Vitamin P

Späť do slovníka

Vitamín P je starý dobrý pomocník na kŕčové žily. Má však ďalšie vlastnosti, ktoré sú priaznivé pre naše telo

Vitamín P patrí medzi funkčné potraviny. Čo si pod týmto pojmom máme predstaviť? Najskôr je nutné uviesť, že tento typ vitamínu je v skutočnosti celou skupinou látok súhrnne označovaných ako flavonoidy. Patrí k nim pre nás toľko známy hesperín, hesperidín, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutín, ai. Všetky tieto vymenované látky sú pre naše telo nevyhnutné. Preto vitamín P neplní v správnom zmysle slova rolu vitamínov, ale pre naše telo nepostrádateľnou zložkou. Pri dostatku tohto vitamínu naše telo funguje tak ako má a lepšie si poradí s prípadnými neduhmi.
Prvýkrát bol vitamín P objavený už v roku 1842 v listoch routy vonnej. Názov vitamínu bol odvodený od počiatočného písmena slova "priepustnosť". Tento názov pre bioflavonoidy bol navrhnutý radom vedcov, po tom, čo jeden z nich, Albert Gyordi, sa v roku 1936 podarilo izolovať nové látky z citrónovej šupky. Bolo zistené, že sú schopní znížiť kapilárnu krehkosť a ich priepustnosť. Vitamín P má celý rad funkcií, ale k najvýznamnejším patrí jednoznačne antioxidačné pôsobenie v ľudskom tele. Vitamín P významne pomáha proti škodlivým radikálom, ktoré sú pre naše telo tak nebezpečné.

Zloženie vitamínu P je tvorené z mnohých zložiek, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie

Zlúčeniny vitamínu Pheterogénne a obsahujú viac ako 150 zložiek. Veľmi účinný je vitamín P spolu s vitamínom C, kedy veľmi účinne podporujú metabolizmus, čo veľmi priaznivo ovplyvňuje posilňovanie a celkové zvýšenie ochranných vlastností. Sú to starí dobrí pomocníci proti najrôznejším infekciám a proti prechladnutiu.
Aj samotný vitamín P vďaka obsiahnutým flavonoidom má pre naše telo priaznivé účinky. Už pre svoj názov, "priepustnosť", je dobrým pomocníkom na cievy a cievny systém. Zaisťuje teda lepšiu permeabilitu a pri pravidelnom používaní bude preventívnym pomocníkom pri špecifických ochoreniach, ako sú kŕčové žily, vredy predkolenia alebo hemoroidy. Flavonoidy spevňujú stenu žíl a osvedčili sa pri opuchoch. V kozmetickom priemysle je pri výrobe krémov a mastí opäť podporovaný vitamínom C, kedy obe látky skvele podporujú svoje účinné procesy.

Aké sú najznámejšie zdroje vitamínu P?

Vitamín P je najviac obsiahnutý v pohánke, šupkách paradajok, v špargle, lesných plodoch, broskyniach, nektárinkách a banánoch. Tu je v hojnom množstve zastúpený rutín. Dokonca aj v kôre citrusových plodov nájdeme jeho veľkú koncentráciu. Značné množstvo je v červenom víne. Z bylín ho v hojnej miere obsahuje aj dubová kôra, jerlín japonský alebo routa vonná.
Najväčšie množstvo flavonoidov je obsiahnuté v horkastých blankách dužiny citrusových plodov, ktoré často odlupujeme. Nevedomky sa tak pripravujeme o veľké množstvo vitamínu P. Všeobecne sa bioflavonoidy nachádzajú v citrusovom ovocí, hrozne, slivkách, višniach, jahodách, marhuliach, čiernych ríbezliach, v čerešniach, šípku, pohánke, cibuli, brokolici, mrkve, listovej zelenine a tiež v čokoláde. Flavonoidy sú zastúpené aj v plodoch čierneho žeriava, z ktorého stačí urobiť čaj alebo vyrobiť aróniové víno. Dôležité je vedieť, že vitamín P sa ničí varom.

Poteší ženy aj športovcov

Vitamínu P máme v tele vďaka pestrej strave dostatok. Ak ho má naše telo nedostatok, začnú sa objavovať kŕčové žily. V tomto prípade lekár odporučí užívanie flavonoidov. Pri dlhodobom nedostatku vitamínu P môžu byť kŕčové žily sprevádzané aj zápalmi a opuchmi. Zvyčajnou počiatočnou dávkou je 20 - 40 mg 3-krát denne.
Vitamín P lekári tiež odporúčajú konzumovať vo väčšom množstve pri zmenách na sietnici a u pacientov s cukrovkou. Pri bežnom prechladnutí je vitamín P opäť odporúčaný podporiť s vitamínom C.

Odporúčané denné dávkovanie vitamínu P pomáha k jeho lepším účinkom

Odporúčané dávkovanie vitamínu P nebolo stanovené. Keďže jedna zložka vitamínu P – rutín, je často aplikovaná pri problémoch s kŕčovými žilami a zároveň napomáha vstrebávaniu a lepšiemu využitiu vitamínu C, odporúča sa dávkovanie vitamínu P s ohľadom na užívanie vitamínu C. Ideálny pomer dávok je 50 mg vitamínu P na každých 300 mg vitamínu C.

Vitamín P a jeho nežiaduce účinky. Je nutné sa obávať o svoje zdravie?

Ide o vitamín, ktorý bežne do tela prijímame pestrou stravou. Pokiaľ užívame doplnky stravy, môže dôjsť k predávkovaniu. Pri predávkovaní vitamínom P môžu jedinci pociťovať nevoľnosť, bolesti žalúdka, môže sa objaviť zvracanie a hnačka. Extrémne dávky môžu pôsobiť toxicky na naše obličky. Neužívajte flavonoidy, pokiaľ u vás bola preukázaná precitlivenosť na tieto látky. Doplnky stravy obohatené o vitamín P by nemali užívať tehotné a dojčiace ženy.


Lesné plody sú bohatým zdrojom vitamínu P

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka