Doba čítania: 5 minút, 8.júla 2016, Poradňa, Štítky:
Čaje
História čaju
Málokto si vie predstaviť deň bez lahodnej šálky čaju. Skutočným pôžitkom je pitie čaju z čajovníka čínskeho, ktorého objaviteľom bol údajne pred 3 000 rokmi p. n. l. čínsky cisár Shen Nung. Hovorí sa, že na jednej z jeho ciest služobníctvo prevarovalo vodu a spadlo do nej niekoľko lístkov v tom čase neznámeho čajovníka čínskeho. Cisár si nápoj natoľko obľúbil, že založil po celom cisárstve niekoľko plantáží s touto rastlinou. Do Európy prvú zásielku čaju doviezla až v roku 1606 holandská obchodná loď.
Spoločenský význam čaju
Pitie kvalitného čaju je pre rad ľudí okamihom, kedy vypustia z hlavy starosti a oddajú sa odpočinku a spirituálnemu rozjímaniu. V mnohých krajinách je servírovanie čaju rituálom a spoločenskou udalosťou, počas ktorej sa preberajú závažné témy, uzatvárajú dohody alebo sa povráva o bežných veciach. V Číne sa tento lahodný nápoj pripravuje v špeciálnom hrnčeku s pokrievkou a servíruje sa v menších šálkach. V našej domovine sa k lúhovaniu čaju používajú hrnčeky alebo kanvičky so sitkami z nerezu alebo bambusu a popíja sa z hrnčekov rôznych veľkostí.
Blahodarné účinky čajovníka čínskeho
Vedeli ste, že čaj z lístkov čajovníka čínskeho má pozitívny vplyv na ľudský organizmus? Prezradíme vám hneď niekoľko dôvodov, prečo ho zaradiť do svojho pitného režimu. Čaj z tejto vždyzelenej rastliny má povzbudzujúce, antioxidačné a upokojujúce účinky, prečistí močové ústrojenstvo a obličky, pomáha pri diétach, prispieva k normálnemu stavu pokožky, znižuje cholesterol, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a podporuje činnosť srdca.
Pestovanie čajovníka
Čajovník čínsky je jediná rastlina pre výrobu pravého čaju. Mimoriadne sa jej darí v Číne, Japonsku, Indii, Indonézii, Vietname a Srí Lanke, ale jeho kríky by ste našli aj v Južnej Amerike a Afrike. Čajovník sa pestuje zo semienok alebo odrezkov v pareniskách a po pol roku sú mladé rastlinky presadené na čajovú plantáž. Pre svoj rast potrebujú kyslú pôdu a dostatočnú vlhkosť. Čajovník si môžete skúsiť vypestovať aj u seba na záhradke, a to vo vlhkom rašelinisku na zatienenom stanovišti.
Zber čajovníka
Táto rastlina dorastá dĺžky od 3 do 25 centimetrov a spoznáte ju podľa bielych kvetov a kožovitých listov s nápadným rebrovanými a jemnými belavými chĺpkami na spodnej strane. Čajové lístky sa zbierajú niekoľkokrát ročne a v priaznivých klimatických oblastiach dokonca po celý rok. Najcennejšími časťami čajovníkov sú púčiky a rozvíjajúce sa lístky u výhonkov, ktoré majú najviac účinných látok, kofeínu a aromatických silíc. Pre zaujímavosť – na 5 kg suchého čaju sa musí nazbierať 20 kg čerstvých lístkov.
Fermentácia čajových lístkov
Z čajovníku čínskeho sa fermentáciou (niekedy uvádzané oxidáciou) dosahuje rôzne príchute a farby čaju. Tento chemický proces narušuje bunky v čajových lístkoch, ovplyvňuje ich chuť a spôsobuje ich zhnednutie.
Podľa druhu spracovania rozlišujeme:
Biele čaje – lístky sa po zavädnutí ihneď sušia bez procesu oxidácie. Prevažne sa na jeho výrobu spracovávajú mladé lístky a biele púčiky s nízkym obsahom chlorofylu.
Zelené čaje – lístky sa nechajú zvädnúť a následne sa tepelným ošetrením zamedzí oxidácii. Tepelné ošetrenie prebieha pražením alebo prevarením v špeciálnych peciach.
Polozelené čaje (oolongy) – lístky sa žnú plne zrelé a prechádzajú rôznou výškou oxidácie, aby sa čaj odlíšil od zeleného či čierneho čaju. Žlté čaje – lístky čaju sa balia do navlhčenej látky a pôsobením vlhka a tepla začínajú samovoľne fermentovať. Tento proces trvá do chvíle, než lístky získajú žltkastý odtieň.
Čierne čaje – lístky sa mechanicky narušia oxidáciou pri teplote 30 ° C a vysokej vlhkosti, kým sa nedosiahne hnedá až čierna farby lístkov.
Tmavé čaje (Pu-erh) – lístky sa po zbere ihneď prudko zahrejú, potom sa pozvoľna sušia a znova fermentujú.
Ochutené čaje – pri výrobe ochutených čajov sa na dobu niekoľkých dní rozprestrú na lístky čajovníka kvety, ktorých aróma prenikne do lístkov.
Delenie čajov podľa oblastí
Čaje sa ďalej delia podľa oblastí pestovania. Rozlišujeme:
-
Čínske čaje v oblastiach Yunnan, Zhu Cha, Hubei či Zheijang
-
Indické čaje v oblastiach Darjeeling, Assam či Nilari
-
Japonské čaje v oblastiach Udži, Matcha, Sencha či Bancha
-
Cejlónske čaje v oblastiach Nuwara Eliva či Kandy
-
Ázijské čaje zo zemí Thajsko, Nepál či Indonézie
-
Africké čaje zo zemí Malawi či Keňa
Pre našich zákazníkov dovážame kvalitný čaj z juhozápadnej čínskej provincie Yunnan, ktorá je medzi znalcami cenená rovnako ako francúzske vinárstvo Bordeaux. Táto vysokohorská oblasť má ideálne podmienky pre pestovanie čajovníka a so všetkou láskou ho zberajú generácie plantážnikov. Ochutnajte neprekonateľnú chuť čajov z oblasti Yunnan a nebudete chcieť už žiadny iný!
Ako správne pripraviť čaj?
Ako pripraviť čaj, aby skvele chutil a zachoval si cenné látky pre vaše zdravie? Do nerezovej kanvičky nalejte čerstvú studenú vodu, postavte ju na platňu a v bode varu ju stiahnite z ohňa. Na lúhovanie a servírovanie jedného druhu čaju majte vyčlenenú kanvičku a hrnčeky, ktoré neprišli do styku s aromatickými látkami. Zamedzíte tak nežiadúcim pachom v čaji.
Čaj vkladajte do kanvičky alebo hrnčeka vypláchnutého horúcou vodou. Z čaju sa lepšie uvoľnia silice a rozvinú sa lístky. Na jednu šálku dajte asi jednu lyžičku sypaného čaju. Kanvička na rozlievanie čaju je najlepšia z porcelánu, keramiky alebo nerezu, naopak nevhodná je kovová kanvička a ďalšie kovové predmety, ktoré menia chuť čaju.
Každý druh čaju potrebuje inú teplotu vodu:
-
Čierny čaj zalievajte vodou ohriatou na 95 – 100 °C a lúhujte ho 3 – 4 minúty.
-
Zelený čaj zalievajte vodou ohriatou na 60 – 80 °C a lúhujte ho 1 – 3 minúty.
-
Oolong čaj zalievajte vodou ohriatou na 80 – 90 °C a lúhujte ho 1 – 4 minúty.
-
Žltý čaj zalievajte vodou ohriatou na 80 °C a lúhujte ho 3 minúty.
-
Biely čaj zalievajte vodou ohriatou na 80 – 90 °C a lúhujte ho 5 minút.
Pokiaľ nemáte po ruke teplomer na teplotu vody, pol litera vriacej vody má po odstavení za 90 sekúnd 90 ° C, za 4 minúty 80 ° C a za 9 minút 70 ° C. Liter vriacej vody má po odstavení za 3 minúty 90 ° C, za 8 minút 80 ° C a za 15 minút 70 ° C.
Po vylúhovanie rozlejte čaj cez sitko do šálok a opäť použite namiesto kovového sitka umelohmotné, nerezové alebo bambusové sitko. Čaj ničím neochucujte a nechajte svoje zmysly, nech sa pomazlia s jeho pravou chuťou!
Doba čítania: 5 minút, 8.júla 2016, Poradňa, Štítky:
Čaje