Niet nad dobrú šálku čaju. Čaj môže byť perfektným liekom proti stresu a úzkosti počas náročného dňa aj spoločenskou udalosťou, ktorá nás zbližuje s ostatnými. Čaj je druhým najrozšírenejším nápojom na svete (hneď po vode) a v mnohých kultúrach má nezastupiteľné miesto. Je to teplý a upokojujúci nápoj, ktorý však vyžaduje presnosť a trpezlivosť. Urobiť dokonalú šálku čaju je ale v skutočnosti celkom umení. Existuje hneď niekoľko chýb, ktorým je dobré sa pri príprave svojej obľúbenej šálky čaju vyvarovať. Ktoré to sú, na to sa zameriame práve v tomto článku.
U čaju je úplne zásadné uistiť sa o správnej príprave, aby ste z neho mohli získať maximálne možné výhody. Je prekvapivo jednoduché zničiť čaj napríklad pomocou použitia starých listov, dlhého varenia či lúhovania, použití nekvalitnej vody alebo pridávaním zbytočných prísad. Poďte sa s nami pozrieť na tie najväčšie "hriechy" detailnejšie, aby ste príprave čaju o niečo lepšie porozumeli a mohli si potom dopriať skutočne kvalitnú šálku čaju.
1. Optimálna teplota vody
Zalievate čaj zakaždým vriacou vodou? Chyba! Pred prípravou čaju sa vždy uistite, že čaj zalievate vodou o správnej teplote, ktorá danému čaju patrí. Zriedkakedy potrebujete pri príprave čaju ohriať vodu až na bod varu (100 °C). Ideálne je
použiť vodu s teplotou 70-80 stupňov. Iba silný čierny čaj, Rooibos a niektoré bylinné zmesi by mali byť zahrievané až k bodu varu, ale skôr takmer pod bod varu. Tým sa lepšie uvoľní obsiahnuté prírodné
triesloviny, ktoré určujú výslednú arómu. Dobrý nápad je investovať do kanvice s termostatom, kde si môžete nastaviť ideálnu teplotu vody (ktorá sa môže líšiť v závislosti od typu čaju, ktorý práve pripravujete). Optimálnu teplotu pre rôzne druhy čaju sa dozviete na každej dóze, krabičke či vrecúšku so sypaným čajom. Po zaliatí vodou necháme čaj lúhovať.
2. Lúhovania má svoje pravidlá
Každý čaj potrebuje pre vylúhovanie správnej chuti rôzny čas. Informácie o dobe lúhovania bývajú spravidla uvedené na obale čaju a je vhodné sa nimi riadiť, aby ste si svoj čajový večierok naozaj užili. Ak sa čaj lúhuje príliš dlho, dochádza k uvoľňovaniu tanínov, ktoré sú zodpovedné za tmavú farbu a horkú chuť. Dlhé lúhovanie preto pridá čaji akurát na horkosti, nie na lahodnej chuti. Niektorí ľudia majú síce radi horký čaj, ale všetko má svoje medze a keď je čaj potom príliš horký, môže sa stať nepožívateľným.
Kvalitný zelený čaj či čaj oolong by sa mal lúhovať maximálne po dobu jednej minúty. Prvý nálev zeleného čaju stačí lúhovať len 30-60 sekúnd, s ďalšími nálevmi sa predlžuje doba lúhovania a zvyšuje aj teplota vody. Čierny čaj sa môže lúhovať po dobu 3-5 minút. Bylinné a ovocné čaje je potom možné podľa druhu lúhovať pokojne päť až desať minút.
V prípade lúhovania to však platí aj obrátene. Slabý čaj tiež nie je úplne to pravé orechové. Chybou je aj používanie ohrievača na čajovú kanvicu, vďaka ktorým sa čaj neustále zahrieva a stráca tak svoju chuť aj arómu. Lepším spôsobom je variť si vždy menšie množstvo čaju, alebo v prípade, že požadujete väčšie množstvo čaju, ktoré chcete udržať teplé, pripravte si ho do termosky.
3. Pomer vody k čaju je základ
Príliš veľa vody a alebo naopak príliš veľa čajových lístkov môže zničiť chuťový pôžitok z vášej šálky čaju. Je naozaj dôležité mať tie správne pomery. Naplnenie šálky príliš veľkým množstvom čajových lístkov povedie k tomu, že bude čaj horký alebo veľmi silný. A naopak, šetrením s čajovými lístkami spôsobíte, že bude čaj slabý a bez chuti. Ideálny pomer voda-čajový list je jedna čajová lyžička na šálku alebo 2,5 g na 250 ml, v závislosti od typu čaju (riadime sa inštrukciami na obale).
4. Kvalita čaju ako alfa a omega
Kvalita čaju je pre jeho chuť rozhodujúca. Ak premýšľate o kvalitných čajoch, ktoré okrem uhasenia smädu vnesú do vášho života radosť a pôžitok, zamerajte sa na čaje sypané. Aj medzi nimi však nájdete rozdiely. Dvojnásobne to platí u zeleného čaju, kde čím čerstvejší, tým lepší. Pri varení čaju by ste vždy mali vziať do úvahy, že nie všetky listy sú rovnaké. Všetky síce môžu pochádzať z rovnakej rastliny, ale môžu prejsť rôznym procesom spracovania, a to prináša rozdielny výsledok. Každý z nich potom v podstate nesie zvláštnu a jedinečnú chuť a charakteristiku. Príprava čaju je umenie, ide mnohokrát o najlepší "výbavu", a v tomto prípade teda o najlepšie ingrediencie. Ak používate nekvalitné alebo staré čajové lístky, dostanete šálku čaju, ktorý nechutí dobre a nezáleží na tom, ako dobrý bol váš proces prípravy. Hľadajte preto vysoko kvalitné čerstvé čajové lístky a uistite sa, že nie sú skladované nevhodným spôsobom a príliš dlho. Hlavným rysom by malo byť to, že čaj musí voňať skôr, než sa zaleje vodou!
5. Šetrné skladovanie
Správne skladovanie je jednoduchým krokom k zachovaniu nevyhnutných vlastností čaju (chuť, aróma). Čajové listy by mali byť skladované na chladnom, suchom a tmavom mieste. Používajte najlepšie vzduchotesnú nádobu, aby lístky neboli kontaminované a vystavené vzdušnému kyslíku, ktorý by znehodnotil ich chuť. Čajové listy je tiež dobré uchovávať ďalej od aromatických druhov korenia a potravín, ktoré môžu ovplyvniť ich chuť.
6. Na kvalite vody záleží!
Správne varenie čaju by nemalo byť pri dodržiavaní hlavných zásad ťažké, ale aj tak základná vec, ako je kvalita vody, môže mať na výslednej chuti čaju obrovský vplyv. Koniec koncov, čaj je z podstatnej časti voda. Ak žijete v oblasti s tvrdou vodou, ktorá dokáže vo varnej kanvici spôsobiť tvorbu vodného kameňa, vyšší obsah minerálov vo vode môže zanechať na čaji nepríjemnú chuť. Použitie filtra na vodu môže byť v takomto prípade riešením, ktoré zmierňuje tvrdosť vody a tiež obsah chlóru z kohútikovej vody. Pri príprave čaju s filtrovanou vodou potom človek cíti a vidí naozaj značný rozdiel (na čaji sa netvorí nevzhľadný olejový film).
7. Servírovanie je dôležitejšie, než si myslíte
K tomu, aby ste vyťažili z každého druhu čaju možné maximum, nemali by ste podceňovať jeho servírovanie a výber správneho čajového riadu. Čaj by sa mal podľa odborníkov podávať výhradne v porceláne alebo glazovanej keramike. Naopak nevhodné sú kovy, plasty a prírodné materiály (bambus), ktoré síce vyzerajú dobre, ale nepriaznivo ovplyvňujú chuť čaju a postupne sa v horúcej vode rozmočí. Čaj môže byť podávaný aj v liatinovom riadu, ktorý drží dlho teplo. Liatinové kanvičky sú vhodné pre lúhovanie čajov, kde sa používa voda o vysokej teplote (pu-erh, silné čierne čaje alebo oolongy). Pre lúhovanie zelených čajov sa naopak hodí viac sklenené kanvičky, kde dochádza k rýchlejšiemu poklesu teploty vody. Pri servírovaní čaju je dobré šálky, do ktorých hodláme nápoj servírovať, vopred zahriať a kanvicu podávať už zbavenú čajových lístkov (alebo nálevových vreciek).
8. Pitie čaju pred spaním
Pred pitím čaju si skontrolujte obsah kofeínu, ktorý môže znížiť kvalitu spánku a môže dokonca brániť v zaspaní. Tento problém sa týka predovšetkým čierneho čaju, ktorý by nemal byť popíjaný tesne pred spaním. Naopak pred spaním sú vhodné
bylinné čaje alebo rooibos, ktorý kofeín neobsahuje
Čím nám môže čaj prospieť?
Zdravotné prínosy spojené s konzumáciou čaju súvisí s vysokým obsahom bioaktívnych zložiek zvaných polyfenoly. V mnohých odborných štúdiách bolo popísané, že polyfenoly majú
antioxidačné, antivírusové a protizápalové účinky, podporujú detoxikáciu organizmu, stimulujú imunitné funkcie a znižujú agregáciu doštičiek. Čierny čaj pomáha prekonať nepríjemné žalúdočné ťažkosti a jeho pravidelná konzumácia pomáha znižovať krvný
cholesterol a prospieva cievam. Oveľa viac prospešných účinkov na ľudské zdravie ale bolo preskúmané u zeleného čaju. Zelený čaj si zachováva všetky prirodzené látky ako sú katechíny,
triesloviny, vitamíny B, C, K a E aj celý rad minerálnych látok. Obsahuje látky, ktoré znižujú tvorbu voľných radikálov v tele a chránia bunky pred poškodením. Tieto voľné radikály hrajú úlohu vo starnutí a mnohých typoch chorôb. Zelený čaj obsahuje látky, ktoré upravujú vysoký krvný tlak, pomáhajú odbúravať zlý
cholesterol v krvi a predchádzať kôrnateniu tepien. Čaj síce nie je liekom, ale môže pomôcť v boji proti rôznym ochoreniam a rovnako tak slúžiť ako prevencia. Zelený čaj navyše osviežuje telo aj dušu, pretože obsahuje látky, ktoré podporujú činnosť centrálnej nervovej sústavy.
Súvisiace produkty
Použité zdroje
- Serafini M, Del Rio D, Yao DN, et al. Health Benefits of Tea. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 12. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92768/
- Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R. a I. Nishigaki, I., 2010. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chinese medicine. 5, 13.
- Lübeck, W. Zelený čaj Uzdravující požitek. Olomouc: Fontána, 2007. 141 s. ISBN 978-80-7336-413-7.