Využite 20 % zľavu na úžasnú Hlivu ustricovú | Kúpiť

Botanic.cz
0,00 € 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 38,00 €
38,00 €
Dopravu máte zdarma
Prejsť do košíka

Fenoly

Späť do slovníka

Fenoly pomáhajú v priemysle aj medicíne. Aké sú ďalšie účely?

Fenoly sú látky, ktoré sú v hľadáčikoch vedcov, chemikov a lekárov už niekoľko rokov. Vedci za dobu ich skúmania popísali už tisíce rôznych druhov. Čo o fenolu vieme? Tieto látky sú vo veľkom množstve obsiahnuté vo všetkých častiach rastlín. Nájdeme ich v koreňoch, stonke, listoch aj cievnom systéme. V listoch rastlín sú obsiahnuté v chlorofylu počas roka. Iba na jeseň sa prejavujú nádherným sfarbením v podobe červených a purpurových odtieňov.
Fenolové farbivá vedia zafarbiť rastlinu od červenej k tmavo purpurovej. Typickú farbu fenoly prepožičiavajú napríklad brusniciam, jablkám, slivkám, granátovým jablkám, baklažánu aj ostatným bobuliam, ovocí aj zelenine. Vďaka fenolu majú plody ovocia a zeleniny svoju typickú a nezameniteľnú farbu.

Účinné látky fenolov? Podporujú liečbu bolesti v krku a používajú sa na výrobu chemikálií

Fenoly boli mnohokrát podrobené najrôznejším výskumom. Neskôr sa dokonca stali predmetom záujmu pre objavenie schopnosti vychytávať voľné radikály. Fenoly majú tiež silné antioxidačné účinky, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Napríklad bolo vplyvom podrobného skúmania fenolov zistené, že vitamín C, pôsobiaci ako prírodný lapač vo vode rozpustných voľných radikálov, je obsiahnutý vo fenoloch ovocia a zeleniny. Fenoly, v kombinácii s vitamínmi, spolupracujú vo vychytávaniu voľných radikálov aj v iných účinkoch, prospešných pre správne fungovanie ľudského organizmu. Napríklad majú zvýšené protirakovinové účinky. Nie divu, že sú fenoly centrom záujmu vo farmaceutickom priemysle.
Fenoly sú tiež umelo vyrábané chemikálie. Používajú sa najčastejšie pri výrobe plastov, nylonu 6 a ďalších umelých vlákien a bisfenolu A. Fenol je hlavný chemický medziprodukt používaný pri výrobe chemických vlákien a fenolových živíc. Vďaka svojim protislizovým účinkom je používaný v chemikáliách pre zamedzenie rastu hubového slizu a baktérií, napríklad v priemyselných vodných systémoch aj ako dezinfekčný prostriedok. Vo farmaceutickom priemysle je používa pri výrobe liečiv proti bolesti v hrdle aj proti kožným ochoreniam, napríklad pre liečbu bradavíc.

Fenoly a nežiaduce účinky. Pozor na zlé dávkovanie!

Fenoly sú látky, ktoré je nutné používať podľa predpísaného množstva. Nadmerné pôsobenie chemikálií z početnej skupiny fenolov môže spôsobovať celý rad zdravotných problémov. Nadmerné pôsobenie fenolu môže spôsobiť poškodenie mozgu, zažívacieho traktu, očí, srdca, obličiek, pečene, pľúc, periférnych nervov, pokožky a nenarodených detí. Fenol môže tiež spôsobiť genetické poruchy. Fenoly sú mimo iné toxické pre vodné živočíchy. Najmä ryby sú na tieto látky veľmi citlivé. Chlórované fenoly účinne likvidujú vodné organizmy. Fenol je v chemickom priemysle radený medzi prchavé organické látky (VOC), ktoré môžu prispievať k tvorbe prízemného ozónu aj fotochemického smogu.

Fenoly sú schopné tvoriť estery fenolu aj oxoniové soli. Aké majú ďalšie vlastnosti?

Fenoly radíme medzi zlúčeniny. V chémii sú považované za zlúčeniny obsahujúce OH skupinu viazanú v aromatickom jadre. Rovnako ako alkoholy vedia tvoriť estery, fenoly aj oxiniové soli. Ak porovnáme fenoly s alkoholmi, sú kyslejšie. Dajú sa používať k príprave fenolátov aj ako hydroxidy alkalických kovov.
Fenoly radíme do dvoch skupín. Prvou skupinou sú fenoly s jednou hydroxylovou skupinou, ktoré sú stále voči oxidácii. Druhá skupina je tvorená fenolmi s dvoma OH skupinami v polohe para a orto. Tieto fenoly sa oxidujú pri porušení aromatického kruhu. Takto vznikajú chinóny. Samotný fenol je v čistej podobe bezfarebná alebo biela pevná látka. Spoznáme ju podľa výrazného sladkého zápachu, pôsobiaceho dráždivo. Vyparuje sa pomalšie ako voda a ľahko sa v nej rozpúšťa. Je horľavý.
Fenoly pôsobia nepriaznivo na zdravie zamestnancov, pracujúcich v chemickom priemysle. Jedovatý je, ak zamestnanci dýchajú kontaminovaný vzduch touto zlúčeninou alebo ak dôjde ku kontaktu fenolu s pokožkou počas procesu výroby alebo používania.
S fenolmi sa môže ľudský organizmus dostať do styku tiež dýchaním tabakového dymu a to aj pasívnou metódou, pitím vody z kontaminovaného podzemného alebo povrchového zdroja, prehltnutím prípravkov obsahujúcich fenol. Nebezpečný môže byť aj kúpeľ s prípravkami obsahujúcimi fenoly a tiež pri natieraní tela krémami s fenolom.
Maliny a čučurietky a ostružiny obsahují fenolová barviva

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka