Sodík

Späť do slovníka

Sodík ako nevyhnutný minerál je pre náš organizmus dôležitý. Pozor však na jeho konzumáciu. Vo veľkom množstve môže škodiť!

V dnešnej dobe sa soľ používa takmer do všetkého. Je nemožné mať nedostatok sodíka. Naopak. Stále viac ľudí sa stretáva s jeho nadbytkom a potom dochádza k rôznym zdravotným komplikáciám. Čo je sodík a ako prospieva nášmu zdraviu?
Sodík je voľne dostupný vo forme kuchynskej soli. Chemicky ho nazývame chlorid sodný. Nájdeme ho však aj v iných zlúčeninách, ako je napríklad mliečnan sodný, ktorý je súčasťou intravenóznej výživy, fosforečnan trisodný, (preháňadlo existujúce v zahraničí na lekársky predpis) či hydrogénuhličitan sodný (obsiahnutý v antacidoch, liekoch proti prekysleniu žalúdka). Jeho význam spočíva v tom, že spoločne s draslíkom sa podieľa na kontrole rovnovážneho hospodárenia s vodou v organizme, vedení nervových vzruchov, kontrakcií svalov alebo udržaní normálneho srdcového rytmu.
Pravdou je, že v dnešnej dobe sa s nedostatkom sodíka takmer nestretneme. Aj krátkodobý deficit sodíka nie je zdraviu škodlivý. Sodík si veľmi ľahko doplníte obyčajnou soľou. Soľ je dôležitá aj pre správnu funkciu organizmu, hlavne nervovej sústavy, srdca a pohybového aparátu u najmä svalov.

Stačí použiť kuchynskú soľ, ochutiť pokrm a prísun sodíka máme zaistený

Sodík nie je nič iné než obyčajná kuchynská soľ, ktorú máme všetci vo svojej kuchyni. Pritom je to veľmi dôležitý elektrolyt a základný ión, prítomný v extracelulárnej tekutine (ECF). Je nepostrádateľný v enzymatických operáciách a tvorení zdravej svalovej konštrukcie.
Pokiaľ by bolo z dlhodobého hľadiska telo vystavené nedostatkom sodíka, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu telesných funkcií. Sodík je nevyhnutnou súčasťou stravy, napomáhajúcej regulácii bunkovej aktivity a dôležitým prvkom pre správne funkcie nervového systému. Veľmi dôležitý je pri úpale, pri ktorom trpia nadobličky. Keď je pravidelne vylučovaný potnými žľazami alebo močom, nepredstavuje žiadne zdravotné riziko.

Odporúčaná denná dávka je u každého z nás často až dvojnásobne prekračovaná

Nadbytok sodíka môže naopak spôsobiť rakovinu žalúdka alebo hypertenziu, opuch nervových tkanív a nervov, môže sa podieľať na vzniku mozgového edému alebo infekcii pľúc. V prípade, že nie je znížený jeho príjem, môže dokonca viesť až ku kóme. Ľudia, ktorí trpia problémami s obličkami alebo edémami, by mali kvôli zvýšeným rizikám obmedziť príjem sodíka. To znamená menej soliť a vyhýbať sa polotovarom. Odporúčaný príjem sodíka je 2400 mg za deň.

Ako sa prejavuje nedostatok sodíka?

Sodík za normálnych okolností nášmu telu nedôjde. Krátkodobý deficit môže byť spôsobený silným potením, opakovaným zvracaním alebo pri hnačke. Nedostatok sodíka sa potom prejavuje slabosťou, únavou, vyčerpaním organizmu a kŕčmi vo svaloch.

Čo spôsobuje nadbytok sodíka?

Podľa dlhodobých štatistík a lekárskych štúdií ľudia prijímajú dvojnásobok odporúčanej dennej dávky sodíka. Prebytok je u zdravých ľudí vylučovaný predovšetkým obličkami a potom. Ak máte nadbytok soli v tele, môže sa dostaviť nadmerné potenie, vysoký krvný tlak, bolesti hlavy, srdcové problémy a opuchy. Pozor by si na nadmerný príjem mali dávať ľudia spadajúci do citlivej skupiny. Sem radíme tehotné ženy a deti. Ženy v tehotenstve by napríklad nemali piť mnoho minerálnych vôd, ktoré sú tiež bohaté na sodík. U malých detí do jedného roka by sme nemali prisoľovať vôbec, ich dennú spotrebu sodíka pokryje mlieko, dojčenská mliečna výživa a neskôr aj príkrmy.


Kuchynská soľ je skvelým zdrojom sodíka

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka