Vitamín K - zázrak pre krv

Späť do slovníka

V čom ho nájdeme?

Vitamín K je obsiahnutý hlavne v zelených druhoch zeleniny (špenát, kel, brokolica, šalát atď.). Nachádza sa ale aj v ovocí, mliečnych výrobkoch, mäse, vajciach, obilninách, strukovinách, zemiakoch, paradajkách, mrkve a pečeni.
Jeho určité množstvo sa nám tvorí v tele samo, konkrétne činnosťou baktérií v tenkom čreve.
Na rozdiel od mnohých ostatných vitamínov, vitamín K nestráca svoje účinky po tepelnej úprave. Je ale citlivý na denné svetlo, preto odporúčame ho uchovávať v tme.

Čo s nedostatkom Vitamínu K?

Nedostatok tohto vitamínu je veľmi vzácna záležitosť. Pri vyváženej strave je totiž jeho príjem dostatočný. Problém s jeho nedostatkom sa objavuje najmä u ľudí, trpiacich na problémy s pečeňou (hlavne alkoholici), trávením a prijímaním živín.
Ak budete mať nedostatok vitamínu K, môže to spôsobiť problémy so zrážanlivosťou krvi. To vedie k predĺženiu krvácavosti, vzniku tzv. „modrín bez úrazu“ a tvoreniu krvných výronov.

Účinky vitamínu K

Zrážanlivosť krvi

Vitamín K je príčinou zrážania krvi. Podporuje totiž tvorbu krvných doštičiek a fungovanie takzvaných faktorov krvného zrážania, čo sú najmä bielkoviny. Bez vitamínu K by sa bielkoviny krvného zrážania ani nevytvárali, čo by mohlo mať fatálne následky. Vôbec by sa nám nezrážala krv a bolo by veľmi ťažké zastaviť krvácanie.
Vitamín K teda vytvára zrážacie faktory a tým zapríčiňuje vznik krvných zrazenín, aby došlo k zástave krvácania.
Okrem toho má tiež vplyv na tvorbu bielkoviny, ktorá zaisťuje väzbu vápnika v kostiach.
Zelená zelenina a ovoce obsahují vitamin K


Autor článku
Bořek Hanuš
Copywriter, Copywriter
Späť do slovníka