V čom ho nájdeme?
Vitamín K je obsiahnutý hlavne v
zelených druhoch zeleniny (špenát, kel, brokolica, šalát atď.). Nachádza sa ale aj v
ovocí, mliečnych výrobkoch, mäse, vajciach, obilninách, strukovinách, zemiakoch, paradajkách, mrkve a pečeni.
Jeho určité množstvo sa nám tvorí v tele samo, konkrétne činnosťou baktérií v tenkom čreve.
Na rozdiel od mnohých ostatných vitamínov,
vitamín K
nestráca svoje účinky po tepelnej úprave. Je ale citlivý na denné svetlo, preto odporúčame ho
uchovávať v tme.
Čo s nedostatkom Vitamínu K?
Nedostatok tohto vitamínu je veľmi vzácna záležitosť. Pri vyváženej strave je totiž jeho príjem dostatočný. Problém s jeho nedostatkom sa objavuje najmä u ľudí, trpiacich na problémy s pečeňou (hlavne alkoholici), trávením a prijímaním živín.
Ak budete mať nedostatok vitamínu K, môže to spôsobiť problémy so zrážanlivosťou krvi. To vedie k predĺženiu krvácavosti, vzniku tzv. „modrín bez úrazu“ a tvoreniu krvných výronov.
Účinky vitamínu K
Zrážanlivosť krvi
Vitamín K je
príčinou zrážania krvi. Podporuje totiž
tvorbu krvných doštičiek a fungovanie takzvaných
faktorov krvného zrážania, čo sú najmä
bielkoviny. Bez vitamínu K by sa bielkoviny krvného zrážania ani nevytvárali, čo by mohlo mať
fatálne následky. Vôbec by sa nám nezrážala krv a bolo by veľmi ťažké zastaviť krvácanie.
Vitamín K teda
vytvára zrážacie faktory a tým zapríčiňuje
vznik krvných zrazenín, aby došlo k zástave krvácania.
Okrem toho má tiež vplyv na tvorbu bielkoviny, ktorá zaisťuje väzbu vápnika v kostiach.