Kyselina olejová prispieva k omladeniu pokožky. Pomáha tiež zlepšovať naše zdravie. Aké má ďalšie účinky?
Kyselina olejová patrí medzi
nenasýtené mastné kyseliny a patrí do skupiny
Omega-9. Táto kyselina má významný vplyv na
omladenie pleti. Je neoddeliteľnou súčasťou krémov proti vráskam, k celkovému rozjasneniu a skrášleniu pokožky. Ani vo farmaceutickom priemysle nie je zanedbávaná. V medicíne sa používa ako významný antioxidant, rovnako ako prostriedok na zníženie
cholesterolu.
Od ostatných mastných kyselín sa
kyselina olejová líši tým, že si ju naše telo dokáže samo
vyprodukovať. Ale jedine za predpokladu, že v dostatočnom množstve prijímame aj
omega 3 a omega 6 v strave. Skupina mastných kyselín totiž navzájom spolupracuje a podporuje sa.
Kde všade sa kyselina olejová využíva?
Pretože sa jedná o malý prírodný zázrak,
omega 9 sa používa v pomerne širokom spektre. Vďaka svojim silným antioxidačným vlastnostiam sa kyselina olejová využíva
pri výrobe krémov, mydiel, pleťových masiek, sér, ai. Predpokladá sa, že táto zložka
obnovuje bunkovú membránu a zachováva vodu vo vnútri bunky. Obsiahnuté
soli v kyseline olejovej sú nepostrádateľné
pri výrobe gumy. Tiež sa táto kyselina často vyskytuje ako zložka liečiv pre
aterosklerózu. Tým, že posilňuje bunkové membrány, robí krvné cievy nepriepustné pre molekuly
cholesterolu a oneskorí ochorenia. Kyselina olejová má preukázateľné účinky na
správnu činnosť srdca a ciev, prispieva k správnej
činnosti mozgu a
zlepšuje zrak.
Kyselina olejová sa nachádza v olejoch. Ktoré sú jej najväčšími zdrojmi?
Hlavným zdrojom kyseliny olejovej je rastlinný olej. Najväčšie zastúpenie má omega 9 v olivovom oleji. Okrem iných druhov olejov sú dobrým zdrojom tiež orechy a semená. Vo veľkom množstve sa vyskytuje v avokáde, mandliach, arašidoch, pistáciách, lieskových orieškoch a sezamovom oleju.
To potvrdzujú tiež najrôznejšie štúdie stredomorskej kuchyne. Zatiaľ čo ľudia v oblasti Stredomoria vo veľkej miere konzumujúci olivový olej trpia len minimálne na kardiovaskulárne choroby, ostatné štáty Európy sú na tom o poznanie horšie. Národy, ktoré konzumujú viac olivového oleja, sú preukázateľne zdravší. Omega-9 je výborným zdrojom energie a živín.
Ako často konzumovať kyselinu olejovú?
Kyselina olejová má rovnako ako
omega 3 a 6 preukázateľné účinky na naše zdravie. Dôležité je dopĺňať všetky
nenasýtené mastné kyseliny pravidelne. Aj keď je naše telo schopné vyrobiť si kyselinu olejovú samo, odporúčame do jedálnička zaradiť potraviny s jej vysokým obsahom. Ak trpíte na jej nedostatok, odporúčame užívať doplnky stravy s obsahom
kvalitného rybieho tuku a namiesto živočíšneho masla a masti používať kvalitné rastlinné tuky.