Quinoa alebo Mrlík čilský má jemnú orieškovú chuť a patrí medzi bezlepkové potraviny. Obsahuje esenciálne aminokyseliny a až dvakrát viac vlákniny ako obilniny. Hodí sa pri redukčných diétach, pretože má nízky glykemický index. Quinoa má v kuchyni široké využitie a pripravíte z nej veľa výborných pokrmov pre vegetariánov, deti i milovníkov mäsa. Aké recepty stoja za odskúšanie?
Quinoa na raňajky
Sladká kaša z quinoy s jablkami
Dobra prípravy: 45 minút, počet porcií: 4
Suroviny: 250 g quinoy, 0,65 l mlieka, 2 veľké nastrúhané jablká, 1 lyžica trstinového cukru, 2 lyžice medu alebo javorového sirupu, 1/2 lyžičky morskej soli, 50 g nasekaných orechov
Postup: Quinou prepláchnite vodou a pridajte ju do vriaceho mlieka so soľou. Prikryte ju pokrievkou (nechajte malú medzeru na únik vzduchu) a varte pozvoľna asi 15 minút. Potom pridajte nastrúhané jablká, cukor, med a škoricu a varte ďalších 10 minút do úplného zmäknutia. Hotovú kašu nalejte do misiek, posypete orechmi a podávajte.
Čokoládový múčnik z quinoy
Dobra prípravy: 70 minút, počet porcií: 2
Suroviny 400 g varenej quinoy, 100 g pšeničnej múky, 20 g kakaového prášku, 100 ml mlieka, 2 vajcia, 1/3 lyžičky sódy bikarbóny, štipka soli, 4 lyžice medu, plátky kokosu ozdobu.
Postup: Zmixujte dohladka vajcia, med, štipku soli, jedlú sódu, kakaový prášok, múku, mlieko a varenú quinou. Cesto rozdeľte do dvoch zapekacích misiek, ozdobte kokosom a pečte 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte.
Šálkový quinoa puding
Doba prípravy: 25 minút, počet porcií: 2
Suroviny: 1 šálka quinoy, 4 šálky mlieka, 1 lyžica medu alebo javorového sirupu, vanilková aróma či pravá vanilka, 1 lyžička škorice, štipka soli.
Postup: Quinou dôkladne prepláchnete, dajte do hrnca a pridajte k nej ostatné suroviny. Zmes priveďte do varu a na miernom ohni varte asi 20 minút. Dajte pozor na to, aby sa nevyvarila všetka tekutina. Po tejto dobe hrniec odstavte a puding v priebehu 5 minút občas premiešajte. Servírujte ho v miskách a ozdobte ho bobuľovitým ovocím.
Quinoa k obedu
Indická polievka s quinou
Doba prípravy: 60 minút, počet porcií: 8
Suroviny: 1 menšia limetka, 3 stúčky cesnaku, 1 cibuľa, 600 g zmesi zeleniny nakrájanej na rezance (mrkva, paprika, hrášok, kukurica, zeler…), 100 g quinoy, 200 ml kokosového krému, 1 lyžica čerstvého zázvoru alebo 1 lyžička mletého zázvoru, 1 lyžička kurkumy, 1 lyžička chilli korenia, 3 lyžice kari pasty, 3 lyžice olivového oleja, 1 kocka zeleninového bujónu, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžičky soli, 2 lyžice trstinového cukru, opražené sezamové semienka, čerstvý koriander na ozdobu
Postup: Cibuľu nakrájajte najemno, orestujte ju na oleji a pridajte k nej nakrájanú zeleninu. Za občasného miešania restujeme ďalších päť minút. Medzitým si pripravte 1 ¼ litra vývaru z bujónovej kocky a soli. Do orestovanej zeleniny pridajte korenie, karí pastu, quinou, zalejte všetko vývarom a varte pod pokrievkou na miernom ohni asi 15 minút. Potom pridajte kokosové mlieko, prelisovaný cesnak, limetkovú šťavu, sójovú omáčku, cukor a krátko povarte. Servírujte s opraženými sezamovými semienkami a nasekaným koriandrom.
Quinoa s kuracím mäsom a zeleninou
Doba prípravy: 50 minút, počet porcií: 4
Suroviny: 300 g quinoy, 500 g kuracích pŕs, 2 papriky alebo 2 cukety, 3 jarní cibuľky, 2 strúčky cesnaku, 100 g kukurice, 100 g hrášku, 1 dcl pasírovaných paradajok, soľ, olivový olej, sladká chilli omáčka a gyros korenie podľa chuti
Postup: 300 g quinoy, 500 g kuracích pŕs, 2 papriky alebo 2 cukety, 3 jarní cibuľky, 2 strúčky cesnaku, 100 g kukurice, 100 g hrášku, 1 dcl pasírovaných paradajok, soľ, olivový olej, sladká chilli omáčka a gyros korenie podľa chuti
Quinoa s brokolicou a tofu
Doba prípravy: 40 minút, počet porcií: 4
Suroviny: 1 hrnček quinoy, 1 balení údeného či marinovaného tofu, 1 menší brokolica, 1 cibuľa, 1 plechovka fazule, kari pasta nebo chilli korenie, kokosové mlieko, štipka soli, štipka mletého kardamónu
Postup: Quinou uvarte so soľou a kardamónom. Na cibuľu opražte nakrájané tofu, pridajte fazuľu, osoľte, ochuťte kari pastou alebo chilli a vmiešajte ružičky sparenej brokolice. Nakoniec zalejte kokosovým mliekom.
Quinoa k večeri
Šalát z quinoy s opečenými paradajkami a cícerom
Doba prípravy 45 minút, počet porcií: 4
Suroviny: 1 hrnček quinoy, 1 plechovka sterilizovaného cíceru, 300 g paradajok, 2 lyžice olivového oleja, 50 g rukoly, soľ a korenie na dochutenie
Dresing: 5 lyžíc olivového oleja, 3 lyžice citrónovej šťavy, 3 strúčky cesnaku, soľ a korenie na dochutenie
Postup: Rúru predhrejte na 170 stupňov. Paradajky nakrájame na väčšie kusy a dajte ich spoločne s odkvapkaným cícerom na plech. Pridajte olivový olej, ochuťte soľou a korením a vložte na 40 minút do rúry. Medzitým do vriacej vody nasypte quinou (pomer vody a quinoy 1: 2) a varte 15 minút, kým sa voda nevyvarí a potom nechajte dôjsť pod pokrievkou. Paradajky s cícerom a quinou nechajte vychladnúť, pridajte dresing a nakrájanú rukolu, premiešajte a servírujte.
Pizza z quinoy
Doba prípravy: 60 minút, počet porcií: 2
Suroviny: 210 g quinoy, 1 kypriaci prášok, štipka soli, provensálske korenie, bazalka, 100 g paradajkovej omáčky, 150 g paradajok, 200 g mozzarelly, čierne olivy
Postup Quinou namočte vopred na 8 hodín do studenej vody. Rúru rozohrejte na 190 stupňov. Namočenú quinou sceďte a dôkladne prepláchnite. Nasypte ju do mixéra a rozmixujte ju s kypriacim práškom, štipkou soli, provensálskym korením a 50 ml vody. Formu na pizzu potrite olejom, vlejte do nej cesto a pečte z jednej strany 15 minút a z druhej 5 až 10 minút dozlatista. Potom pizzu potrite paradajkovou omáčkou, poukladáme paradajkami, syrom, olivami a nasekanou bazalkou a dajte ešte na 5 až 10 minút do rúry.
Maslová tekvica zapečená s quinou
Doba prípravy: 60 minút, počet porcií: 2 – 4
Suroviny: 1 stredne veľká maslová tekvica, olivový olej, korenie, soľ, sušené oregano, 1 nasekaná cibuľa, 100 g quinoy, 100 g syru feta, 50 g opražených píniových orieškov, 1 malá nastrúhaná mrkva, pažítka, šťava z polovice citrónu, 1 červená paprika nakrájaná na kocky, 50 g čiernych olív bez kôstky
Postup: Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tekvicu rozpoľte a vydlabte semienka s vláknami a časť dužiny s vláknami. Vložte ju na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pečte asi 35 minút, kým tekvica nezmäkne. Quinou prepláchnite vodou a varte s vodou v pomere 1: 2 asi 15 minút. Na oleji speňte cibuľu, pridajte mrkvu a uvarenú quinou. Osoľte, okoreňte oreganom a duste asi 10 minút. Na záver vmiešajte olivy, citrónovú šťavu a kocky syra feta. Touto zmesou naplňte tekvicu a pečte v rúre ďalších 10 minút. Servírujte posypané pažítkou a píniovými orieškami.