Kyselina tanínová

Späť do slovníka

Kyselina tanínová pomáha k očisteniu organizmu, má však aj ďalšie pozitívne účinky. Aké?

Triesloviny čiže taníny sa bežne vyskytujú v rastlinách. Okrem plodov, stoniek a listov niektorých stromov, najmä potom v dubových a im príbuzných, sa prirodzene vyskytujú aj v ovocí a zelenine. Obsah kyseliny trieslovej spoznáte celkom ľahko a to podľa kyslej chuti. Každá rastlina má vďaka tanínu typickú chuť.
Táto kyselina má pozitívne účinky pre náš organizmus. Okrem toho, že má silné antioxidačné účinky, sťahuje tiež svaly a vlásočnice. Čo to pre naše telo znamená? Tanín zabraňuje prenikaniu škodlivín do krvi. Je tiež dôležitý pre zastavenie krvácania, zmiernenie hnačiek a bojuje proti ústnym baktériám. Preto je hojne používaný vo farmaceutickom či kozmetickom priemysle, pri výrobe liekov na zrážanlivosť krvi, na liečbu ústnej dutiny a pod.

Ktoré plodiny majú najviac obsahu trieslovín?

Rôzne typy trieslovín môžeme nájsť v rade rastlinných zdrojov. Veľkým obsahom kyseliny trieslovej je kakao, zelený čaj aj kávové bôby. Sú obsiahnuté tiež v strukovinách aj rôznych bylinkách, napríklad v šalvii a tymianu. Kde ich je najviac?
Červené víno - za trpkou chuťou červeného vína stojí práve triesloviny. Veľké množstvo je obsiahnuté v mladých odrodách. Obsah kyseliny trieslovej nájdeme predovšetkým v šupkách, stonkách a zrníčkách strapca. Kyselina tanínová silne ovplyvňuje chuť vína, iskru, farbu, ale tiež pomáha pri jeho dozrievaniu a chráni ho proti parazitom. Rovnako tak, ako naše telo. Triesloviny obsiahnuté v červenom víne majú antioxidačný efekt a sú protizápalové. Vedecké štúdie dokazujú, že majú priaznivé účinky na cievy a zabraňujú kôrnateniu tepien.
Ovocie - Taníny obsiahnuté v ovocí, konkrétne v kaki alebo granátovom jablku, brusniciach, hrozne, čučoriedkach a jablkách, na seba vedia viazať toxické látky a pôsobia proti škodlivým vírusom, ktorými je naše telo hlavne v období jesene a zimy často vystavené.
Orechy a strukoviny - Tiež orechy, zvlášť arašidy, pistácie, vlašské orechy, pekanové orechy, mandle či lieskové oriešky sú bohaté na kyselinu trieslovú. V hojnom množstve sú obsiahnuté tiež v strukovinách, zvlášť v červených fazuliach. Je nutné však počítať pri tepelnej úprave, fermentácii, namáčaniu alebo klíčeniu s veľkou stratou tanínu z týchto surovín.
Čokoláda, čaj a káva - Potešíme hlavne milovníkov čokolády, kávy a čaju, keď prezradíme, že triesloviny v nich obsiahnuté spomaľujú aktivitu baktérií, ktoré zapríčiňujú zubný kaz. Musí ísť však o kvalitné produkty. Hlavne horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je zdravá a mala by byť nášmu telu dodávaná v malom množstve každý deň. Zdravý je aj zelený čaj pre svoje množstvo tanínov. Koncentrácia tanínovej kyseliny je tu vyššia než v čaji čiernom. Preto je zelený čaj slávny svojimi antioxidačnými účinkami. Musí byť však dobre pripravený. Voda by mala mať teplotu 60-80 °C a nelúhujte ho dlhšie ako dve minúty.

Má kyselina trieslová nejaké vedľajšie účinky?

Aj keď má kyselina tanínová pozitívne účinky pre náš organizmus, aj tu musíme mať na mysli, že všetko sa má užívať s mierou. Jej nadbytok môže pôsobiť antinutrične. Taníny znižujú výživovú hodnotu ďalších dôležitých látok pre naše telo, zvlášť to potom platí u bielkovín. Odborníci nemajú žiadne presné meradlo, koľko tanínu by dospelý človek mal za deň skonzumovať. Avšak nadbytok v strave spoznáte podľa najrôznejších zdravotných komplikácií, ako je bolesť žalúdka, vracanie alebo zápcha.


Zelený čaj je plný trieslovin

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar