Lúhovanie, teda extrakcia, je proces pri ktorom sa namočia pevné potraviny do horúcej alebo studenej kvapaliny za účelom zbavenia nečistôt niektorých látok výraznej chuti. Alebo naopak aby potravina uvoľnila do tekutiny aromatické látky, živiny a ďalšie obsiahnuté látky. Väčšinou sa používajú prírodné materiály.
Pre extrakciu sa používa rozpúšťadlo, pri extrakcii prechádzajú extrahované látky do kvapalnej fázy rozpúšťadla.
Extrahujeme dva typy látok
Pevné látky
-
Macerácia - lúhovanie z pevných látok za studena.
-
Digescia - macerácia horúcim rozpúšťadlom (varenie čaju)
Kvapaliny
-
Vytrepávanie - prerušovaná operácia, vykonáva sa studeným rozpúšťadlom a látky sa dostávajú z ľahšej kvapaliny do ťažšej.
-
Perforácia - časovo náročná. Je účinnejšia, keďže sa vykonáva horúcim rozpúšťadlom.