Bobule rastliny acai vám môžu vzhľadom trochu pripomínať naše čučoriedky, ale chuť majú trochu odlišnú. Prvotný pocit, že jete lesné plody, totiž vystrieda ten, kedy na jazyku ucítite horkú čokoládu. Po dozretí má ovocie acai tmavo fialovú farbu. Väčšinu bobule tvorí semienká, ktoré sa však vyhadzujú, a spracováva sa len šupka plodu.
V Amazónii sa bobule acai využívajú predovšetkým na výrobu purpurovo sfarbenej šťavy. Ďalšie využitie acai nachádza pri výrobe rôznych druhov nápojov a dochucovaniu potravín. Nie je možné však opomenúť medicínske využitie bobúľ.
Čo plody acai obsahujú?
V acai berry nájdete:
- nenasýtené mastné kyseliny,
- aminokyseliny,
- minerálne látky (horčík, fosfor, vápnik, meď, železo),
- vlákninu,
- vitamíny A, C, E, B,
- veľké množstvo antioxidantov,
- antokyány.
Posledné spomínané sú rastlinné farbivá, ktoré majú priaznivý vplyv na naše zdravie. Obsiahnutá vláknina podporí naše trávenie, antioxidanty zase fungujú v tele ako prevencia predčasného bunkového starnutia. Sú tu obsiahnuté omega 3, 6 a 9 nenasýtené mastné kyseliny a esenciálne aminokyseliny. Práve tie si naše telo nevie samo vytvoriť, a je teda nutné si ich dodávať zo stravy.
Ako ich užívať?
V našom sortimente môžete nájsť plody palmy acai spracované hneď v niekoľkých formách. Môžete si vybrať z kapsúl, extraktu z plodov v prášku alebo prášku z plodov. Záleží na vás, čo konkrétne od produktu čakáte, a aké použitie vám vyhovuje. Myslite akurát na to, že acai nie je vhodné užívať v tehotenstve, pri dojčení a nehodí sa do stravy malých detí. Inak vám však nič nebráni, aby ste na svojom tele spoznali ozajstné účinky acai berry.