Vnať

Späť do slovníka

Za vňať je považovaná celá nadzemná časť rastlín spájajúca koreň a listy (list, stonka, kvet), napríklad vňať zemiaková, vňate liečivých rastlín. Obsahujú vysoký obsah železa, vápniku i vitamínu C.

Jednoročné rastliny – zbierajú sa skôr od kvetu.

Rastliny so silným koreňom – obsahujú veľké množstvo účinných látok a tak sa zbiera i koreň.

Zelené vnatě

Nemali by chýbať v žiadnej kuchyni. Predovšetkým v zime a na jar sú dôležitým zdrojom vitamínu C. Pridávame ich do polievky, zemiakov, šalátov atď.

Najčastejšie používanými sú pažítka, mrkvová a zelerová vňať, lístky reďkoviek, kalerábu, karfiolu, repy, petržlenu.

Ak je na jar nedostatok zelených vňatí, môžeme si na čistých miestach nazbierať mladé lístky žihľavy, sedmokrások, skorocelu, púpavy a rebríčka.

 
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar
Kanna - Prášok z byliny

KannaPrášok z byliny

  • Priamo z Južnej Afriky
  • Súčasťou domorodej kultúry
  • Známe po stáročia
4,40 €
/ 5g
Skladom
Stévia cukrová - Drvené listy

Stévia cukrováDrvené listy

  • Sladká chuť
  • Vhodné na odvary
  • Obľúbené u domorodcov
2,70 €
/ 50g
Skladom
Na raňajky - Bylinná zmes

Na raňajkyBylinná zmes

  • Prevonia každé ráno
  • Nečajová zmes
  • Príjemná chuť i arómu
Recyklovateľný obal
2,70 €
/ 50g
Skladom
Konopná múka

Konopná múka

  • Podporuje imunitný systém
  • Podporuje srdcový systém
  • Komplexnejšia forma
Recyklovateľný obal
1,90 €
/ 250g