Botanic.cz
0,00 € 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Koľko zostáva do dopravy zadarmo
Nakúpte ešte za 38,00 €
38,00 €
Dopravu máte zadarmo
Prejsť do košíka

Kyselina citrónová

Späť do slovníka

Kyselina citrónová pomáha zakonzervovať všetky druhy potravín a má pozitívne účinky na naše zdravie

Kyselina citrónová je najpoužívanejší konzervant. Keď si prečítame príbalový leták a etikety najrôznejších potravín, zistíme, že je obsiahnutá takmer vo všetkom. Nájdeme ju dokonca vo víne, pive, balenom ovocí, hummusu, salse aj v čistiacich prostriedkoch a kozmetike. Je to pravdepodobne najbežnejšia konzervačná látka. Potravinám takisto prepožičiava svoju jemne kyslú chuť, preto je tiež hojne používaná ako aromatická prísada.
V prírode sa táto organická kyselina vyskytuje najčastejšie v citrusových plodoch, ako sú citróny a limetky. Je to látka, ktorá dáva týmto plodom ich typicky kyslú chuť. Chemicky vyrobená kyselina citrónová sa bežne používa ako prísada do potravín, chemikálií aj doplnkov výživy. Umelo vyrobená sa však líši od tej prírodnej.

Účinné látky kyseliny citrónovej? Používa sa ako dochucovadlo už dlhé desiatky rokov

Kyselina citrónová bola prvýkrát odvodená z citrónovej šťavy už v roku 1784. Ako bezfarebná, umelo vyrobená zlúčenina bola vyrobená takisto z citrónovej šťavy už na začiatku 20. storočia. Vedci vtedy zistili, že by mohla byť tiež vyrobená z čiernej huby Kropidláku čierneho (Aspergillus niger), ktorá vytvára kyselinu citrónovú, keď sa živí cukrom.
Vďaka svojej typickej kyslej chuti sa používa ako dochucovadlo a konzervačné činidlo. Najčastejšie sa používa v nealkoholických nápojoch aj cukrovinkách. Vo farmaceutickom priemysle sa používa pre konzervovanie liekov aj ako dezinfekčný prostriedok proti baktériám a vírusom.

Aké sú prírodné potravinové zdroje kyseliny citrónovej?

Citrusové plody sú hlavnými zdrojmi tejto kyseliny. Najviac jej obsahujú:
  • limetky
  • citróny
  • grapefruity
  • pomaranče
  • pomelo
  • mandarínky
  • ananas
Aj v ovocí, ktoré rastie v našich krajoch, nájdeme kyselinu citrónovú. Ide o:
  • jahody
  • brusnice
  • čerešne
  • maliny
  • paradajky

Kyselina citrónová sa vyrába aj umelo. Aké je jej použitie?

Kyselina citrónová sa postupom času stala významnou prísadou do rôznych priemyselných odvetví. V potravinárstve sa používa približne 70 % jej celkovej výroby. Farmaceutické a dietetické doplnky používajú okolo 20 % a zvyšných 10 % sa používa do čistiacich prostriedkov.

Má kyselina citrónová prínosy pre naše zdravie?

V prírodnej forme má veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie. Najvýznamnejšou funkciou v našom tele je zrejme jej funkcia premeny jedla na využiteľnú energiu. Ďalej zvyšuje biologickú dostupnosť minerálov a umožňuje telu ich lepšie absorbovať. Pomáha tiež pri absorpcii doplnkov zinku.
Vo forme citranu draselného zabraňuje tvorbe obličkových kameňov. Tiež sa podieľa na rozpadávaniu už vytvorených kameňov. Kyselina citrónová chráni pred obličkovými kameňmi tým, že robí moč menej vhodnú pre tvorbu kameňov. Ako to funguje? Kyselina citrónová je tiež alkalizačným činidlom, ktoré pomáha znižovať kyslosť v našom tele. Práve kvôli alkalizačným schopnostiam môže táto kyselina pomôcť zabrániť niektorým typom obličkových kameňov, ktoré môžu prospievať vo vysoko kyslom moču. Ďalej sa o nej hovorí ako o výbornom antioxidantu. Jej pôsobenie chráni naše telo pred poškodením voľnými radikálmi.

Pozor na vysoké dávky kyseliny citrónovej

Umelo vyrábaná kyselina citrónová je považovaná za bezpečnú. Napriek tomu však môže dôjsť k alergickým reakciám na túto doplnkovú látku.


Citrusy su najviac obsahujucí kyselinu citrónovou

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar