznou výškou oxidácie, aby sa čaj odlíšil od zeleného či čierneho čaju. Žlté čaje – lístky čaju sa balia do navlhčenej látky a pôsobením vlhka a tepla začínajú samovoľne fermentovať. Tento proces trvá do chvíle, než lístky získajú žltkastý odtieň.
Čierne čaje – lístky sa mechanicky narušia oxidáciou pri teplote 30 ° C a vysokej vlhkosti, kým sa nedosiahne hnedá až čierna farby lístkov.
Tmavé čaje (Pu-erh) – lístky sa po zbere ihneď prudko zahrejú, potom sa pozvoľna sušia a znova fermentujú.
Ochutené čaje – pri výrobe ochutených čajov sa na dobu niekoľkých dní rozprestrú na lístky čajovníka kvety, ktorých aróma prenikne do lístkov.
![Čaje dle oblasti](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj3.jpg)
Delenie čajov podľa oblastí
Čaje sa ďalej delia podľa oblastí pestovania. Rozlišujeme:
-
Čínske čaje v oblastiach Yunnan, Zhu Cha, Hubei či Zheijang
-
Indické čaje v oblastiach Darjeeling, Assam či Nilari
-
Japonské čaje v oblastiach Udži, Matcha, Sencha či Bancha
-
Cejlónske čaje v oblastiach Nuwara Eliva či Kandy
-
Ázijské čaje zo zemí Thajsko, Nepál či Indonézie
-
Africké čaje zo zemí Malawi či Keňa
Pre našich zákazníkov dovážame kvalitný čaj z juhozápadnej čínskej provincie Yunnan, ktorá je medzi znalcami cenená rovnako ako francúzske vinárstvo Bordeaux. Táto vysokohorská oblasť má ideálne podmienky pre pestovanie čajovníka a so všetkou láskou ho zberajú generácie plantážnikov. Ochutnajte neprekonateľnú chuť čajov z oblasti Yunnan a nebudete chcieť už žiadny iný!
Ako správne pripraviť čaj?
Ako pripraviť čaj, aby skvele chutil a zachoval si cenné látky pre vaše zdravie? Do nerezovej kanvičky nalejte čerstvú studenú vodu, postavte ju na platňu a v bode varu ju stiahnite z ohňa. Na lúhovanie a servírovanie jedného druhu čaju majte vyčlenenú kanvičku a hrnčeky, ktoré neprišli do styku s aromatickými látkami. Zamedzíte tak nežiadúcim pachom v čaji.
Čaj vkladajte do kanvičky alebo hrnčeka vypláchnutého horúcou vodou. Z čaju sa lepšie uvoľnia silice a rozvinú sa lístky. Na jednu šálku dajte asi jednu lyžičku sypaného čaju. Kanvička na rozlievanie čaju je najlepšia z porcelánu, keramiky alebo nerezu, naopak nevhodná je kovová kanvička a ďalšie kovové predmety, ktoré menia chuť čaju.
![Jak správně připravit čaj](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj5.png)
Každý druh čaju potrebuje inú teplotu vodu:
-
Čierny čaj zalievajte vodou ohriatou na 95 – 100 °C a lúhujte ho 3 – 4 minúty.
-
Zelený čaj zalievajte vodou ohriatou na 60 – 80 °C a lúhujte ho 1 – 3 minúty.
-
Oolong čaj zalievajte vodou ohriatou na 80 – 90 °C a lúhujte ho 1 – 4 minúty.
-
Žltý čaj zalievajte vodou ohriatou na 80 °C a lúhujte ho 3 minúty.
-
Biely čaj zalievajte vodou ohriatou na 80 – 90 °C a lúhujte ho 5 minút.
Pokiaľ nemáte po ruke teplomer na teplotu vody, pol litera vriacej vody má po odstavení za 90 sekúnd 90 ° C, za 4 minúty 80 ° C a za 9 minút 70 ° C. Liter vriacej vody má po odstavení za 3 minúty 90 ° C, za 8 minút 80 ° C a za 15 minút 70 ° C.
Po vylúhovanie rozlejte čaj cez sitko do šálok a opäť použite namiesto kovového sitka umelohmotné, nerezové alebo bambusové sitko. Čaj ničím neochucujte a nechajte svoje zmysly, nech sa pomazlia s jeho pravou chuťou!
Doba čítania: 5 minút, 8.júla 2016, Poradňa, Štítky:
Čaje