Sortiment

Ako si vyrobiť domácu zmrzlinu s našimi produktmi

31.mája 2019, Poradna
Letné dni sa už nezadržateľne blíži a určite potom nebude od veci mať doma nachystané príjemné osvieženie. Kto by dokázal odolať vlastnoručne pripravenej zmrzline? Predsa len nie je nad to vedieť, čo konkrétne v zmrzline konzumujete. Zároveň sa vám tak ponúka šance vyrobiť si zmrzlinu presne podľa svojich chutí alebo do nej pridať to, čo vaše telo momentálne potrebuje.

Zábavné plánovanie

Už pri príprave zmrzliny iste nalákate nielen deti, ale aj ďalších členov rodiny. Ochotne budú konzultovať, z čoho zmrzlinu vyrobiť, a možno prispejú aj nejakým netradičným nápadom, čím ju ešte vylepšiť. Môžete sa pohrať tiež so vzhľadom zmrzliny. Možno využiť špeciálne zakúpené misky alebo napríklad formičky na nanuky v tvare zvieratiek. Pre inšpiráciu vám teraz prinášame recept na domácu zmrzlinu z plodov Acai.

Inšpirácia na zmrzlinu z Acai


Doma vyrobená zmrzlina Acai
Plod Acai má vzhľad tmavo fialových bobúľ, ktoré rastú v celých trsoch. Veľkú časť ich objemu však zaberá pecka. Acai sa pýši obsahom 19 rôznych aminokyselín, z ktorých je veľká časť esenciálnych. Sú tu aj esenciálne mastné kyseliny, horčík a draslík. Antioxidačný účinok je pripisovaný najmä obsiahnutým anthokyanom. Najčastejšie využívané plody pochádzajú z druhu Euterpe oleracea, ktorého domovom je predovšetkým východná Amazónia.

Suroviny: 2 polievkové lyžice prášku Acai, 2 hrste čučoriedok, 2 banány, 1 šálka kešu orieškov, ½ šálky plnotučného kokosového mlieka
Postup: Banány nakrájajte najprv na plátky a v sáčku vložte do mrazničky. Rovnako tak nechajte zmraziť aj pripravené čučoriedky. Kešu orechy dajte do kokosového mlieka a cez noc nechajte v chladničke. Ďalší deň v mixéri najprv spracujte práve orechy a kokosové mlieko - je potrebné získať hladkú konzistenciu. Potom pridajte zmrazené banány a čučoriedky, vsypte prášok Acai. Všetko zmixujte, v prípade potreby ešte dajte do mrazničky. Pred konzumáciou môžete zmrzlinu ozdobiť čerstvými čučoriedkami alebo lístkami mäty.

Nenáročná príprava

Zmrzlinu môžete vyrobiť z mnohých rôznych ingrediencií, záleží len na vašej chuti. V podstate nepotrebujete nič špeciálneho, vystačíte s mixérom a ďalšie ingrediencie sa už môžu odvíjať podľa vašej fantázie.

Ako základ môžete zvoliť zmrazený banán a k nemu si pridať ďalšie ľubovoľné ovocie. Všetko môžete ochutiť mliekom (kravským alebo napríklad kokosovým), využiť sa dá aj smotana, tvaroh alebo biely jogurt. Z ovocia sú populárne práve banány, jahody, čučoriedky, ríbezle, černice, mango alebo maliny. Všetko môžete dochutiť škoricou, šalvia semienkami, kúskami kvalitnej horkej čokolády alebo napríklad vmiešať rozmixované oriešky.

Rôzne druhy domácej zmrzliny
Ak urobíte zmrzlinu z naozaj sladkého ovocia (napr. Marhule, jahody), nie je potrebné už vytvorenú zmes ničím prisladzovať. Ak budete mať za základ trpkejšie alebo kyslejšie plody (napr. Červené ríbezle), môžete ich osladiť medom, prípadne javorovým sirupom.

Menej tradičné, ale zdraviu prospešné prísady

Okrem ovocia ale môžete siahnuť aj po úplne iných produktoch. Zmrzlinu si môžete vytvoriť z rôznych byliniek, pre jej prípravu sa hodí aj čaj. Nielen, že získate zaujímavú príchuť, niekedy aj farbu, ale svoje zdravie môžete efektívne podporiť - práve konzumáciou zmrzliny.

Nopál


Veľký plod Nopál
Ak chcete získať menej tradičnú príchuť a zároveň svojmu telu dodať mnoho blahodarných látok, skúste využiť napríklad nopál. Iným slovom sa táto rastlina označuje ako opuncia. Pochádza z Mexika a jej plody majú príjemne sladkú chuť. Patrí medzi superpotraviny, vaše telo nabije sacharidy, esenciálnymi aminokyselinami, vitamínmi (najmä A, B, C), vápnikom, horčíkom, draslíkom, zinkom a selénom. Obsahuje tiež prírodný rastlinný alkaloid berberín, ktorý podporí zdravé fungovanie nervovej sústavy.

Nopál je prirodzene bezlepkový, má nízku energetickú hodnotu. Povzbudí metabolizmus, znižuje hladinu LDL cholesterolu aj cukru v krvi, upokojuje nervovú sústavu. Tiež pôsobí blahodárne na stav pokožky.

Maté

Ak chcete svoje telo trochu povzbudiť, hodí sa aj Maté. Jedná sa o lístky a stonky cezmíny paraguajskej. Tie majú v sebe celý rad vitamínov (A, B1, B2, B3, B5 a C) a minerálov (vápnik, horčík, mangán, železo). Ďalej tu nájdeme asi 15 druhov aminokyselín, dôležité stopové prvky a antioxidanty. Obsiahnutý kofeín, mateín a teobromín zaistí povzbudenie nášho tela, zmierni únavu, ale tiež podporí trávenie.

Matcha


Sada so zeleným čajom Matcha
Zmrzlinu výraznej chuti a s mnohými pozitívnymi účinkami môžete získať pridaním Matcha čaju. Jedná sa o efektívny antioxidant. Telu dokáže dodať energiu, ale zároveň upokojiť rozbúrené myšlienky. Zmrzlina bude mať po pridaní Matcha čaju špecifickú chuť a na prvý pohľad oslní žiarivo zelenou farbou. Ideálna je kombinácia so smotanou a mätou, ktoré zjemnia inak až horkastú chuť Matcha čaju.

Maca

Aj koreň Maca získaný z peruánskej rastliny môžete použiť do zmrzliny. Je len na vás, do ktorej kombinácie ovocných chutí túto bylinku pridáte. Jej priaznivé účinky môžu nadchnúť mužov aj ženy. U oboch pohlaví podporuje plodnosť. Ženám môže pomôcť regulovať menštruačný cyklus, zvyšuje sexuálnu potenciu u mužov.

Zdravá desiata

Keď si pripravíte zmrzlinu z kvalitných surovín, rozhodne nemusíte po jej konzumácii pociťovať výčitky. Vaše zdravie vám naopak môže poďakovať. Jogurt alebo tvaroh dodajú telu bielkoviny a potrebný vápnik, ovocie zase vitamíny. Nie je potrebné sa obávať - mrazením ovocie nijako nestráca zo svojich kvalít. V mrazničke vám vydrží aj niekoľko mesiacov bez toho, aby ste sa potom pri jeho konzumácii ochudobnili o cenné látky. Ideálne je, ak potravinu zmrazíte naozaj rýchlo. Tak zaistíte čo najmenšie poškodenie jej bunkovej štruktúry. Zároveň sa v ovoci rýchlo zastaví všetky enzymatické pochody, zachová si chuť, štruktúru aj nutričné hodnoty.

Použité zdroje
31.mája 2019, Poradna
Páčil sa vám tento článok? Ta ho zdieľajte:
Facebook Google+
Podobné články