Mladý jačmeň - Prášok z obilniny
BIO
Mladý jačmeň - Prášok z obilniny
Mladý jačmeň - Prášok z obilniny
Mladý jačmeň - Prášok z obilniny

Mladý jačmeň
Prášok z obilniny

Hordeum vulgare, Barley grass, zelený ječmen, Mladý ječmen
Produkt z Nového Zélandu

Špeciálne upravovaný jačmeň dodáva mnoho látok, ktoré pomáhajú nášmu organizmu. Celý popis
Pozor, posledný 2 Balení skladom
Doručíme v utorok 27.11.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Jačmeň siaty, alebo Hordeum vulgare, je jedným z 25 druhov jačmeňa. Ako jediný sa však využíva pre poľnohospodárske účely, ostatné rastú voľne. Po historickej stránke by sme ho mohli titulovať ako jednu z najstarších poľnohospodárskych plodín. Často je spomínaný v čínskej a indickej mytológii, to však nie je všetko. Jeho výskyt je archeologicky doložený až do prehistorického obdobia. Na naše územie priniesli jačmeň sťahovavé kmene z juhovýchodnej Ázie pred viac ako 5000 rokmi a od tej doby sa sa stal jednou z najrozšírenejšie pestovaných obilnín. Nás však nezaujíma jačmeň, ktorý poznáme z dlhých, priam nekonečných ľánov obilia. Jedná sa síce o ten istý jačmeň po druhovej stránke, ale je inak spracovaný a hlavne inak využívaný. Tzv. mladý, alebo mladý zelený jačmeň patrí do skupiny “zelených potravín”. Jedná sa o doplnok stravy s komplexnými účinkami na telo, ale o tom až o chvíľu. Ako sa teda líši klasický jačmeň od toho mladého? Ide predovšetkým o spôsob úpravy a žatia. Jačmeň sa zberá v rannom štádiu, keď je ešte zelený. Z jeho malých lístkov sa vylisuje šťava, ktorá je plošne sušená. Samotné sušenie predstavuje kritický moment v celom výrobnom procese. Keby bola teplota príliš vysoká, prišlo by k spáleniu všetkých prospešných látok, ktoré obsahuje. Teplota sa teda udržuje na 31°C. Po usušení - ktoré trvá pár minút - je zo šťavy prášok. Ten sa v tomto stave ponechá, alebo sa ďalej kapsuluje či lisuje do formy tabliet.
Čo v jačmeni nájdeme?
Vďaka šetrnej technológii sušenia sú v jačmeni zachovávané dôležité látky. Jedná sa najmä o vitamíny B, C, E, K a H, ale taktiež sú to aj minerály a aminokyseliny. Za podstatné môžeme považovať fosfor, vápnik, meď alebo draslík, u aminokyselín je to potom alanín, valín, leucín a ďalšie. Dôležitá je aj prítomnosť tzv. esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Komplexné zastúpenie vyššie spomínaných látok má za následok dôležité efekty a účinky na naše telo. Aké?
Účinky mladého jačmeňa
Najlepšou možnosťou je vymenovať si účinky podľa obsiahnutých látok. Významná je prítomnosť vitamínu C. Ten dokáže stimulovať náš imunitný systém, čím podporuje obranyschopnosť organizmu — táto skutočnosť je veľmi dôležitá. Každý deň je naše telo vystavené okolitým vplyvom, ktoré môžu spôsobiť ľahšie alebo vážnejšie ochorenia. Vzhľadom k ostatným látkam, ako sú aminokyseliny, minerály a ďalšie, sa účinky označujú ako komplexné.
Mladý jačmeň a vedľajšie účinky
Z hľadiska štúdií a záznamov o mladom jačmeni nie sú známe žiadne vedľajšie účinky. S najväčšou pravdepodobnosťou sa dostavia hnačky. Tých sa však nemusíme báť, je to dôsledok detoxikácie organizmu, ktorú jačmeň spôsobuje. Musíme však poznamenať, že by sme mali dodržovať odporúčanú dennú dávku.
Ako správne dávkovať?
Za odporúčanú dennú dávku sa u dospelých považuje 1 čajová lyžička (2x odmerka 1g) 2x denne. U detí je toto množstvo znížené na 1 čajovú lyžičku 1x denne. Zo začiatku je lepšie začať na polovici dávky a tú postupne zvyšovať.
Spôsob užitia mladého jačmeňa
Mladý jačmeň je vo forme prášku. Ten má množstvo použití, no najčastejšie je rozmiešanie v cca 200 ml vody, okrem vody sa dá vmiešať do jogurtu, smoothie a podobných pokrmov.
Mladý jačmeň - sušená šťava
Keby sme chceli niečo extra, môžeme zmiešať mladý jačmeň so sladkou šťavou — výber chuti je na nás, každému vyhovuje niečo iné.
Užívanie v tehotenstve
Mnoho otázok smeruje k užívaniu počas kojenia a tehotenstva. Táto otázka je pomerne zložitá. Neexistujú štúdie, ktoré by potvrdzovali, alebo vyvracali užívanie jačmeňa v týchto prípadoch, je preto lepšie všetko konzultovať so svojim lekárom.
Kombinácie k zvýšenej účinnosti
Ako je známe, zelené potraviny sa medzi sebou dajú kombinovať: s chlorellou sa umocňuje účinný efekt detoxikácie a so spirulinou sa zvyšuje celková účinnosť oboch výrobkov.
 
Ako si poradiť s chronickou únavou?
17.mája 2018
Máte pocit, že ste neustále unavení? Ste už unavení Vašej večnú únavou? Únavu poznáme všetci pri infekčných chorobách, pri teplote alebo dlhšom večierku. Ak je však únava dlhodobá, je možná na čase sa zamyslieť a aspoň si prečítať nejaký článok. Botanic pozná odpovede na Vaše trápenie! Zobraziť viac
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od jazera po prášok - ako všetko prebieha?
12.decembra 2017
Sladkovodná riasa Spirulina je stále obľúbenejším potravinovým doplnkom. Napadlo Vás ale niekedy, aké fázy predchádzajú tomu, než sa dostane ku koncovému užívateľovi? Nahliadnite s nami do výrobného tajomstva Spiruliny a objavte jej prínos pre svoje zdravie! Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac