Osvojte si rituál budhistických mníchov!
Budhistickí mnísi z Japonska sú majstrami v príprave čaju Matcha a my Vám prezradíme, aké je tajomstvo tohto lahodného nápoja. Aj u Vás doma môže zavoňať čaj Matcha ako v obydliach mníchov, ktorí svetu poodhalili, ako postupovať pri jeho príprave. Vychutnajte si tento zelený práškový čaj a osvojte si postup, ktorý mnísi zdokonaľovali po stovky rokov. Času venovanému príprave čaju Matcha rozhodne nebudete ľutovať!
Viete, ako vyzerá čaj Matcha?
Na rozdiel od zeleného čaju z čajových lístkov, čaj Matcha tvorí zrniečka jemného čajového prachu. To však nie je jediná odlišnosť od zeleného čaju. Čaj Matcha je jedinečný tým, že sa tento jemný prášok nelúhuje a nezlieva. Namiesto toho sa rozšľahá a ihneď si môžete vychutnať jeho výnimočnú chuť.
Špeciálne pomôcky sú zárukou úspechu!
Naučte sa pripraviť čaj Matcha ako japonskí majstri a kúpte si nevyhnutné pomôcky, bez ktorých nedosiahnete vytúženého výsledku. Chýbať by vám nemalo:
-
Čajová miska Chawan
-
Bambusová metlička Chasen
-
Bambusová odmerka Chashaku
-
Čajové sitko
-
Tradičný stojanček na bambusovú metličku
Tvar metličky je vybrúsený k dokonalosti a podarí sa Vám s ňou vyšľahať čajové zrniečka. Životnosť tejto metličky predĺžite tým, že ju necháte vyschnúť v tradičnom stojančeku.
Prezradíme Vám, ako na lahodný čaj Matcha
A ako na samotnú prípravu čaju? Spočiatku zrejme nedosiahnete taký výsledku ako budhistickí mnísi, ale s každým ďalším pokusom získate do ruky cit a švih. Prípravu by sme mohli rozdeliť do dvoch fáz: najprv sa čaj Matcha preosieva čajovým sitkom, a potom našľahá v čajovej miske.
1. fáza prípravy čaju Matcha
Na každých 100 ml vody budete potrebovať 1 gram čaju Matcha. Na odmeranie čaju použite bambusový Chashak. Do bambusovej čajovej misky zvanej Chawan preosejte čaj cez čajové sitko, aby sa ľahšie rozpúšťal.
Následne uvarte v kanvici mäkkú vodu, pretože táto voda sa v Japonsku používa na zaliatie čaju. Ak vám tečie z vodovodu tvrdá voda, odfiltrujte ju, prevarte alebo ju nahraďte mäkkou prírodnou minerálnou vodou. Vodu priveďte do varu a nechajte ju schladiť na osemdesiat stupňov.
2. fáza prípravy čaju Matcha
Čajový prášok Matcha zalejte v miske Chashak mierne schladenou horúcou vodou. Pomocou metličky vyšľahajte prášok odspodu smerom nahor. Dôležité je to, aby ste šľahali pohybom vychádzajúcim z celého zápästia a energeticky pohybovali metličkou tam a späť. Šľahajte do doby, kým rozmiešate všetok prášok. Až sa na povrchu vytvorí jemná smotanová pena, šľahanie spomaľte a odstráňte väčšie bubliny. Chasen pomaly otočte okolo misky a zdvihnite.
Čaj Matcha by ste si mali dopriať každý deň, lebo má blahodarne účinky na celý ľudský organizmus. Urobte si čas na svoj každodenný rituál a pozvite na čajový večierok aj svojich známych alebo rodinu. Stretnutie nad čajom Matcha bude nezabudnuteľné a radi si ho zopakujete!