Spirulina - Prášok zo sinice
BIO
Spirulina - Prášok zo sinice
Spirulina - Prášok zo sinice
Spirulina - Prášok zo sinice

Spirulina
Prášok zo sinice

Spirulina platensis, Arthrospira plantensis, Blue-green algae, Spirulina platensis, Spirulina Fusiformis
Produkt z Číny

Sinica, ktorá svojou podstatou pomáha nášmu telu. Vyskytuje sa v jazerách. Celý popis
Objednejte do 16:00 a doručíme v piatok 19.1.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Čo nám hovorí názov – zelené potraviny? Mnohí z nás si isto predstavia BIO stravu a podobné produkty. Nie je to ale tak. Medzi zelené potraviny patrí napríklad Spirulina. Nejde pritom o riasu, ako by si mnohí mohli myslieť, ale o sinicu. Jej skrutkovica je stočená smerom doľava, od čoho sa odvíja aj jej rodové zaradenie – Oscillatoriales. Keby sme ju chceli hľadať pod latinským názvom, hľadajme Arthrospira. Druhov je pochopiteľne viac – dva najznámejšie sú Arthrospira platensis a Arthrospira maxima. Líšia sa predovšetkým oblasťami výskytu. Zatiaľ čo maxima sa vyskytuje skôr v Strednej Amerike, platensis je rozšírená v Afrike, Ázii a Južnej Amerike. Podľa oblastí výskytu môžeme pozorovať, čo sinici prospieva. Je to samozrejme tropickésubtropické pásmo, sladká voda s vysokým pH a teploty okolo 25 – 40 °C. Okrem výskytu a svojho učenia je zaujímavá aj história Spiruliny. Poďme si o nej niečo povedať.
Je nutné povedať, že Spirulina je tu už milióny, ak nie miliardy rokov. Dodáva kyslík a pomáha v čistení nášho už i tak dosť znečisteného prostredia. Prvé zmienky o tejto sinici prináša Cortez a jeho Conquistádori. Tí si približne v roku 1519 všimli, že Aztékovia podávajú k jedlu aj čosi zelenomodré. O stovky rokov neskôr skúma to isté aj bádateľ Pierr Dangeard, ktorý si všimol, že plameniaky dokážu prežiť, aj keď konzumujú len túto sinicu. Jeho objavy boli následne podporené botanikom Jeanom Leonardom. Tým sa odštartovala tradícia Spiruliny, ktorá pretrvala až dodnes. Bohužiaľ, je dopyt tak vysoký, že ho prírodný výskyt nie je schopný pokryť. Preto sa začala Spirulina pestovať. Najväčším pestovateľom je v súčasnosti Japonsko. Hovoríme o dopyte, ktorý je spôsobený účinkami Spiruliny. Aké vlastne sú?
Čo Spirulina obsahuje?
Aby sme lepšie pochopili účinky tejto sinice, mali by sme si najskôr vypísať látky, ktoré obsahuje. Medzi tie podstatné patria napríklad vitamíny C, A, D, E, B1, B2, B3, B6 a B9. Veľmi dôležitý je aj obsah bielkovín, ktorý predstavuje cca 80% Spiruliny. Vďaka tomuto vysokému obsahu je obľúbená predovšetkým u športovcov. Ako dobre vieme, bielkoviny sa skladajú z aminokyselín. Podstatné pre nás sú predovšetkým esenciálne aminokyseliny, teda tie, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť samo. Obsahuje 8 z 10 esenciálnych aminokyselín, plus ďalšie neesenciálne. Ďalej by sme narazili na stopové prvky a minerály, bunkové soli, rastlinné živiny a enzýmy, chlorofyl a ďalšie prospešné farbivá. Čo tieto látky spôsobujú?
Spirulina a jej účinky
Keby sme hľadali správne slovo pre účinky Spiruliny, je to pravdepodobne – komplexné. Vďaka obsahu vitamínov, minerálov a všetkých ostatných látok totiž táto modrozelená sinica účinkuje na celé naše telo. Podporuje tak vitalitu a elán do života. Zastúpenie vitamínu C pomáha našej obranyschopnosti. Antioxidanty, ktoré obsahuje, podporujú telo v boji s voľnými radikálmi a bielkoviny účinkujú na naše svalstvo. To boli pozitívne účinky Spiruliny, teraz je čas na tie negatívne.
Nežiaduce účinky Spiruliny
Preukázateľne sa nepodarilo určiť vedľajšie účinky priamo spojené s užívaním Spiruliny. Dodržujme dennú dávku a nemusíme sa ničoho báť.
Ako dávkovať...
Za ideálnu dennú dávku sa považuje 1 čajová lyžička 3x denne. Toto množstvo predstavujú 2 – 3 naše odmerky.
Užívanie dávky
Dennú dávku môžeme užívať niekoľkými spôsobmi. Najlepšou možnosťou je rozmiešanie vo vode, kde nám postačí 150 – 200 ml. Rovnako ju môžeme pridať aj do smoothie, alebo iného pokrmu.
Dá sa Spirulina kombinovať?
Hneď na začiatku si povieme nasledujúce – zelené potraviny sú všeobecne kombinovateľné. Patrí sem Spirulina, Chlorella, ale i Mladý jačmeň. Toto zelené trio má skvelé účinky – v kombinácii s Chlorellou dochádza k lepšej detoxikácii, s Mladým jačmeňom potom k zvýšeniu a zlepšeniu všeobecných účinkov oboch produktov.