Naši predkovia používali byliny a prírodné produkty prakticky každodenne. Či už ako súčasť stravy tj. Korenie, pre osvieženie tj. Čaju a náhražkové kávy, ale aj na liečbu neduhov vlastných i svojich domácich zvierat. Vychádzali pri tom zo storočných skúseností odovzdávaných prevažne ústnou tradíciou a ich odborným "lekárnikom" bola miestna baba korenárka. Vedela, čo použiť na bolesť hlavy, čo na vysoký tlak, krvácavá zranenia aj popáleniny. Miešanie zmesí a dávkovanie bolo dané skúseností tej ktorej bylinkárky.
![Louka](/shopFiles/MAG-metody-testovani-extrakce1.jpg)
Moderná doba je však zvedavá a analytická. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné.
Už nestačí dlhoročná skúsenosť - chceme to vedieť presne!
Laboratórnych metód na určovanie chemického zloženia rastlín a ich jednotlivých častí je veľa. Sú to ako metódy kvalitatívnej tj. Čo daný vzorka obsahuje, tak aj metódy kvantitatívne tj. koľko tej, ktoré látky vo vzorke je.
![Testování](/shopFiles/MAG-metody-testovani-extrakce2.jpg)
Jednou z najpresnejších metód je už cca päťdesiat rokov metóda HPLC.
Pod touto skratkou sa skrýva jedna zo separačných chromatografických metód - konkrétne vysokotlaková kvapalná chromatografia. Táto metóda sa používa na stanovenie zastúpenie určitých látok a ich koncentrácia v zmesiach / vzorke - typicky roztoku. Celý analytický proces prebieha na základe zložité interakcie stacionárne a mobilné fázy v chromatografickom prístroji (za prísne daných podmienok) a jeho výsledkom je grafické znázornenie tzv. Chromatogram tj. Záznam toho, v ktorej fáze analyzačného procesu sa - a v akom množstve - prejavila tá ktorá substancie. Porovnaním s kalibračnou krivkou potom dostávame presný výsledok zloženie vzorky. Dnešné možnosti výpočtovej techniky však umožňujú aj ešte ďaleko presnejšie a citlivejšie spracovanie chromatogramu. Umožňujú napr. Rozlíšiť aj dve - na zázname sa prekrývajúce - zložky a presne je určiť.
Metódou HPLC možno stanoviť prítomnosť a množstvo širokého spektra organických i anorganických látok - kyselín, vitamínov, bielkovín, cukrov, toxínov, alkaloidov aj ich rôznych metabolitov.
Ďalšou metódou - menej nákladnou, prístrojovo jednoduchšie a teda dostupnejšie - je UV spektrofotometrická metóda. Ide o metódu, ktorá využíva interakcie elektromagnetického žiarenia s hmotou. Pri tejto metóde dochádza k priechodu svetelného žiarenia o vopred dané vlnovej dĺžke (v rozmedzí viditeľného svetla až po oblasť ultrafialového žiarenia) vzorkou umiestneným v kyvete (nádoba presných parametrov pre to ktoré meranie) a súbehom javov tj. Absorpcie, odrazu, lomu a rozptylu žiarenia dochádza k tzv. absorbancii, ktorá je priamo úmerná koncentrácii látky v roztoku (Lambert- Beerov zákon).
Táto metóda je využívaná najmä na určovanie koncentrácie tj. Množstvo organických látok. Nevýhodou tejto metódy je však to, že nedokáže analyzovať zložitejšie zmesi látok.
![Centrifuge](/shopFiles/MAG-metody-testovani-extrakce3.jpg)
Chemické analýzy majú pri poznávaní prírody a jej vplyvu na naše zdravie dôležitú úlohu.
Skúmaním bylín a exotických rastlinných produktov a ich účinkov na ľudský organizmus, získavame mnoho poznatkov, ktorých využiteľnosť v praxi je aj nádejou na skvalitnenie nášho každodenného života.
Moderné "babou korenárky" sa stávajú špecializované obchody s výberom kvalitných bylinných prípravkov a zmesí, ktorých zloženie má oporu v laboratóriách vedcov.