Orechy

Orechy sú výbornou pochutinou s cennými látkami pre ľudské zdravie. Ich jemná chuť je tým pravým pôžitkom pre maškrtné jazýčky detí i dospelých.

Podkategorie a filtr
Filtr
Lieskové orechy - Lúpané

Lieskové orechyLúpané

  • Výhodné balenie
  • Priamo z pôvodných oblastí
  • Jemná chuť
5,20 €
/ 1ks
Skladom
Mandle - Natural

MandleNatural

  • Priamo z pôvodných oblastí
  • Lahodná chuť
  • Výhodné balenie
4,80 €
/ 1ks
Skladom
Pistácie - Pražené, solené

PistáciePražené, solené

  • Sýto slaná chut
  • Priamo z pôvodných oblastí
  • šetrné pestovanie
7,60 €
/ 1ks
Skladom
Vlašské orechy - Lúpané

Vlašské orechyLúpané

  • šetrné pestovanie
  • Výhodné balenie
  • Jemná chuť
4,80 €
/ 1ks
Skladom
Kešu orechy - Natural

Kešu orechyNatural

  • Priamo z pôvodných oblastí
  • Lahodná chuť
  • šetrné pestovanie
5,20 €
/ 1ks
Skladom
Mandle - Lúpané, blanšírované

MandleLúpané, blanšírované

  • Priamo z pôvodných oblastí
  • Lúpané variant
  • Jemná chuť
Novinka
6,40 €
/ 1ks
Skladom

Orechy ako významná súčasť stravy

Orechy sú plody či jedlé semená kríkov a stromov a ich obal tvorí tvrdá šupka alebo škrupina. Rastú vo všetkých kútoch sveta a niektorým druhom sa darí aj na našom území. Orechy sú neoddeliteľnou súčasťou ľudskej stravy už od praveku a aj v dnešnej dobe majú svoje nezastupiteľné miesto v našich jedálničkoch, pretože obsahujú živiny a antioxidanty.

Vplyv orechov na ľudské zdravie

O prospešnosti orechov na ľudské zdravie bola vypracovaná rad odborných štúdií. Tie preukázali, že orechy pôsobia pozitívne na srdce, krvný tlak, nervovú sústavu a hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Orechy tiež chránia bunky pred škodlivými radikálmi a znižujú riziko výskytu rakoviny. Ďalej majú protizápalové účinky, podieľa sa na priechodnosti ciev a zvyšujú sexuálnu potenciu. Orechy tiež zlepšujú funkcie mozgu, zvyšujú tvorbu červených krviniek a posilňujú imunitu.

Druhy orechov

Existuje niekoľko druhov orechov. Všetky majú spoločné to, že obsahujú kvalitné bielkoviny a vysoký podiel tukov s omega-3 mastnými nenasýtenými kyselinami. V obchodoch narazíte najčastejšie na vlašské orechy, lieskové oriešky, kešu orechy, arašidy, mandle, pekanové orechy, pistácie, para orechy a makadamové orechy.

Uskladnenie orechov

Pre krátkodobé uskladnenie orechov vložte jadrá orechov do uzatvárateľnej nádoby na suché a tmavé miesto. Pre dlhodobé uskladnenie orechov nasypte jadrá orechov do plastových či sklenených nádob s viečkom a uložte ich do chladu. V chladničke Vám takto vydržia až 4 mesiace, v mrazničke až 12 mesiacov. Orechy môžete zavariť aj v pohároch, čím vydržia chutné až niekoľko rokov.

Cenné látky v orechoch

Orechy sú dôležitým zdrojom cenných látok a organizmus zásobujú biotínom, kyselinou listovou, niacínom, fytosterolom, tiamínom a antioxidantmi, ktoré spomaľujú starnutie, chránia bunky pred poškodením a pôsobí protizápalovo. Z minerálov v nich nájdete horčík, selén, zinok, mangán, draslík a fosfor, z vitamínov A, E, B a D.