Vnať

Späť do slovníka

Za vňať je považovaná celá nadzemná časť rastlín spájajúca koreň a listy (list, stonka, kvet), napríklad vňať zemiaková, vňate liečivých rastlín. Obsahujú vysoký obsah železa, vápniku i vitamínu C.

Jednoročné rastliny – zbierajú sa skôr od kvetu.

Rastliny so silným koreňom – obsahujú veľké množstvo účinných látok a tak sa zbiera i koreň.

Zelené vnatě

Nemali by chýbať v žiadnej kuchyni. Predovšetkým v zime a na jar sú dôležitým zdrojom vitamínu C. Pridávame ich do polievky, zemiakov, šalátov atď.

Najčastejšie používanými sú pažítka, mrkvová a zelerová vňať, lístky reďkoviek, kalerábu, karfiolu, repy, petržlenu.

Ak je na jar nedostatok zelených vňatí, môžeme si na čistých miestach nazbierať mladé lístky žihľavy, sedmokrások, skorocelu, púpavy a rebríčka.

 
Späť do slovníka