Spirulina - Prášok zo sinice
BIO
Spirulina - Prášok zo sinice
Spirulina - Prášok zo sinice
Spirulina - Prášok zo sinice

Spirulina
Prášok zo sinice

Spirulina platensis, Arthrospira plantensis, Blue-green algae, Spirulina platensis, Spirulina Fusiformis
Produkt z Číny

Sinica, ktorá svojou podstatou pomáha nášmu telu. Vyskytuje sa v jazerách. Celý popis
Doručíme ve streda 25.7.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Čo nám hovorí názov – zelené potraviny? Mnohí z nás si isto predstavia BIO stravu a podobné produkty. Nie je to ale tak. Medzi zelené potraviny patrí napríklad Spirulina. Nejde pritom o riasu, ako by si mnohí mohli myslieť, ale o sinicu. Jej skrutkovica je stočená smerom doľava, od čoho sa odvíja aj jej rodové zaradenie – Oscillatoriales. Keby sme ju chceli hľadať pod latinským názvom, hľadajme Arthrospira. Druhov je pochopiteľne viac – dva najznámejšie sú Arthrospira platensis a Arthrospira maxima. Líšia sa predovšetkým oblasťami výskytu. Zatiaľ čo maxima sa vyskytuje skôr v Strednej Amerike, platensis je rozšírená v Afrike, Ázii a Južnej Amerike. Podľa oblastí výskytu môžeme pozorovať, čo sinici prospieva. Je to samozrejme tropickésubtropické pásmo, sladká voda s vysokým pH a teploty okolo 25 – 40 °C. Okrem výskytu a svojho učenia je zaujímavá aj história Spiruliny. Poďme si o nej niečo povedať.
Je nutné povedať, že Spirulina je tu už milióny, ak nie miliardy rokov. Dodáva kyslík a pomáha v čistení nášho už i tak dosť znečisteného prostredia. Prvé zmienky o tejto sinici prináša Cortez a jeho Conquistádori. Tí si približne v roku 1519 všimli, že Aztékovia podávajú k jedlu aj čosi zelenomodré. O stovky rokov neskôr skúma to isté aj bádateľ Pierr Dangeard, ktorý si všimol, že plameniaky dokážu prežiť, aj keď konzumujú len túto sinicu. Jeho objavy boli následne podporené botanikom Jeanom Leonardom. Tým sa odštartovala tradícia Spiruliny, ktorá pretrvala až dodnes. Bohužiaľ, je dopyt tak vysoký, že ho prírodný výskyt nie je schopný pokryť. Preto sa začala Spirulina pestovať. Najväčším pestovateľom je v súčasnosti Japonsko. Hovoríme o dopyte, ktorý je spôsobený účinkami Spiruliny. Aké vlastne sú?
Čo Spirulina obsahuje?
Aby sme lepšie pochopili účinky tejto sinice, mali by sme si najskôr vypísať látky, ktoré obsahuje. Medzi tie podstatné patria napríklad vitamíny C, A, D, E, B1, B2, B3, B6 a B9. Veľmi dôležitý je aj obsah bielkovín, ktorý predstavuje cca 80% Spiruliny. Vďaka tomuto vysokému obsahu je obľúbená predovšetkým u športovcov. Ako dobre vieme, bielkoviny sa skladajú z aminokyselín. Podstatné pre nás sú predovšetkým esenciálne aminokyseliny, teda tie, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť samo. Obsahuje 8 z 10 esenciálnych aminokyselín, plus ďalšie neesenciálne. Ďalej by sme narazili na stopové prvky a minerály, bunkové soli, rastlinné živiny a enzýmy, chlorofyl a ďalšie prospešné farbivá. Čo tieto látky spôsobujú?
Spirulina a jej účinky
Keby sme hľadali správne slovo pre účinky Spiruliny, je to pravdepodobne – komplexné. Vďaka obsahu vitamínov, minerálov a všetkých ostatných látok totiž táto modrozelená sinica účinkuje na celé naše telo. Podporuje tak vitalitu a elán do života. Zastúpenie vitamínu C pomáha našej obranyschopnosti. Antioxidanty, ktoré obsahuje, podporujú telo v boji s voľnými radikálmi a bielkoviny účinkujú na naše svalstvo. To boli pozitívne účinky Spiruliny, teraz je čas na tie negatívne.
Nežiaduce účinky Spiruliny
Preukázateľne sa nepodarilo určiť vedľajšie účinky priamo spojené s užívaním Spiruliny. Dodržujme dennú dávku a nemusíme sa ničoho báť.
Ako dávkovať...
Za ideálnu dennú dávku sa považuje 1 čajová lyžička 3x denne. Toto množstvo predstavujú 2 – 3 naše odmerky 1g.
Užívanie dávky
Dennú dávku môžeme užívať niekoľkými spôsobmi. Najlepšou možnosťou je rozmiešanie vo vode, kde nám postačí 150 – 200 ml. Rovnako ju môžeme pridať aj do smoothie, alebo iného pokrmu.
Dá sa Spirulina kombinovať?
Hneď na začiatku si povieme nasledujúce – zelené potraviny sú všeobecne kombinovateľné. Patrí sem Spirulina, Chlorella, ale i Mladý jačmeň. Toto zelené trio má skvelé účinky – v kombinácii s Chlorellou dochádza k lepšej detoxikácii, s Mladým jačmeňom potom k zvýšeniu a zlepšeniu všeobecných účinkov oboch produktov.
 
Ako si poradiť s chronickou únavou?
17.mája 2018
Máte pocit, že ste neustále unavení? Ste už unavení Vašej večnú únavou? Únavu poznáme všetci pri infekčných chorobách, pri teplote alebo dlhšom večierku. Ak je však únava dlhodobá, je možná na čase sa zamyslieť a aspoň si prečítať nejaký článok. Botanic pozná odpovede na Vaše trápenie! Zobraziť viac
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od jazera po prášok - ako všetko prebieha?
12.decembra 2017
Sladkovodná riasa Spirulina je stále obľúbenejším potravinovým doplnkom. Napadlo Vás ale niekedy, aké fázy predchádzajú tomu, než sa dostane ku koncovému užívateľovi? Nahliadnite s nami do výrobného tajomstva Spiruliny a objavte jej prínos pre svoje zdravie! Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac